Για παράβαση καθήκοντος παραπέμπεται ο Δήμαρχος Καλαμάτας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Πρώτη Δημοσίευση: 05/02/2018 18:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/02/2018 18:08
Για παράβαση καθήκοντος παραπέμπεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μαζί με 3 υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την μη κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα.
Η υπόθεση έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια την τοπική κοινωνία και τον ίδιο το Δήμο Καλαμάτας, ενώ ιδιοκτήτες της περιοχής έχουν στείλει εξώδικο στο Δήμο για την απελευθέρωση των οικοπέδων.
 
Παράβαση καθήκοντος
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας στις 7 Μαρτίου παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος, ο ασκών το 2015 καθήκοντα γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, οι Προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης το 2015 και το 2017 και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Κατηγορούνται ότι και οι 4 παρέβησαν τα καθήκοντά τους με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος σε άλλους. Χρόνος τέλεσης του αδικήματος θεωρείται από τις 9 Φεβρουαρίου του 2015 και εντεύθεν. Οι 3 υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατηγορούνται ότι δεν μερίμνησαν, ως είχαν υποχρέωση για την εκτέλεση απόφασης του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2014, σχετικά με την κατεδάφιση 64 αυθαίρετων ισογείων κτισμάτων, εντός του οικισμού των τσιγγάνων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, πίσω από το κτήριο του Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας.
Οι συγκεκριμένες κατασκευές των τσιγγάνων έχουν χαρακτηρισθεί αυθαίρετες από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2013 με έκθεση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας και κατέστησαν τελεσίδικα αυθαίρετες με έγγραφο του Δημάρχου Καλαμάτας που εκδόθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 2013.
Σε ότι αφορά το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, διότι δεν μερίμνησε όπως είχε υποχρέωση με την ιδιότητα του Δημάρχου, για την υλοποίηση της κατεδάφισης των 64 αυθαίρετων κατασκευών από τον Αύγουστο του 2014 που εκδόθηκε η απόφαση από την Αποκεντρωμένη.
Και οι 4 πάντως κατηγορούνται ότι με την πράξη τους αυτή είχαν σκοπό να προσπορίσουν στους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων παράνομο όφελος, που συνίσταται την χωρίς νόμιμη αιτία κατάληψη κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων.
 
Αποζημίωση
Υπενθυμίζεται πάντως, ότι 5 ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αγία Τριάδα, με εξώδικο που έχουν αποστείλει στο Δήμο Καλαμάτας, έχουν ζητήσει την απελευθέρωση των ιδιοκτησιών τους και των κοινόχρηστων χώρων από τους τσιγγάνους, άλλως θα διεκδικήσουν αποζημίωση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο εξώδικο που έχουν αποστείλει οι ιδιοκτήτες αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Γνωρίζετε πολύ καλά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί χρόνια τώρα με την παραμονή εγκατάσταση των αθιγγάνων στην περιοχή της Αγίας Τριάδος – όπισθεν Πολυκλαδικού Καλαμάτας και μάλιστα εντός των ιδιοκτησιών μας και δημοτικών χώρων και μολονότι προέρχονται από δική σας απαλλοτρίωση, ιδιοκτησίες, που ποτέ δεν μας παραδώσατε ελεύθερες.
Όλοι εμείς είμαστε ιδιοκτήτες οικοπέδων παράνομα κατειλημμένων.
Κατ’ επανάληψη σας έχουμε οχλήσει να ελευθερώστε τα ακίνητά μας και τους δημοτικούς χώρους και μάλιστα έχουμε προκαλέσει και με δικές μας ενέργειες τη σχετική εντολή του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίου.
Έχετε μάλιστα λάβει εντολή – έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιό σας και έχετε πολλάκις δημοσίως δεσμευθεί να αποκαταστήσετε τη τάξη και να εφαρμόσετε το Νόμο όπως οφείλετε.
Μέχρι σήμερα όμως, παρ’ όλες τις πλέον των 200 δημόσιες δεσμεύσεις σας, ουδένα έχετε πράξει και δεν έχετε εφαρμόσει όσα δημοσίως δεσμευθήκατε και οι Νόμος ορίζει, κρύβεστε πίσω από αμφιβόλου προέλευσης, νομιμότητας και υποκίνησης έγγραφα του συνηγόρου του πολίτη, ο οποίος καλά γνωρίζετε, ότι ουδεμία αρμοδιότητα – πλην συμβουλευτική – έχει.
Αδιαφορείτε για το Νόμο, παραβαίνοντας τα καθήκοντά σας τα οποία ο λαός της Καλαμάτας και νόμος σας διέταξαν».

Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις