Δημήτρης Μπαξεβανάκης: Η επαγγελματική εκπαίδευση το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση

Πρώτη Δημοσίευση: 18/03/2017 21:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 21:59
Χαρακτήρισε… ανορθογραφία στον τίτλο του υπουργείου να υπάρχει το συμπλήρωμα «Θρησκευμάτων» 
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το υπουργείο Παιδείας, ενάντια σε νοοτροπίες δεκαετιών της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικές του παρελθόντος, ανέφερε χθες, σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο, ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είναι ο μεγάλος στόχος του υπουργείου Παιδείας η εμφάνισή της ως μια ισότιμη επιλογή, που μπορεί ο μαθητής ή η μαθήτρια να την επιλέγει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του. Βέβαια, ξέρουμε ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με νοοτροπίες δεκαετιών της ελληνικής κοινωνίας και γι’ αυτό το στοίχημα γίνεται και πιο δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα και πιο ενδιαφέρον».
Η συγκυρία που ενισχύει τα παραπάνω είναι ότι παράλληλα ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα μας το πρόγραμμα μαθητείας των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων, με 2.000 νέους συνολικά να τοποθετούνται σε θέσεις στον εργασιακό στίβο. Σύμφωνα δε με τον υφυπουργό, από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα θα γενικευτεί σε περισσότερες ειδικότητες, με πολλαπλάσιο αριθμό αποφοίτων και θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα.
Οι μαθητές, για τον υφυπουργό, δεν είναι πελάτες και η γνώση δεν είναι εμπόρευμα. Με αποτέλεσμα απέναντι στην άνεργη ανάπτυξη να προτάσσει το μοντέλο ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο.
Αναφερόμενος στη μαθητεία, στο μεταλυκειακό έτος, τόνισε συγκεκριμένα: «Ξεκινάμε με 2.000 μαθητές και μαθήτριες να συμμετέχουν σε αυτό το εννιάμηνο μεταλυκειακό έτος στην τάξη μαθητείας. Για μας είναι μια μεγάλη πρόκληση. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ μία ομαλή και ασφαλή πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας, με την ευθύνη των σχολείων μας υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών μας, με αμοιβή με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με κανονική ασφάλιση και, βεβαίως, με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου να υπάρχει και πιστοποίηση των αποφοίτων μας, ώστε τα προσόντα τους να αναβαθμιστούν κατά ένα επίπεδο.
Από το Σεπτέμβριο φιλοδοξούμε το πρόγραμμα να γενικευτεί και να αγκαλιάσει τις περισσότερες από τις ειδικότητές μας, και φυσικά ο αριθμός αποφοίτων που έχουμε τώρα να είναι πολλαπλάσιος».
Τολμηρό βήμα έκρινε ο κ. Μπαξεβανάκης τη νομοθέτηση εισαγωγής ενός ποσοστού υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια και δήλωσε συγκεκριμένα: «Είναι τολμηρό βήμα αυτό που νομοθετήσαμε και θέλουμε να δείξουμε ότι επιλέγοντας κάποιος την επαγγελματική εκπαίδευση, δεν είναι κλειστός κανένας δρόμος. Όλες οι προσβάσεις, σε οποιονδήποτε τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι ανοιχτές.
Αν και το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, είναι μικρό, παρ’ όλα αυτά σηματοδοτεί ότι τα Επαγγελματικά Λύκεια δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα Γενικά Λύκεια όσον αφορά στην προοπτική των αποφοίτων μας. Είναι ένα στοίχημα και αυτό… Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό, ο στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να διευρυνθεί και να γνωρίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ ότι μπορούν να εισαχθούν στις Πανεπιστημιακές Σχολές, ακόμη και σε αυτές με υψηλή ζήτηση».
Επίσης, επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για την αναβάθμιση του Λυκείου. «Θέλουμε να ξανακερδίσουμε τους μαθητές, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα ουσιαστικό σχολείο και όχι ένα… διάδρομο που οδηγεί στην ανώτατη εκπαίδευση», πρόσθεσε.
 
Διάλογος με την Εκκλησία
Απαντώντας σε ερώτηση του "Θάρρους", ξεκάθαρος ήταν ο υφυπουργός και για το θέμα του διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών, λέγοντας: «Το υπουργείο Παιδείας συνομιλεί με όλους. Όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίζουμε κάθε φορά ότι οι ρόλοι του κάθε θεσμού είναι διαφορετικοί. Το περιεχόμενο όλων των μαθημάτων που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία καθορίζεται από το υπουργείο Παιδείας.
Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια… ανορθογραφία στο όνομα που φέρει το υπουργείο (σ.σ. αναφερόμενος στο Θρησκευμάτων). Δεν έπρεπε να υπάρχει".
Ο κύκλος της επίσκεψης χθες του υφυπουργού στην Καλαμάτα ολοκληρώθηκε με ομιλία του στην εκδήλωση του Τμήματος Παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο ξενοδοχείο Rex, με θέμα τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις