Δεν υπάρχει επενδυτική πρόταση λέει το Invest in Greece για την Διαστημική Πύλη στην Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 21/11/2013 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 21/11/2013 19:16

Απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπερθεματίζει ο Χρυσοχοΐδης
 
Στη λίστα των πιο πρωτότυπων ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί ποτέ στη Βουλή μπαίνει η ερώτηση του Βασίλη Καπερνάρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος ζήτησε από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Μεταφορών τη δημιουργία στην Καλαμάτα βάσης εκτόξευσης έπανδρωμένων πυραύλων στο διάστημα για τουριστικούς λόγους. Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Καπερνάρος επικαλείται ομιλία του καθηγητή του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία η Καλαμάτα λόγω της θέσης της στον παγκόσμιο χάρτη έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ώστε να ιδρυθεί εκεί μια τέτοια βάση. Δε μένει, μάλιστα, εκεί, καθώς υποστηρίζει ότι η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων θα έφερνε ανάπτυξη και επενδύσεις στη χώρα.
Στην ερώτηση του κ. Καπερνάρου απάντησαν δύο υπουργεία. Το πρώτο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη να διαβιβάζει έγγραφο του Invest in Greece, με το οποίο ενημερώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση του οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση που να αφορά στον τομέα της Αεροδιαστημικής στην Ελλάδα.
Το δεύτερο έγγραφο εστάλη από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο αλλαγής της χρήσης του αεροδρομίου της Καλαμάτας για τη δημιουργία «Βάσης εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων στο Διάστημα για τουριστικούς λόγους» προϋποθέτει οικονομοτεχνική μελέτη κόστους-οφέλους και σκοπιμότητας, δεδομένου ότι μια τέτοια αλλαγή χρήσης θα απαιτήσει υποδομές, επεκτάσεις και έργα κόστους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η λειτουργία και συντήρησή τους θα πρέπει να εξετασθεί πολύ σοβαρά, σε σχέση με την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών, στη βάση ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών.
ΠΗΓΗ: parapolitikaΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις