Διπλό «έγκλημα» με καιγόμενα σκουπίδια και νέο παράνομο σκουπιδότοπο σε δασική έκταση στην Κυπαρισσία…

Πρώτη Δημοσίευση: 05/01/2017 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/01/2017 19:23
-«Ομερτά» Δήμου και υπηρεσιών, αντιδράσεις από κατοίκους και αυτοδιοικητικούς
 
Διπλό «έγκλημα» χαρακτηρίζουν κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί της Τριφυλίας το γεγονός ότι από… πέρυσι καίγεται ο παράνομος σκουπιδότοπος του Δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι και λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα, σε δασική έκταση κι εκτός περίφραξης του ΧΑΔΑ, δημιουργήθηκε ένας άλλος, επίσης παράνομος, όπου απορριμματοφόρα αδειάζουν σκουπίδια από ολόκληρη την Τριφυλία. Το, δε, τοξικό νέφος των σκουπιδιών που καίγονται από τις 3 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, πνίγει την ατμόσφαιρα και την περιοχή με διοξίνες.
Την ίδια, ωστόσο, στιγμή που οι κάτοικοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση και δεν μπορούν ν’ ανασάνουν, και παρότι μέσα και από το «Θ» έχει αναδειχθεί το τεράστιο πρόβλημα στο Αλιμάκι, ενώ ετέθη και στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στις 16 Δεκεμβρίου, μια περίεργη και ιδιότυπη «ομερτά» επιδεικνύουν η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες. «Ένοχη σιωπή» από όλους. Φέρονται όλοι σαν να μην άκουσαν και να μην είδαν τίποτα. Δε μιλάει κανείς τους. Δεν κάνει τίποτα κανένας εξ αυτών!
Σε προηγούμενα σχετικά ρεπορτάζ του «Θ» είχαμε αναφέρει πως κάτοικοι είναι σε απόγνωση από το τοξικό νέφος που καλύπτει την περιοχή και μολύνει την ατμόσφαιρα, ενώ αναφέρουν με οργή πως τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και κανένας αρμόδιος, από το Δήμο Τριφυλίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας και κάθε άλλη Αρχή και υπηρεσία του κράτους, δεν ενδιαφέρεται.
Παράλληλα, η οργή τους μεγαλώνει διαπιστώνοντας πως τη στιγμή που ο παράνομος σκουπιδότοπος στο Αλιμάκι θα έπρεπε να έχει κλείσει και να έχει γίνει παύση της λειτουργίας του, αυτός καίγεται, ενώ στο χώρο ξεκίνησαν να εκτελούνται – με τεράστια καθυστέρηση – εργασίες αποκατάστασης, στο πλαίσιο σχετικής εργολαβίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αποκατάσταση των (παράνομων) ΧΑΔΑ, οι οποίες όμως εδώ και δέκα με δέκα πέντε μέρες έχουν σταματήσει. Την ίδια ακριβώς στιγμή, στον ίδιο και ευρύτερο χώρο, ακόμη κι έξω από την περίφραξη του σκουπιδότοπου, σε δασική έκταση, έγιναν εργασίες από χωματουργικά μηχανήματα, διανοίχτηκαν δρόμοι, διαμορφώθηκαν και έγινε επίστρωσή τους με χαλίκι και δημιουργήθηκε νέος, δεύτερος παράνομος σκουπιδότοπος, από τα σκουπίδια που μεταφέρουν εκεί και ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα απορριμματοφόρα του Δήμου Τριφυλίας.
Οι ίδιοι τονίζουν πως η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι αφόρητη και κάνουν λόγο για «έγκλημα» σε βάρος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά, κανένας από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, από τις 3 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, δεν παρεμβαίνει να σταματήσει το «έγκλημα» που συντελείται.
Αντ’ αυτού, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, απαντώντας ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας σε προ ημερήσιας διάταξη ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Ανδρινόπουλου, σχετικά με τα απορρίμματα και το σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι που καίγεται, είπε είναι σύνηθες φαινόμενοι ο φωτιές στους σκουπιδότοπους και ότι ο δεύτερος παράνομος σκουπιδότοπος δημιουργήθηκε με… σύμφωνη γνώμη και οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Είναι γνωστό ότι έχει προκύψει μια φωτιά, ως συνήθως γίνεται στις χωματερές και την οποία βεβαίως ουδέποτε είχε και θα έχει ο Δήμος. Φροντίζεται ώστε αυτό το γεγονός να σταματήσει εδώ και με σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής και με τις οδηγίες της και όσον αφορά για να σβήσει αυτή η φωτιά, έχει επιλεγεί εντελώς προσωρινά ένας δεύτερος χώρος, να τον χρησιμοποιήσουμε και για τον οποίο υπάρχει και πρόνοια να γίνει η αποκατάσταση αυτού από την παρούσα εργολαβία…».
Επιπλέον, σε έγγραφο του Δήμου Τριφυλίας για το ΧΑΔΑ Αλιμακίου αναφέρεται ότι, κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθορίστηκε και διαμορφώθηκε εδαφικό τμήμα προσωρινής εναπόθεσης των απορριμμάτων. Το εν λόγω τμήμα βρίσκεται εντός του ευρύτερου χώρου του ΧΑΔΑ και η εναπόθεση θα γίνεται εκεί.
Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την Πυροσβεστική. Ο, δε, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Κουτσούλης, τόνισε πως «η φωτιά καίει σκουπίδια και όχι θυμίαμα! Δημιουργεί ένα τοξικό νέφος…», ενώ ήταν καυστικός που ο δήμαρχος «έδωσε» την Πυροσβεστική για το δεύτερο παράνομο σκουπιδότοπο, λέγοντας ότι «ακούσαμε και το κορυφαίο, ότι η Πυροσβεστική μάς οριοθετεί κι έναν καινούργιο χώρο για να πηγαίνουμε να εναποθέτουμε κι άλλα, δηλαδή ουσιαστικά να φτιάξουμε και μια νέα χωματερή!».
Πάντως, αφού κανένας δεν παρεμβαίνει και δεν παρεμβαίνει -ούτε αυτεπάγγελτα- η Δικαιοσύνη, αλλά ούτε και το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας, κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί προσανατολίζονται στη συλλογή υπογραφών, προκειμένου, εάν δε λυθεί το πρόβλημα, να υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.
 
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις