Βασίλης Καζούλης: «Η μουσική είναι άμυνα και διέξοδος»

Πρώτη Δημοσίευση: 28/01/2018 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/01/2018 11:17
Στην Καλαμάτα θα βρεθεί απόψε ένας από τους πιο αγαπημένους   Έλληνες καλλιτέχνες της έντεχνης μουσικής. Ο λόγος για τον Βασίλη Καζούλη. Πρόκειται για έναν αυτοδίδακτο καλλιτέχνη, που κατάφερε σε μικρή ηλικία να εντυπωσιάσει τους Σταμάτη Σπανουδάκη και Διονύση Σαββόπουλο, οι οποίοι πίστεψαν σε αυτόν και του  έδωσαν ώθηση  να συνεχίσει. Κάποια μόνο από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι τα: "Φανή", "Αν ήσουν άγγελος", "Κάτι να γυαλίζει", "Αεροπλάνα", "Το τελευταίο πλοίο για την Αμοργό", "Κοπέλες για λίγο", "Βορινό λιμάνι", "Τα φιλιά του Αυγούστου".
Απόψε το κοινό της Καλαμάτας θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει στην «Αίγλη». Με αφορμή την αποψινή του εμφάνιση στην πόλη μας  το «Θάρρος»  μίλησε μαζί του:


-Για ακόμα μια φορά στην Καλαμάτα …
Είναι πολλά χρόνια που ταξιδεύω για τη μουσική μου. Η Καλαμάτα είναι από τις πρώτες πόλεις που έπαιξα γύρω στο ’93. Έχω έρθει αρκετές φορές από τότε. Χαίρομαι που θα επισκεφτώ ξανά την όμορφη πόλη σας.
 
-Κάθε φορά που έρχεστε στην πόλη, αλλά και γενικότερα στις εμφανίσεις σας, βλέπετε το κοινό να αλλάζει;
Έχω να θυμάμαι πολύ καλές στιγμές πάντα από το κοινό της πόλης σας. Έχει αλλάξει πολύ η ζωή γενικότερα και με γρήγορους ρυθμούς. Δεν προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε τίποτα. Τελικά, καταπιεζόμαστε απ’ όλα αυτά που, υποτίθεται, θα έκαναν τη ζωή μας καλύτερη. Η μουσική είναι άμυνα και διέξοδος.

 -Συνεχιστές του Καζούλη, του Σαββόπουλου, του Ζιώγαλα και άλλων τόσων σπουδαίων καλλιτεχνών της γενιάς σας βλέπετε;
Δεν ξέρω να σας πω κάτι για το εαυτό μου. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως εργάζομαι με ιδιαίτερη προσπάθεια και αγάπη γύρω από αυτή την τέχνη. Τιμώ τους προηγούμενους γι’ αυτά που μας μάθανε και χαίρομαι για τους μουσικούς της νέας γενιάς. Πάντα θα υπάρχει συνέχεια.
 
 -Η γνώμη σας γενικότερα για το ελληνικό τραγούδι σήμερα;
Έχει τα καλά του και τα κακά του, όπως κάθε εποχή φυσικά. Πλην, όμως, τώρα νιώθω πως υπάρχει κι ένας κορεσμός και φοβάμαι, όχι μόνο στο τραγούδι.
 
-Παλιά υπήρχαν οι δίσκοι και οι κασέτες, μετά τα cd… Σήμερα; Σας ενοχλεί η εικόνα «δώρο cd στις εφημερίδες και τα περίπτερα»;
Αλλάξανε πολύ τα πράγματα. Χάθηκε η μαγεία. Θέλαμε να τα έχουμε όλα γρήγορα και εύκολα. Υπερκατανάλωση. Ευτελίσαμε τα μικρά πράγματα που μας δίνανε χαρά.

kazouuu.jpg
 
-Διαβάζοντας το βιογραφικό σας είδαμε ότι ξεχωρίσατε από μια εκπομπή ταλέντων, κάτι γνώριμο τα τελευταία χρόνια. Ποια η γνώμη σας σχετικά με αυτές τις εκπομπές;
Δεν ήταν εκπομπή ταλέντων, αλλά μια μουσική εκπομπή του κ. Σαββόπουλου, όπου παρουσίαζε και κάποιους νέους μουσικούς. Ένας τραγούδι για μια φορά. Ύστερα απ’  αυτό πέρασαν χρόνια προσπάθειας και εμφανίσεων για να φτάσουν τα τραγούδια μου στο κοινό.
Οι καινούριες εκπομπές, φυσικά στο πνεύμα της εποχής, σε κάνουν γνωστό, πιθανόν σε 5-6 μήνες. Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα και ο χρόνος θα δείξει. Όμως, καταλαβαίνω και συμμερίζομαι τον αγώνα των παιδιών που συμμετέχουν.
 

-Θέλετε μέσα από τα τραγούδια σας να περνάτε μηνύματα στον κόσμο;
Δεν έχω τέτοια πρόθεση. Γράφω όπως νιώθω και λιγότερο με τη σκέψη. Μου έχουν πει, πολλές φορές, απίστευτες ιστορίες γύρω από τα τραγούδια μου, που σημαίνει πως ο καθένας παίρνει ή ερμηνεύει κάτι με το δικό του τρόπο και με το δικό του αίσθημα.
 
-Αν ήσασταν άγγελος τελικά, τι θα αλλάζατε στη χώρα μας;
Τι να πρωτοαλλάξει κανείς; Αν μπορούμε, τουλάχιστον, στην καθημερινότητα να γινόμαστε καλύτεροι, να μην καταπιέζουμε και στενοχωρούμε τους γύρω μας. Να μη σκεπτόμαστε μόνο τον εαυτό μας.
 
-Λίγα λόγια στον κόσμο για την εμφάνισή σας σήμερα…
Θέλω απλά, όπως κι αν έρθετε, να φύγετε μετά όλοι με χαμόγελο. Σας ευχαριστώ!
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 
Video: Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις