Αχιλλεία Γεωργακίλα, η Καλαματιανή πιλότος που «έφτασε σε επίπεδα σούπερσταρ»

Πρώτη Δημοσίευση: 30/03/2018 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 30/03/2018 08:40
Ειδική αναφορά έγινε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καλαματιανή υποσμηναγό Αχιλλεία Γεωργακίλα, η οποία συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2018» που διεξήχθη πρόσφατα στην Ανδραβίδα.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρει στην ανάρτησή της, που τιτλοφορείται «Ελληνίδα πιλότος διαπρέπει σε πολυεθνική στρατιωτική άσκηση», πως «όταν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε το σχέδιο για να φιλοξενήσει την πολυεθνική άσκηση 'Ηνίοχος 2018' από τις 13 μέχρι τις 23 Μαρτίου, έθεσε ένα στόχο: να παράσχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση και συνθήκες που προσομοιάζουν σε ένα σύνθετο περιβάλλον πολλαπλών απειλών, ώστε να αυξήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας».
Αυτό που δεν περίμενε ήταν πως στην άσκηση, που διεξήχθη σε όλο το FIR Αθηνών με τη συμμετοχή αεροπόρων από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Βρετανία, ΗΠΑ και ΗΑΕ, θα έβλεπε έναn αξιωματικό της να φτάνει σε επίπεδο σούπερσταρ.
Πρόκειται για την περίπτωση της Καλαματιανής υποσμηναγού Αχιλλείας Γεωργακίλα, της οποίας η απόδοση εντυπωσίασε όλους όσοι παρακολουθούσαν από το έδαφος στη βάση της Ανδραβίδας και ειδικά τους εκπρόσωπους των διεθνών ΜΜΕ.
Προς το παρόν, είπε, είναι η μόνη που πετάει με μαχητικό αεροπλάνο F-4 Φάντομ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και, μετά το τέλος της άσκησης, μίλησε σε ελληνικά ΜΜΕ, αναφερόμενη στο θέμα των γυναικών που υπηρετούν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
«Παρά το γεγονός πως οι αριθμοί τους αυξάνουν, οι περισσότερες υπηρετούν σε ελικόπτερα και μεταγωγικά δήλωσε. Αυτή είναι προς το παρόν η μόνη που πετάει με μαχητικό ως αξιωματικός οπλικών συστημάτων» αναφέρει η ανάρτηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ.
Να σημειώσουμε πως η Αχιλλεία πετάει καθημερινά, καθώς είναι υπεύθυνη οπλικών συστημάτων σε ένα από τα F-4 Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το «Θάρρος» επικοινώνησε με τη μητέρα της Χριστιάνα Γεωργακίλα, προκειμένου να μάθουμε κάτι περισσότερο για το κορίτσι που άφησε με… το στόμα ανοιχτό Αμερικανούς, Ισραηλινούς, αλλά και άλλους στρατιωτικούς παρατηρητές.
Πριν μεταφέρουμε τα λόγια της, να σημειώσουμε ότι, όπως ήταν φυσικό, η απόδοση της Αχιλλείας στην άσκηση μεταδόθηκε σε πληθώρα ελληνικών και ξένων Μέσων Ενημέρωσης.
Η πρώτη ερώτηση που θέσαμε στη μητέρα της ήταν… φυσιολογική: «Δε φοβάται που η κόρη της διάλεξε το συγκεκριμένο δρόμο, μαζί, μάλιστα, με τον αδερφό της, που σημειωτέον είναι και ο ίδιος πιλότος;».
Η απάντησή της μας ξάφνιασε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα η Αχιλλεία να διαλέξει αυτό που κάνει. Ήταν, όμως, τόσο μεγάλη η επιμονή της, που από ένα σημείο και μετά την αφήσαμε ελεύθερη, εγώ και ο πατέρας της, να κάνει μόνη της τις επιλογές της για το μέλλον. Ήταν τόσο μεγάλο το πάθος που έδειχνε για τα αεροπλάνα, που υπερκέρασε κάθε μας ενδοιασμό.
Εκείνο που μου λέει πάντα είναι ότι “εγώ, μαμά, πετάω και χωρίς χρήματα, δε με ενδιαφέρουν”. Ακόμα και άρρωστη να είναι δεν μπορεί να μην μπει σε ένα αεροπλάνο. Πρόκειται για ένα κορίτσι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, αλλά με τρομερή θέληση. Βέβαια το όνειρό της είναι από τα Φ-4 να πάει στα Φ-16. Θα δούμε. Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι στην ίδια και σε όλα τα παιδιά να είναι καλά και να κάνουν αυτό που θέλουν. Εμείς, ως γονείς, αισθανόμαστε υπερήφανοι για την Αχιλλεία και τον αδερφό της, Παναγιώτη».

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις