Δικάζεται η συμμορία των «5» που είχε διαρρήξει δεκάδες μαγαζιά στην Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 19/05/2017 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/05/2017 18:42
Για πάνω από 70 κλοπές, διαρρήξεις και απόπειρες, καταστημάτων και δικύκλων, κατηγορούνται πέντε νεαροί και ένας ανήλικος, με τους πρώτους να κάθονται  από χθες στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες.
Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι απασχολούν το δικαστήριο με δύο υποθέσεις, για τις οποίες το Μονομελές Εφετείο αποφάσισε συνεκδίκαση. Η πρώτη αφορά 26 περιστατικά που συνέβησαν το Δεκέμβριο του 2016 και κατηγορούμενοι είναι ένας 19χρονος και δύο αδέλφια, 23 και 28 ετών, ενώ η δεύτερη αφορά 45 περιστατικά το Φεβρουάριο του 2017, όπου κατηγορούμενοι είναι πάλι τα δύο αδέλφια, ένας 25χρονος και ένας 30χρονος.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας πέρασε, χωρίς υπερβολή, η πλειοψηφία του επαγγελματικού κόσμου της Καλαμάτας, καθώς όλοι είχαν κληθεί ως μάρτυρες – θύματα κλοπών από τους νεαρούς. Μάλιστα, το δικαστήριο κατάφερε να ολοκληρώσει τις καταθέσεις των 50 και πλέον μαρτύρων πολύ αργά το μεσημέρι και διέκοψε λόγω παρέλευσης ωραρίου για να συνεχίσει στις 12 Ιουνίου.
 
Από το Δεκέμβριο
Ο πρώτος αστυνομικός μάρτυρας κατέθεσε ότι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο είχαν σημειωθεί πάρα πολλές κλοπές σε καταστήματα της Καλαμάτας με την ίδια μεθοδολογία. Στις 4 Δεκεμβρίου ενημερώθηκαν για κλοπή σε κατάστημα υδραυλικών στη Νέδοντος και όταν πήγαν, βρήκαν την πόρτα διερρηγμένη.
Συνεχίζοντας τις έρευνες πέτυχαν στην οδό Αριστομένους, σε άλλο κατάστημα, δύο άτομα που φορούσαν κουκούλες και προσπαθούσαν να παραβιάσουν την πόρτα. Όταν αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, χωρίσθηκαν και άρχισαν να τρέχουν, με τους αστυνομικούς να καταφέρνουν να πιάσουν τον έναν, που ήταν τελικά ο 19χρονος. Στο σημείο που προσπάθησε να διαφύγει βρέθηκε ένα καλέμι, ενώ μέσα από το παντελόνι του είχε μια πριονολάμα.
Αυτό που έκανε τους αστυνομικούς να μείνουν έκπληκτοι ήταν όταν διαπίστωσαν ότι στο κινητό που είχε πάνω του (το οποίο είχε κλέψει από άλλο μαγαζί), είχε κατεβάσει εφαρμογή για το πώς μπορείς να διαρρήξεις πόρτες χωρίς να τις σπάσεις. Στην αρχή ο 19χρονος προσπάθησε να παραπλανήσει τους αστυνομικούς λέγοντας ότι το δεύτερο άτομο ήταν ένας Γιάννης και στέλνοντάς τους σε λανθασμένες διευθύνσεις, προκειμένου να δώσει χρόνο στους συνεργούς του, όπως εξήγησαν οι αστυνομικοί. Στη συνέχεια, όμως, αποκάλυψε ότι τις κλοπές έκανε μαζί με αδέλφια, καθώς και ότι είχε νοικιάσει στο όνομά του σε ξενοδοχείο της πόλης δωμάτιο, όπου διέμενε το ένα από τα αδέλφια, καθώς είχε βγει από τη φυλακή με άδεια και δεν επέστρεψε. Πριν τον πάει σε ξενοδοχείο τον φιλοξενούσε σπίτι του, καθώς έλειπε η μητέρα του, και αναγκάσθηκε να τον «μετακινήσει», όταν έμαθε ότι αυτή επέστρεφε.
Οι αστυνομικοί στην έρευνα που έκαναν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου βρήκαν ορισμένα κλοπιμαία, ενώ κατέθεσαν πως εκεί πήγαινε και ο άλλος αδελφός. Παραδέχθηκαν, δε, ότι βοήθησε σημαντικά ο 19χρονος, ο οποίος δηλώνει μετανιωμένος.
 
Έως και το Φεβρουάριο
Το Φεβρουάριο φέτος στην Αστυνομία έφτασαν νέες πληροφορίες ότι τα δύο αδέλφια μαζί με έναν ανήλικο και άλλους δύο ακόμα έχουν φτιάξει νέα ομάδα και ξεκινήσει κλοπές.
Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι όλο αυτό το 3μηνο είχαν κλοπές με την ίδια μέθοδο, οι οποίες σταμάτησαν με την εξάρθρωση της νεαρής ομάδας. Τα δύο νέα μέλη είχαν ρόλο τσιλιαδόρου, ενώ ο ένας εξ αυτών είχε νοικιάσει με τα δικά του στοιχεία διαμέρισμα σε πολυκατοικία, το οποίο πάλι χρησιμοποιούσαν τα δύο αδέλφια και έκρυβαν κλοπιμαία, τα οποία βρήκαν οι αστυνομικοί όταν έκαναν την έρευνα. Μάλιστα, όταν οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα δύο αδέλφια, τα βρήκαν να κοιμούνται στο στάβλο του συγκεκριμένου.
Επίσης, ο αστυνομικός κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι έκλεβαν μηχανές, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να μετακινηθούν, ενώ  έκρυβαν κάποιες σε διάφορα σημεία της πόλης για να μπορούν να διαφύγουν σε περίπτωση που γίνονταν αντιληπτοί από αστυνομικούς.
Και το Φεβρουάριο εξιχνιάσθηκε σωρεία κλοπών και διαρρήξεων, ενώ από το πέρασμά τους δε γλίτωσαν και τα γραφεία του ΙΕΚ – ΟΑΕΔ, αλλά και το κυλικείο Δημοτικού Σχολείου.
Ακολούθησαν καταθέσεις μαρτύρων, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, κάποιοι εκ των οποίων αρνούνται τις κατηγορίες.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις