Διάλογος μεταξύ… "Αγιάννηδων" και κοινωνίας χθες στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας

Πρώτη Δημοσίευση: 20/03/2019 15:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/03/2019 16:12
Συνάντηση Ρομά με υποψηφίους δημάρχους της Καλαμάτας
 
 
Από τη μια πλευρά, στο κέντρο της Καλαμάτας και ειδικότερα στις αίθουσες του Δικαστικού Μεγάρου, οι ποινές χθες έπεφταν "βροχή" για αδικήματα που είχαν διαπράξει Ρομά. Την ίδια στιγμή, περίπου, στην άλλη άκρη της πόλης, στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, η εκεί κοινότητα των Ρομά, εν μέσω χαμόσπιτων, λιμναζόντων νερών και ξυπόλυτων παιδιών, μιλούσε με τους υποψήφιους δημάρχους, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, αλλά και η υπόλοιπη κοινωνία από την παρουσία τους.
Στην πρόταση διαλόγου ανταποκρίθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Βασίλης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Οικονομάκος, Τόνια Κουζή, Θανάσης Βασιλόπουλος, Ελένη Αλειφέρη και εκπρόσωποι των υποψήφιων δημάρχων Μανώλη Μάκαρη και Μιχάλη Αντωνόπουλου, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν μπορούσαν παρευρεθούν, ενώ δεν έλειπαν και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Γιάννης Χριστόπουλος και ο Αντώνης Τσώνης. Στη συζήτηση βρέθηκαν και εκπρόσωποι του Παραρτήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η Χαρά Κιουρή και η Γεωργία Φάσσου, δύο γυναίκες που συντονίζουν την προσπάθεια για στήριξη των Ρομά, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν με τη διαβίωση στον καταυλισμό, αλλά δεν έκρυψαν και το πρόβλημα της παραβατικότητας και της καταπάτησης ξένων περιουσιών "κάτω από το χαλί".
Ειδικότερα, η κα Φάσσου αναφέρθηκε στις επαφές που υπάρχουν με την ειδική γραμματέα Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κατερίνα Γιάντσιου, αλλά και στο αίτημα των Ρομά του καταυλισμού για μετεγκατάστασή τους και απελευθέρωση των ιδιωτικών οικοπέδων στα οποία έχουν εγκατασταθεί. Επίσης, τόνισε ότι η Μπιρμπίτα και η Μακαρία, ως ακατάλληλες για διαμονή ανθρώπων, θα δοθουν στους αθίγγανους προς εκμετάλλευση.
Τέλος, σχολίασε και τη συνάντηση που έγινε μεταξύ της ειδικής γραμματέως και του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, η οποία όμως δεν είχε συνέχεια, διότι ο Δήμος μετέπειτα δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον.
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου, "Σύλλογος Ελλήνων Αθιγγάνων Φυλή Χαλκιδέων Συνοικισμός Αγίας Τριάδος", Βασίλης Δημητρίου, αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους
Φυσικά δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει λάβει μέριμνα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό, σημειώνοντας ότι "δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε νερό, συνυπάρχουμε με τα ποντίκια, τα φίδια, και τα παιδιά μας δεν πάνε στο σχολείο με τις ίδιες συνθήκες που πάνε τα άλλα παιδιά".
Κλείνοντας σημείωσε ότι οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας δεσμεύονται να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες αυτές "για το καλό της πόλης μας, που είναι η Καλαμάτα και την αγαπάμε, γιατί εδώ έχουμε γεννηθεί εμείς και τα παιδιά μας".
Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποί τους αναγνώρισαν ότι δεν επιτρέπεται να ζουν άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες και έδωσαν τα συγχαρητήριά τους τόσο στους τσιγγάνους και τον πρόεδρό τους για το Σύλλογο που δημιούργησαν και το παράθυρο επικοινωνίας και συνεργασίας που ανοίγουν όσο και στους ανθρώπους που τους βοηθούν.
Πάντως, απέφυγαν να ανακοινώσουν συγκεκριμένα πράγματα, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενημερωθούν πρώτα από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, ενώ υπήρξε και προβληματισμός για την πληρότητα του σχεδίου από το αρμόδιο υπουργείο.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις