Διαπραγματεύσεις των επιμελητών Ανηλίκων με το υπουργείο Δικαιοσύνης για να παραμείνουν

Πρώτη Δημοσίευση: 16/07/2019 19:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 16/07/2019 19:56
Την αντίθεσή τους, από την πρώτη στιγμή, εξέφρασαν οι επιμελητές Ανηλίκων για τη μεταφορά της αρμοδιότητάς τους από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες των δύο υπουργείων.
Ήδη έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση δε συνάδει με τα καθήκοντά τους και πιθανόν έγινε «εκ παραδρομής».
 
Επιμελητές Ανηλίκων
Όπως τονίζουν οι επιμελητές Δικαστηρίων Ανηλίκων, εδώ και πενήντα χρόνια, στο πλαίσιο του δημόσιου λειτουργήματός τους, αποτελούν φύσει και θέσει αναπόσπαστο παράγοντα της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους και της προστασίας του παιδιού σε κίνδυνο, καθώς και της προστασίας του ανήλικου θύματος.
«Ο θεσμικός μας ρόλος δίπλα στο δικαστή και τον εισαγγελέα ανηλίκων μας καθιστά λειτουργικά και οργανικά αναγκαίους στην οργάνωση και τη λειτουργία της δικαιοσύνης και, ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να ανήκουμε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης.  Σε αυτήν την κατεύθυνση αισιοδοξούμε ότι θα προχωρήσουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης», επισήμαναν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. 
 
Κοινωνικής Αρωγής
Στον ίδιο τομέα ανήκουν και οι επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής, οι οποίοι επίσης μεταφέρονται ως αρμοδιότητα στο  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής παρακολουθούν και υποστηρίζουν την υλοποίηση των εναλλακτικών ποινών όπως είναι η κοινωφελής εργασία.
Μάλιστα, με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα ο θεσμός αυτός διευρύνεται και αποκτά μεγαλύτερο ρόλο, με  στόχο να συμβάλει στην αντεγκληματική πολιτική.
Πάντως, εκτιμάται πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το θεσμό των επιμελητών ανηλίκων, θα παραμείνουν ως αρμοδιότητα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις