Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας

Πρώτη Δημοσίευση: 07/11/2019 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/11/2019 18:45
Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας θα ιδρυθεί σύντομα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, ενώ αντίστοιχη υπηρεσία θα λειτουργήσει και στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου στην Τρίπολη.
Το γραφείο θα είναι στελεχωμένο από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, οι οποίοι δε θα έχουν επιχειρησιακό ρόλο, αλλά θα συνεργάζονται με όλες τις άλλες υπηρεσίες, θα παρακολουθούν τις υποθέσεις οικογενειακής βίας, θα δίνουν οδηγίες και θα εισηγούνται μέτρα για τη διαχείριση των υποθέσεων.
Όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, στόχος είναι να αντιμετωπίζονται πιο επαγγελματικά και εξειδικευμένα αυτά τα περιστατικά, που δείχνουν να «φουντώνουν» τη σημερινή εποχή.
 
Ειδική υπηρεσία
Η αντιμετώπιση των ζητημάτων ενδοοικογενειακής βίας, που είναι σε άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και τη λειτουργία μιας σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας, μπαίνει πλέον σε άλλη βάση, με τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα διαχειρίζεται το πρόβλημα, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων.
Πρόκειται για το ειδικό επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ θα λειτουργεί Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε κάθε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στις 14 περιφέρειες της χώρας και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε νομού.
«Δίνουμε φωνή στα θύματα και σπάμε τον κύκλο της σιωπής και των στερεοτύπων. Η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα και η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει το νόμο», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο υλοποίησε τη συγκεκριμένη δράση, «βάζοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΛ.ΑΣ. την πρόληψη της βίας σε βάρος όλων των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων».
 
Άμεση λειτουργία
Η λειτουργία των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχει ως στόχο:
-Την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων, με έμφαση και στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης
-Την ενθάρρυνση και την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών
-Την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας
-Το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και τη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων
-Την εκπαίδευση και την διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Όπως σημείωσε ο κ. Χρονόπουλος, τα τοπικά γραφεία θα λειτουργήσουν άμεσα και θα στελεχωθούν από το υπάρχον προσωπικό, έπειτα από εκπαίδευση και ενημέρωσή τους. Μάλιστα, πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ημερίδα για τη λειτουργία των γραφείων αυτών, η οποία θα συνδυαστεί και με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.
  
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις