Δίκτυο χασισεμπορίας με δομή σύγχρονης επιχείρησης

Πρώτη Δημοσίευση: 02/10/2019 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/10/2019 17:51
Δύο εγκληματικές οργανώσεις καλλιεργούσαν χασίς και η τρίτη διακινούσε το προϊόν 
Παλιοί και νέοι γνώριμοι των Αστυνομικών Αρχών συνελήφθησαν σε παράλληλες επιχειρήσεις 

Εγκληματικό δίκτυο, που αποτελούνταν από τρεις εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια και τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης, εξαρθρώθηκε στη Μεσσηνία από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Έπειτα από 11 μήνες παρακολούθησης, σε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν προχθές επτά άτομα, τα οποία κατηγορούνται ως μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει άλλα επτά μέλη. Ένα ακόμα μέλος που περιλαμβάνεται στη δικογραφία είναι ήδη έγκλειστο στις φυλακές, μετά τη σύλληψή του τον Ιούλιο για καλλιέργεια 114 δενδρυλλίων χασίς στα Γιαννιτσάνικα.
Στις έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί κατέσχεσαν πάνω από 6 κιλά χασίς και 24 δενδρύλλια κάνναβης, χρήματα, οχήματα κ.ά.
Υπολογίζεται πως από τη δράση τους οι τρεις οργανώσεις είχαν διακινήσει ποσότητες ναρκωτικών ουσιών αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ
Στη δράση του εγκληματικού δικτύου καταλογίζεται και η μεγάλη χασισοφυτεία των 1.665 δενδρυλλίων στο φαράγγι του Ριντόμου, στην Κρύα Βρύση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις αστυνομικές Αρχές, οι δύο εγκληματικές οργανώσεις ασχολούνταν με την καλλιέργεια των ναρκωτικών, ενώ η τρίτη με τη διακίνησή τους.
 
«Φωτιά» πήρε ο «κοριός»
Από το Νοέμβριο του 2018 και μετά τη συγκέντρωση πολλών πληροφοριών από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας ξεκίνησε με αίτημα της Μεσσηνίας από το «κοριό» της ΓΑΔΑ στην Αθήνα η καταγραφή συνομιλιών στα τηλέφωνα των βασικών υπόπτων.
Η παρακολούθηση αυτή διήρκεσε 11 ολόκληρους μήνες, για να φθάσουμε στην ταυτόχρονη σύλληψη 7 ενεργών μελών του δικτύου τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ξεχωριστά την Παρασκευή συνελήφθη σε αγροτική περιοχή της Καλαμάτας, βάσει ενταλμάτων, ένας 54χρονος αλλοδαπός. Σε βάρος του  εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης. Το ένα αφορούσε στην καλλιέργεια της φυτείας με τα 114 δενδρύλλια στις Μελισσοπούλες Γιαννιτσανίκων, ενώ το άλλο αφορούσε ένταλμα της ανακρίτριας Αθηνών από το καλοκαίρι του 2018 για καλλιέργεια μεγάλης φυτείας στη Λακωνία.
Οι επιχειρήσεις τα ξημερώματα της Δευτέρας οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συμμετοχή αστυνομικών των ΟΠΚΕ Μεσσηνίας και Αργολίδας, του Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Μεσσηνίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Δυτικής Μάνης, καθώς και της Ομάδας Ασφαλείας του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας.
Συνολικά τα ξημερώματα της Δευτέρας συνελήφθησαν 7 Έλληνες, ηλικίας από 32 έως 57 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τα ναρκωτικά, καθώς και για τις -κατά περίπτωση- παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα, τις ραδιοσυχνότητες και τα βεγγαλικά- εκρηκτικά.
Περιλαμβάνεται, όπως προείπαμε, και ένας 53χρονος Έλληνας που βρίσκεται ήδη στις φυλακές μετά τη σύλληψή του στις 24 Ιουλίου από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας για τη χασισοφυτεία των 114 δενδρυλλίων στα Γιαννιτσάνικα. Η φυτεία που είχε εκριζωθεί τότε από τους αστυνομικούς ήταν ανεπτυγμένη σε επτά ανισόπεδες διαδοχικές αναβαθμίδες, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με μονοπάτια. Το ύψος των δενδρυλλίων ήταν έως 80 εκατοστά περίπου κι αυτό που είχε κάνει εντύπωση στους αστυνομικούς ήταν ότι ανάμεσά τους βρήκαν και δενδρύλλια «νανάκια», τα οποία ήδη βρίσκονταν στο τελικό στάδιο ωρίμανσης.
Επιπλέον, προχθές συνελήφθησαν και δύο ακόμη Έλληνες ηλικίας 53 και 60 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τον τελωνειακό κώδικα.
 
Δομή δικτύου
Όπως προέκυψε από την έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών, το εγκληματικό δίκτυο είχε ηγετικό μέλος έναν 45χρονο αγρότη από την Καλαμάτα, ο οποίος είχε αρχηγικό ρόλο και στις τρεις επιμέρους εγκληματικές οργανώσεις, χωρίς όμως ποτέ να έχει απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές. Καθεμιά από τις εγκληματικές οργανώσεις διέθετε ιεραρχική δομή και συγκρότηση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.
Την πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν ο 45χρονος αγρότης που κατηγορείται και ως αρχηγός του δικτύου. Επίσης, ένας 41χρονος εργολάβος δακοκτονίας από την Αττική, ο οποίος δε συνελήφθη, διότι είχε σταματήσει τη δράση του σε προγενέστερο χρόνο και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 36 και 38 ετών, οι οποίοι επίσης δε συνελήφθησαν, διότι έχουν διαφύγει πλέον και βρίσκονται στη χώρα τους, μετά την αποκάλυψη της μεγάλης φυτείας.
Σε αυτή την εγκληματική οργάνωση αποδίδεται η καλλιέργεια της φυτείας κάνναβης με τα 1.665 δενδρύλλια που εντοπίσθηκε σε απόκρημνη δασική έκταση στην Κρύα Βρύση Ταϋγέτου, στο φαράγγι του Ριντόμου. Η συγκεκριμένη εκτεινόταν σε 5 στρέμματα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 45χρονος αγρότης ήταν χρηματοδότης της καλλιέργειας, ο 41χρονος από την Αθήνα προμηθευτής των σπόρων κάνναβης και σύμβουλος για τις απαιτούμενες καλλιεργητικές πράξεις, ενώ οι δύο αλλοδαποί ήταν οι καλλιεργητές – φύλακες της φυτείας.
Τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν τρεις Έλληνες κι ένας αλλοδαπός: Ο 53χρονος που συνελήφθη τον Ιούλιο για τη χασισοφυτεία των 114 δενδρυλλίων στις «Μελισσοπούλες» Γιαννιτσανίκων και βρίσκεται ήδη στις φυλακές, ο 60χρονος αδελφός του και ένας 57χρονος, θείος του κατηγορούμενου 45χρονου ως αρχηγού του δικτύου. Επίσης μέλος θεωρείται ο 54χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τα 2 εντάλματα σύλληψης.
Οι συγκεκριμένοι κατηγορούνται ότι καλλιεργούσαν τη φυτεία στα Γιαννιτσάνικα. Ο 54χρονος αλλοδαπός κατηγορείται ως ο καλλιεργητής – φύλακας της φυτείας
Οι δύο αυτές φυτείες εντοπίσθηκαν ύστερα από ειδικές, τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους (σκιαγράφηση εγκληματικού προφίλ, ανάλυση γεωγραφικού εύρους κεραιών, εκτίμηση χωροχρονικών δεδομένων, συνδυαστική μελέτη και ανάλυση του ψηφιακού υλικού), με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας και από φυσική παρακολούθηση των εμπλεκομένων που εφάρμοσαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών.
 
Άλλοι είχαν τη διακίνηση
Την τρίτη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν ο 45χρονος αγρότης, που κατηγορείται ως ηγετικό στέλεχος του εγκληματικού δικτύου, αλλά και της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, ο 57χρονος θείος του, που κατηγορείται ως ηγετικό στέλεχος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, έξι Έλληνες, ηλικίας από 32 έως 43 ετών, ένας 37χρονος αλλοδαπός που δε συνελήφθη διότι είχε διακόψει τη δράση του σε προγενέστερο χρόνο, καθώς κι ένας ακόμη άγνωστος συνεργός τους.
Οι έξι Έλληνες που συνελήφθησαν είναι ένας 33χρονος ιδιωτικός υπάλληλος που έχει απασχολήσει και παλαιότερα, ένας 40χρονος άεργος, που έχει ξαναπασχολήσει, ένας 43χρονος αγρότης, ένας 32χρονος άεργος, ένας 36χρονος ιδιωτικός υπάλληλος και ένας 41χρονος που δε συνελήφθη διότι είχε διακόψει τη δράση του.
Τα μέλη αυτής της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και έχοντας διακριτούς ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τις αρχές του 2019 έως προχθές, στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας έχοντας ως κυριότερο τόπο δράσης την πόλη της Καλαμάτας, αποκομίζοντας μεγάλο χρηματικό όφελος, που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.
 
6 κιλά χασίς
Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών τα μέλη του εγκληματικού δικτύου χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που έγιναν τη Δευτέρα σε σπίτια, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και αυτοκίνητα των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ναρκωτικά, όπλα κ.ά.
Ειδικότερα, κατασχέθηκαν:
-24 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 2,5 μέτρα περίπου. Τα 18 βρέθηκαν σε στάβλο του 40χρονου συλληφθέντος από την τρίτη εγκληματική οργάνωση στην Άνω Άμφεια και κατηγορούνται ότι τα καλλιεργούσαν από κοινού με τον 32χρονο και τον 36χρονο. Τα υπόλοιπα δενδρύλλια βρέθηκαν να καλλιεργούνται μεμονωμένα σε χώρους άλλων συλληφθέντων
-ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 6.011,90 γραμμαρίων. Ποσότητα 5.750 γραμμαρίων χασίς βρέθηκε στο σπίτι του 43χρονου αγρότη στην Αλαγονία.
-μικροποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης
-159 δισκία, που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά
-136 γραμμάρια λαθραίου καπνού
-2 ζυγαριές ακριβείας
-το χρηματικό ποσό των 240 ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
-2 αυτοκίνητα εκ των οποίων το ένα επιβατικό και το άλλο φορτηγό
-2 συσκευές ασύρματης επικοινωνίας
-924 γραμμάρια άκαπνης πυρίτιδας
-1 κροτίδα
-1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
-1 φυσίγγιο πυροβόλου όπλου
-2 κυνηγετικά όπλα, τα οποία κατέχονταν παράνομα
-14 κινητά τηλέφωνα
-αντικείμενα σχετιζόμενα με την καλλιέργεια των φυτών.
Η ποσότητα λαθραίου καπνού θα σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.
Όλοι οι συλληφθέντες χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, όπου τους ασκήθηκαν διώξεις και παραπέμφθηκαν στην κυρία ανάκριση. Όλοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή αύριο το πρωί.
Οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.
Με την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μεγάλη αυτή επιτυχία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. 

Της Βίκυς Βετουλάκη 



Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις