Βαγγέλης Ξυγκώρος: «Όλοι μαζί μπορούμε για το καλύτερο του νομού…»

Πρώτη Δημοσίευση: 07/12/2017 10:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/12/2017 10:28
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μεσσηνία – Καινοτομία», Βαγγέλης Ξυγκώρος, μας μιλά για τις εκλογές στο επιμελητήριο Μεσσηνίας
 
 
Ανάποδα αρχίζει να μετρά από σήμερα ο χρόνος για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας και την εκλογή νέας διοίκησης. Οι κάλπες ανοίγουν σήμερα στην Κυπαρισσία (στο Δημαρχείο, 12.00 μ. – 6.00 μ.μ.), συνεχίζονται αύριο στην Πύλο (στο Δημαρχείο, 12.00 μ. - 6 μ.μ.) και ολοκληρώνονται το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα (στα γραφεία του Επιμελητηρίου, 10.00 π.μ. – 6.00 μ.μ.).
Το «Θάρρος» συζήτησε χθες με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Μεσσηνία- Καινοτομία», Βαγγέλη Ξυγκώρο, τόσο για την εκλογική αναμέτρηση όσο και για το μέλλον της Μεσσηνίας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποδείχθηκε ότι ο κ. Ξυγκώρος έχει ένα απόλυτα ξεκαθαρισμένο πλάνο στο μυαλό του, τη διάθεση να «σπάσει αβγά» εκεί που πρέπει, αλλά και το μεράκι να δει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας να παίρνει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που του ανήκουν στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Μεσσηνίας.
Εξάλλου, η εταιρεία του είναι ένας από τους «φάρους» της επιχειρηματικότητας στο νομό, που δείχνει το δρόμο της καταξίωσης, μια εταιρεία που βγάζει στον αφρό την κρυφή δυναμική των μάνατζερ και του εργατικού δυναμικού της περιοχής.
Λόγω της πολυσχιδούς επιχειρηματικής του δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας έδωσε να καταλάβουμε ότι γνωρίζει σε απόλυτο βαθμό το «πώς» η Μεσσηνία θα περάσει σε μιαν άλλη φάση ανάπτυξης. Υπό έναν, όμως, όρο: Όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο παραπάνω εγχείρημα «να προχωρήσουμε μαζί… γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα». Αυτό είναι το πιστεύω του κι αυτό καταθέτει και ο συνδυασμός του ως λύση στο δύσκολο- όντως- πρόβλημα.
Ο Αντόνιο Γκράμσι είχε μιλήσει για την «απαισιοδοξία της γνώσης και την αισιοδοξία της βούλησης». Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος έχει τη διάθεση να… στοιχηματίσει επ' αυτού. Ως επιχειρηματίας γνωρίζει ότι η Μεσσηνία θα πρέπει να περάσει από τη… Σκύλλα και τη Χάρυβδη, αλλά έχει τη θέληση να πάρει μέρος στο εγχείρημα.

 
Η συνέντευξη
Η πρώτη μας ερώτηση είχε να κάνει με την απόφασή του να ασχοληθεί με το… καράβι του Επιμελητηρίου. «Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στο Επιμελητήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία δύο χρόνια η επιθυμία μου για ενεργή συμμετοχή στην περαιτέρω ανάπτυξή του ρίζωσε πιο βαθιά μέσα μου. Έβλεπα ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα, αν… σηκώναμε τα μανίκια. Ο θεσμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία. Έτσι φτάσαμε στον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε μια ομάδα ανθρώπων καταθέσαμε τα όνειρά μας και θελήσαμε να ζητήσουμε την ψήφο των συναδέλφων μας», σχολίασε.
Η επόμενη ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μίλησε με πολύ κόσμο, συνάντησε πολλούς επιχειρηματίες. Του ζητήσαμε να μας περιγράψει την οικονομική εικόνα της Μεσσηνίας. Η απάντησή του ξεκάθαρη: «Τα τελευταία χρόνια και οι μεσσηνιακές επιχειρήσεις ζουν με το… πιστόλι στον κρόταφο. Αρκετές τα κατάφεραν, άλλες υποφέρουν. Το πλαίσιο για όλους μας είναι ασφυκτικό. Φορολογικό, ασφαλιστικό, κρίση ρευστότητας, δυσπιστία για το μέλλον. Παρ' όλα αυτά για τη Μεσσηνία αχνοφαίνονται κάποιοι παράμετροι που μπορούν να χαλαρώσουν τη θηλιά.
Για παράδειγμα, ο τουρισμός, αλλά και ο πρωτογενής τομέας. Η σύνδεση και των δύο, μια και το σύνθημα “ήλιος και θάλασσα” δεν αρκεί. Χρειάζεται ένα πάντρεμα, χρειάζεται να αναπτύξουμε όλες τις μορφές τουρισμού.
Αλλά και η αναγκαιότητα να χαράξουμε ένα απόλυτα εφαρμόσιμο πρόγραμμα, με τη συνέργεια όλου του επιχειρηματικού κόσμου και την απόλυτη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, αλλά πρέπει να… σηκωθούμε από τις καρέκλες μας. Να κάτσουμε σ' ένα τραπέζι, να αποφασίσουμε κάποια πράγματα και να τα ακολουθήσουμε εν είδει… ευαγγελίου. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, ώστε να αρχίσει ο ιδιωτικός τομέας να παράγει περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα και είδη, να αυξηθούν οι εξαγωγές, να μειωθούν οι εισαγωγές και να πολλαπλασιαστούν τα κρατικά έσοδα, ώστε να σταματήσει το φοροκυνηγητό".
Σε μια εποχή οικονομικής ανέχειας και κρίσης των θεσμών σε όλες τις βαθμίδες, πώς θα πείσει τον επιχειρηματία ότι δεν υπάρχουν μόνο λόγια, αλλά και λύσεις; «Δε διαθέτω κάποιο μαγικό ραβδί. Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω σε όλους τους τόνους ότι διαθέτουμε κέφι, μεράκι και βούληση. Ο συνδυασμός μας αποτελείται από υποψηφίους που γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά “βαρέθηκαν να βλέπουν τα τρένα να περνούν” για τη Μεσσηνία. Αγαπάμε τον τόπο μας, εδώ επιχειρούμε, ας κάνουμε, λοιπόν, κάτι που θα μας πάει ακόμα πιο μπροστά».  
Η συζήτηση είχε… ζεσταθεί για τα καλά. Ευκαιρία για μια προσωπική ερώτηση. Πώς θα χαρακτήριζε την προεκλογική περίοδο; «Τα πράγματα σε γενικές γραμμές κινήθηκαν με αρκετή δόση πολιτισμού». Επιμένω. Οι προσωπικές επιθέσεις του ανθυποψηφίου του δεν τον επηρέασαν; «Ποτέ δεν πίστεψα ότι οι αντιπαραθέσεις βοηθούν το μέλλον του Επιμελητηρίου. Θέλησαν να μη χαθεί το μέτρο και να μην υπάρξουν ανούσιες συζητήσεις. Προσωπικά, ποτέ στη ζωή μου δεν έχω εμπλακεί σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, πόσω μάλλον την ώρα που πρέπει να εκφράσω το όραμα, τους προβληματισμούς και το σχέδιο άλλων 113 επαγγελματιών για το μέλλον του τόπου μας.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για τσακωμούς, όταν οι επιχειρηματίες παλεύουν για να κρατήσουν σε ανάπτυξη ή να διατηρήσουν ζωντανή την επιχείρησή τους. Είμαστε συνάδελφοι, όχι αντίπαλοι. Εξάλλου, το έχω υπογραμμίσει και άλλες φορές, την επομένη των εκλογών πρέπει να συνεργαστούμε, πρέπει να λειτουργήσει το Επιμελητήριο, να εξυπηρετεί τα μέλη του και να προωθεί τις προτάσεις τους.
Επιπλέον, δε βλέπω ότι χρησιμεύει η… καραμέλα ότι είμαι συνεχιστής του παρελθόντος. Σέβομαι όλους όσοι έχουν προσφέρει στα κοινά, αλλά θέλουμε και εμείς να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι».
Για το τέλος της συζήτησης ζητήσαμε ένα μήνυμα από τον κ. Ξυγκώρο προς τους συναδέλφους του: «Πιστεύω απόλυτα ότι η οικονομία της Μεσσηνίας έχει μέλλον μόνο εάν έχει επίδοση στην καινοτομία και εάν ο κύριος γνώμονας στο σχεδιασμό είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Ο συνδυασμός έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, αλλά για να το επιτύχει χρειάζεται να είναι ενωμένη η επιχειρηματική κοινότητα και με σοβαρότητα να διεκδικήσει από την πολιτεία την εφαρμογή του. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ζητούμε από τους συναδέλφους μας να προχωρήσουμε μαζί... γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Το σπίτι μας είναι το Επιμελητήριο, το μέλλον του και γι' αυτό πρέπει να φροντίσουμε. Αρκεί να υπάρξει το πρώτο βήμα. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη το δυνατόν συμμετοχή στις εκλογές. Ας ψηφίσουν όποιον θέλουν. Άλλωστε, ικανοί επαγγελματίες υπάρχουν παντού. Πρέπει, όμως, να συμμετάσχουμε στις εκλογές όλοι μας».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις