Δήμος Μεσσήνης:Σύσκεψη για ανάδειξη ιστορικών προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821

Πρώτη Δημοσίευση: 28/11/2019 19:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/11/2019 19:04
Σύσκεψη με αντικείμενο την ανάδειξη των ιστορικών προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν στην περίοδο της Επανάστασης του 1821, καθώς και τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος του Δήμου Μεσσήνης, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Μεσσήνης.
Η συνάντηση εργασίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο για την προετοιμασία εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση, έγινε με τη συμμετοχή ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκο Ζαχαριά, ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου.
Αφού αναζητήθηκαν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, έγιναν επισκέψεις. Αρχικά έγινε επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μεσσήνης, όπου βρίσκεται η προτομή του Ιωσήφ Ανδρούσης, πρωτεργάτη της εθνεγερσίας του 1821 και πρώτου υπουργού Παιδείας και Δικαιοσύνης της αναγεννηθείσας Ελλάδος και τελευταίου επισκόπου της Επισκοπής (1770-1844). Ακολούθως, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την προτομή του Ιωσήφ Ανδρούσης, η οποία βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανδρούσα.
Τέλος, έγινε επίσκεψη στην Εύα, στο κτήμα του ήρωα της Επανάστασης Δημητρίου Παπατσώνη (οπλαρχηγού που έπεσε στη Μάχη των Τρικόρφων, 1798-1825), όπου διασώζονται απομεινάρια της οικίας του και τάφος της οικογένειάς του, αλλά και στην προτομή του, στην Τοπική Κοινότητα Εύας.
Στις επισκέψεις συμμετείχαν οι πρόεδροι της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης, της Τοπικής Κοινότητας Ανδρούσας Παναγιώτης Θεοχάρης και της Τοπικής Κοινότητας Εύας Γιάννης Καλύβας.
Το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνουν οι απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου στις αρχές του νέου έτους να ανακοινωθεί το πλάνο λειτουργίας και υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος.  Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις