Διάκριση μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 12/07/2019 20:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/07/2019 20:18
Με ιδιαίτερη χαρά οι μαθητές της ΣΤ΄1 τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «ST3dM – Τρισδιάστατη σχεδίαση και εκτύπωση», που διοργάνωσε το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (Ε.ΔΙ.Φ.Ε.Τ.) του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας STEAM στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Σκοπός του ήταν να εισάγει τους μαθητές στον 3d σχεδιασμό, στη χρήση 3d εκτυπωτή και να τους ευαισθητοποιήσει σε κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα που προωθούνται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Ειδικότερα:
•Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τον 3d σχεδιασμό
•Να τον εφαρμόσουν σε αντικείμενα πέραν του τεχνολογικού τομέα
•Να γνωρίσουν τα τοπικά ιδιώματα, γλώσσες, γλωσσικά συστήματα (Νοηματική, Braille κ.ά.).
Η θεματολογία που επιλέχθηκε ήταν η διακήρυξη του 2019 ως έτος των ιθαγενών γλωσσών από τον ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας συμμετείχε με 2 ομάδες μαθητών της ΣΤ΄1 τάξης. Οι μαθητές κλήθηκαν να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο έργο ανά ομάδα με 3d σχεδιασμό, παίρνοντας στοιχεία από την τοπική διάλεκτο, μεσσηνιακά τοπικά ιδιώματα, γλώσσες και συστήματα γραφής ατόμων με αναπηρία.
Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των έργων χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες, ερεύνησαν αντικείμενα της παράδοσης και ανέπτυξαν δεξιότητες της τέχνης με χρήση ανακαλυπτικής – διερευνητικής μάθησης.
Τα πρωτότυπα έργα με 3d σχεδιασμό που υποβλήθηκαν για τη συμμετοχή των ομάδων του σχολείου στο διαγωνισμό είχαν θέματα που σχετίζονται με το φυσικό και ιστορικό, πολιτιστικό περιβάλλον της Μεσσηνίας.
Αναλυτικά:
Οι δύο ομάδες δημιούργησαν από ένα τρισδιάστατο αντικείμενο με τα ακόλουθα θέματα: ΟΜΑΔΑ Α « Ελιά – Το δέντρο της ζωής» με την επίβλεψη του υπεύθυνου εκπαιδευτικού Αναστάσιου Αργυρόπουλου, και ΟΜΑΔΑ Β « Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας» με την επίβλεψη της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Ελένης Χαυλή.
Οι μαθητές πιστοποιήθηκαν για την παρακολούθηση του επιμορφωτικού σεμιναρίου εξ αποστάσεως και την επιτυχή ολοκλήρωσή του από το Ε.ΔΙ.Φ.Ε.Τ. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκαν:
Η ομάδα Α ως «ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ» για την εμπεριστατωμένη έρευνα ( συλλογή και επεξεργασία των τοπικών ιδιωμάτων και συστημάτων γραφής ατόμων με αναπηρία).
Η ομάδα Β ως «ΜΙΚΡΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ» για την καλή χρήση και παρουσίαση του υλικού τους (προβολή επιμέρους δράσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος).Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις