Δήμος Δυτικής Μάνης: Τα προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών και η… λύση τους

Πρώτη Δημοσίευση: 05/05/2018 11:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/05/2018 11:52
Με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ του "Θ" για την περιπέτεια των μικρών μαθητών στο Δήμο Δυτικής Μάνης λάβαμε αρκετά τηλεφωνήματα και επιστολές.
Απ' όλα αυτά θα πρέπει να κρατήσουμε ορισμένα δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι η διευθύντρια του σχολικού συγκροτήματος, οι δάσκαλοι, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, έχουν προβεί σε όλες εκείνες τις προσπάθειες οι οποίες αποδεικνύουν ότι δεν "κλείνουν τα μάτια" στο πρόβλημα που υπάρχει με τη μεταφορά μαθητών χωρίς συνοδούς.
Το δεύτερο, και σημαντικότερο, είναι ότι σε συνάντηση το προηγούμενο διάστημα με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ειπώθηκε πως ο υφιστάμενος νόμος είναι εκείνος που φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη στη λύση του προβλήματος.
Το τρίτο είναι μια προφορική διαβεβαίωση ότι στον επόμενο διαγωνισμό για τη μεταφορά των μαθητών θα υπάρχει πρόβλεψη και για τους συνοδούς
 
Υπεραστικό ΚΤΕΛ
Από την άλλη πλευρά, από τη διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ λάβαμε την παρακάτω επιστολή: «Η μεταφορά των μαθητών διέπεται από τις διατάξεις της ΚΥΑ 24001/2013, όπως ισχύει.
Σύμφωνα με την παραπάνω ΚΥΑ, η μεταφορά των μαθητών γίνεται με τακτική συγκοινωνία και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, με μισθωμένα μεταφορικά μέσα. Στα τακτικά δρομολόγια εννοείται ότι συνυπάρχουν μαθητές και λοιποί επιβάτες. Αντίθετα, στα μισθωμένα δρομολόγια μεταφέρονται μόνο μαθητές.
Ειδικότερα όσον αφορά στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, οι μαθητές μεταφέρονται με τακτικό δρομολόγιο. Ως εκ τούτου, επιτρέπεται η παρουσία μεγαλυτέρων πολιτών και το λεωφορείο κάνει στάσεις. Όλα τα λεωφορεία της εταιρείας μας έχουν ζώνες ασφάλειας.
Όσον αφορά στο συνοδό, η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας μας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν προβλέπει την ύπαρξη συνοδού.
Τέλος, θα θέλαμε να λάβετε υπ’ όψιν σας το γεγονός ότι μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό που το λεωφορείο λόγω βλάβης καθυστέρησε 20 λεπτά.
Η εταιρεία μας εκτελεί το τεράστιο έργο της μεταφοράς των μαθητών με υπευθυνότητα και γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια των μαθητών. Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον επί 30ετία εκτελείται ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, από δύσκολες σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες (καιρικές συνθήκες, κακό οδικό δίκτυο), δίχως ποτέ να ανακύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια των μαθητών.
Η εταιρεία μας πάντοτε προγραμματίζει τα δρομολόγια, αξιολογώντας με σοβαρότητα και ευθύνη τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες εκάστου διδακτικού έτους και επιδιώκοντας τη στενή συνεργασία αφενός με διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, αφετέρου με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την αναθέτουσα αρχή.
Σκοπός μας ήταν πάντα η ασφαλής και έγκαιρη μεταφορά των μαθητών προς και από τα σχολεία. Η αξιοπιστία, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα στην εκτέλεση του έργου της μεταφοράς περίπου 5.000 μαθητών, μας έχουν καταξιώσει στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονέων και μαθητών και της μεσσηνιακής κοινωνίας εν γένει».
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις