Διεθνής καταξίωση για το Τμήμα Φιλολογίας Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 28/04/2017 09:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/04/2017 09:51
Επίτιμοι καθηγητές οι Chris Carey & Mike Edwards 
Ολοκληρώνονται σήμερα στην Καλαμάτα οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Φιλία στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία και Πρόσληψη», στο οποίο και συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Κάτι που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πόσο ψηλά έχει φτάσει το Τμήμα Φιλολογίας της πόλης.
Στο πλαίσιο, μάλιστα, του συνεδρίου θα αναγορεύσει τους καθηγητές Chris Carey και Mike Edwards ως επίτιμους καθηγητές του, θέλοντας έτσι να εκφράσει ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους στο Τμήμα Φιλολογίας.
Χθες, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ελένη Βολονάκη, δήλωσε ότι αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αυτό το συνέδριο να συγκεντρωθούν όλοι οι ακαδημαϊκοί για το θέμα της φιλίας. Το θέμα επιλέχθηκε, επειδή θα τιμηθούν σήμερα οι διακεκριμένοι επιστήμονες Chris Carey & Mike Edwards, που για το Τμήμα Φιλολογίας είναι φίλοι, καθώς στήριξαν πάρα πολύ τόσο το προπτυχιακό όσο και το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα, ενώ ήταν παρόντες σε όλα τα διεθνή συνέδρια που έκανε.
Όπως είπε κλείνοντας, αυτοί οι δύο καθηγητές θεωρούνται μαζί με τους ιδρυτές του Τμήματος στυλοβάτες του.
«Δεύτερο σπίτι του» χαρακτήρισε το πανεπιστήμιο της Καλαμάτας ο καθηγητής Mike Edwards, γι’ αυτό έρχεται στην πόλη μας κάθε χρόνο, αφού αισθάνεται καλοδεχούμενος. Μιλώντας για το Τμήμα, το χαρακτήρισε πολύ καλό, με πολύ καλούς φοιτητές και που, μάλιστα, παρακολουθούν διαλέξεις και μαθήματα δικά του, διάρκειας ακόμα και πέντε ωρών, στα αγγλικά.
Σχετικά με τη φιλία, δήλωσε ότι μόλις άκουσε ότι αυτό θα είναι το θέμα του συνεδρίου αμέσως σκέφθηκε την Ελλάδα και την πόλη μας, αφού για τον ίδιο αποτελεί συνώνυμό τους.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Chris Carey ανέφερε ότι ήταν από τη γένεση του Τμήματος στην Καλαμάτα και έχει δει όλα τα βήματα μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή του μορφή, ενώ συνεχώς το βλέπει να μεγαλώνει και να γίνεται καλύτερο. Καλύτερο και σε καθηγητές και φοιτητές, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί μεγάλη επιτυχία, επιτυχία που χαίρεται και ο ίδιος, αφού για αυτόν το Τμήμα είναι κάτι σαν φίλος. Μάλιστα, δήλωσε πως είναι μεγάλη η χαρά του που βρίσκεται στην Καλαμάτα και συναντά πολλούς φίλους. Τα παραπάνω και το γεγονός ότι βραβεύεται μαζί με το φίλο του Mike Edwards δημιουργούν μια ωραία ατμόσφαιρα, όπως είπε.
Να σημειωθεί ότι πριν ο κ. Mike Edwards φτάσει στο συνέδριο επισκέφτηκε το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς. Όπως είπε, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο, που τον εντυπωσίασε, και αποτελεί πολύτιμο απόκτημα για την Καλαμάτα, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην κα Καρέλια.
 
Βασίλης Κωνσταντινόπουλος
Ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε ότι οι καθηγητές που θα τιμηθούν είναι δύο από τους πιο εκλεκτούς καθηγητές της Ευρώπης στην Κλασσική Φιλολογία. Πλέκοντας το εγκώμιό τους, είπε ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην Κλασική Φιλολογία, αλλά και στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ειδικά στο Τμήμα Καλαμάτας, με την παρουσία και τη σοφία τους. Παρουσία και σοφία που το έχουν βοηθήσει να αναδειχθεί ως πρώτο στην Ελλάδα. Πρωτιά που, όπως εξήγησε, έχει κερδηθεί, αφού κανένα άλλο τμήμα δεν έχει διοργανώσει πάνω από 10 Διεθνή Συνέδρια με καθηγητές από όλο τον κόσμο. Αυτά, δε, θα συνεχιστούν, όπως είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, με τις ετοιμασίες να περιλαμβάνουν ένα μεγάλο σαν εκείνο για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα. Αυτή τη φορά θέμα του θα είναι η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
 
Κριτικές εκδόσεις από το Τμήμα Φιλολογίας
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θέλησε να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Φιλολογίας είναι ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για κριτικές εκδόσεις στην Καλαμάτα. Στο εγχείρημα, μάλιστα, αυτό θα βοηθήσουν και οι Chris Carey και Mike Edwards.
Οι κριτικές αυτές εκδόσεις θα είναι οι πρώτες από ελληνικό τμήμα που θα διαθέτει τις δικές του.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις