Δασικοί Χάρτες: Εκτός των αναδασωτέων οι γεωργικές εκτάσεις

Πρώτη Δημοσίευση: 24/02/2017 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 24/02/2017 17:57
Υπεγράφη σχετική εγκύκλιος από τον Σωκράτη Φάμελλο
 
Με μια ασυνήθιστη διαδικασία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να λύσει το γόρδιο δεσμό μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε διάφορες περιοχές ανά τη χώρα. Ουσιαστικά προχωρά σε ανάκληση της κήρυξης γεωργικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, παράλληλα με τη διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών.
Η συγκεκριμένη κίνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο "ΒΗΜΑ", αναμένεται ότι θα επιλύσει ένα από τα κυριότερα προβλήματα που ανέδειξε η ανάρτηση των χαρτών, δηλαδή της ενσωμάτωσης στις αναδασωτέες εκτάσεις των πυρόπληκτων περιοχών, γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εκ των οποίων πολλές επιδοτούμενες, οι οποίες δεν είχαν δασικό χαρακτήρα, ούτε το 1945 ούτε το 2008, βάσει των αεροφωτογραφιών που χρησιμοποιεί η Διοίκηση.
Η κήρυξή τους είχε γίνει από τις δασικές υπηρεσίες χωρίς να διαχωριστούν οι καλλιέργειες από τα δάση, διότι τα χρονικά περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα είναι μόλις τρεις μήνες.
Έτσι, η εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων από την αναδασωτέα πράξη είτε γινόταν με «λεκτική διατύπωση» (χωρίς δηλαδή να έχουν αποτυπωθεί τα όριά τους στα τοπογραφικά διαγράμματα που συνοδεύουν τις σχετικές αποφάσεις αναδάσωσης), είτε με σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το ζήτημα δημιούργησε πολιτική θύελλα με δεκάδες ερωτήσεις, αλλά και βουλευτικές τροπολογίες να κατατίθενται στη Βουλή.
Τελικά, προχθές, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψε εγκύκλιο, την οποία απέστειλε προς όλους τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Δασών και των Δασαρχείων και τους αρμοδίους στις Αποκεντρωμένες ∆ιοικήσεις, με την οποία ζητά την εξαίρεση από τις αναδασωτέες περιοχές, άρα και από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τις γεωργικές εκτάσεις που είχαν περιληφθεί σε αυτές. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.
Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος δίνει εντολή στις υπηρεσίες να μεριμνήσουν «ώστε να ενεργοποιηθούν, άμεσα και κατά προτεραιότητα στις περιοχές αρμοδιότητάς σας, όπου αναρτώνται δασικοί χάρτες, οι διαδικασίες τού άρθρου 44 παρ. 4 ν. 998/1979».
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη η ανάκληση ή τροποποίηση της απόφασης κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας (για οποιαδήποτε πραγματική ή νομική αιτία), γίνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έπειτα από εισήγηση, του αρμόδιου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών.
Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ενεργοποιηθεί όχι μόνο για τις περιπτώσεις των αναρτημένων δασικών χαρτών, αλλά και εκείνων που βρίσκονται ακόμη υπό κατάρτιση ή υπό θεώρηση.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αγρότες που έχουν θιγεί στις περιοχές που είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες εκτάσεις, δε θα υποβάλλουν αντιρρήσεις στις αρμόδιες επιτροπές αναφορικά με την απόφαση αναδάσωσης, οπότε θα αποφύγουν την καταβολή του ειδικού τέλους αντίρρησης. Η ανάκληση (μερική ή ολική), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, αποτελεί ευθύνη της διοίκησης. Άλλωστε, οι αντιρρήσεις που υποβάλλονται (βάσει του 15 παρ. 2 ν. 3889/2010) αφορούν μόνο στις περιληφθείσες στο δασικό χάρτη εκτάσεις που είναι δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις.
 
 
 
 
 
 
«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ
 
«Στον αέρα» η κατάρτιση δασικών
χαρτών - Μικρή η ανταπόκριση των ΟΤΑ
 
«Πόλεμο» επιστολών και ανακοινώσεων μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πυροδοτήσει οι δασικοί χάρτες, με την Κεντρική Ένωση Δήμων να ζητά την αναστολή της ανάρτησής τους και το υπουργείο να σημειώνει ότι ελάχιστοι Δήμοι έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση να στείλουν τα απαραίτητα στοιχεία για την κατάρτισή τους.
Σε δεύτερη επιστολή του προς την ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, κάνει μάλιστα λόγο για «ανησυχητικά και αδικαιολόγητα χαμηλή συμμετοχή των ΟΤΑ» στη διαδικασία. Προσθέτει, πάντως, ότι, όπως έχει εξαγγελθεί, για το ζήτημα των αναδασωτέων θα υπάρξει λύση με νομοθετική ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά τους Δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο, μόνο οι τρεις στους δέκα περιοχών όπου έχουν αναρτηθεί χάρτες έχουν στείλει πλήρη στοιχεία, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί η δυνατότητά αποστολής τους έστω και εκπρόθεσμα.
Επιπλέον, στη δεύτερη επιστολή προς την ΚΕΔΕ υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη μειωθεί το ύψος των παραβόλων όλων των κατηγοριών υποβολής αντιρρήσεων, ενώ επισημαίνεται ότι οι Δήμοι μπορούν να συμμετέχουν με εκπρόσωπό τους στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις