Δικαστική απόφαση στη Θεσσαλονίκη μονιμοποιεί συμβασιούχους Δήμων

Πρώτη Δημοσίευση: 13/06/2018 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/06/2018 19:00
Το δρόμο για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων που εργάζονται σε Δήμους άνοιξε απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την οποία 193 συμβασιούχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης γίνονται αορίστου χρόνου.  Εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων εκκρεμεί και στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας και έχουν ορισθεί από το νέο δικαστικό έτος.
Οι συμβασιούχοι των Δήμων της Μεσσηνίας ήδη έχουν πετύχει την πρώτη τους δικαστική νίκη, με παράταση των συμβάσεών τους με προσωρινές διαταγές και μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει.
 
Αορίστου χρόνου
Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δέχεται ότι οι συμβασιούχοι «κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και ότι στην ουσία οι  διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υπερβαίνουν το 24μηνο που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα «Παυλόπουλου» αποτελούν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μάλιστα, το δικαστήριο διατάσσει το Δήμο να συνεχίσει να τους απασχολεί έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.
Την απόφαση δημοσίευσε το aftodioikisi.gr, υπενθυμίζοντας ότι με βάση ρύθμιση του ΥΠΕΣ από το 2016 δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μην ασκήσουν ένδικα μέσα σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών, καθώς αίρεται η υποχρεωτικότητα άσκησης έφεσης σε πρωτόδικες αποφάσεις που όριζε ο «Καλλικράτης».
 
Μεσσηνία
Στη Μεσσηνία από τα τέλη Μαρτίου κατέφυγαν στη δικαιοσύνη οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των Δήμων της Μεσσηνίας, καθώς στις 31 Μαρτίου έληξαν οι συμβάσεις τους και έτσι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ οι Δήμοι εξέφραζαν την αγωνία ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Ασφαλιστικά μέτρα είχαν καταθέσει 18 συμβασιούχοι καθαριότητας του Δήμου Μεσσήνης, 40 συμβασιούχοι καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας και 4 συμβασιούχοι του Δήμου Οιχαλίας.
Όλες οι προσωρινές διαταγές ορίζουν να επιστρέψουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι και να παραταθούν οι συμβάσεις μέχρι την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις