Δ.Σ. Τριφυλίας: Αίτημα έκτακτης σύγκλησης για εξορύξεις υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό

Πρώτη Δημοσίευση: 07/10/2019 18:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/10/2019 18:31
Αίτημα σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας σε έκτακτη συνεδρίαση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό κόλπο, υπέβαλλαν εγγράφως η «Πρωτοβουλία πολιτών Τριφυλίας SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ» (775 μέλη από τη Τριφυλία, τη Μεσσηνία, όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό), ο Σύλλογος Νέων Κυπαρισσίας και 238 πολίτες της Τριφυλίας. Το αίτημα, με αριθμ. Πρωτ. 15548 και ημερομηνία 02/10/2019, απευθύνεται στο δήμο Τριφυλίας, το δήμαρχο Τριφυλίας, το δημοτικό συμβούλιο δήμου Τριφυλίας και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και η έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. Τριφυλίας ζητείται με θέμα τις εργασίες έρευνας και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΝ, ΕΕΔΕΥ, ΕΛ.ΠΕ. και την ΣΜΠΕ ΙΟΝΙΟΥ και τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες που μπορούν να έχουν αυτές, βραχυπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου, σε πολλούς τομείς που αφορούν στο  περιβάλλον, τοπικά οικοσυστήματα, τη δημόσια υγεία, την οικονομική ευρωστία στους κλάδους του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής, της αλιείας, των θέσεων εργασίας. Όπως αναφέρεται, «ΖΗΤΑΜΕ:
 ● Να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα τις εργασίες έρευνας και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό  σύμφωνα με την σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΝ, ΕΕΔΕΥ, ΕΛ.ΠΕ https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetiko... και την ΣΜΠΕ ΙΟΝΙΟΥ http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=ysAz06DxHEg%3d&tabid=875&l... και τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες που μπορούν να έχουν αυτές, βραχυπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου, σε πολλούς τομείς που αφορούν στο  περιβάλλον, τοπικά οικοσυστήματα, τη δημόσια υγεία, την οικονομική ευρωστία στους κλάδους του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής, της αλιείας, των θέσεων εργασίας.
● Να λάβετε υπ' όψιν τις σχετικές μελέτες έγκριτων ακαδημαϊκών και επιστημονικών φορέων από τους χώρους της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της υγείας, της γεωφυσιολογίας.  βλ. https://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/1.6.2011%CE%9F%CE%9C%CE%99%CE%9... σύνοψη έκθεσης ΤτΕ του κόστους για την Ελλάδα από την κλιματική αλλαγή, https://www.wwf.gr/images/pdfs/oil-gas-report.pdf έκθεση EFTEK για το οικονομικό κόστος των εξορύξεων,  https://www.ipcc.ch/sr15  πόρισμα διεπιστημονικής επιτροπής ΟΗΕ,  https://www.wwf.gr/images/pdfs/Resolution_text_GR.pdf 100 επιστήμονες και επιστημονικοί φορείς για τις εξορύξεις,  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2... έκθεση ΕΕ για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, http://patrastimes.gr/%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BB%... Ακης Τσελέντης, http://worldenergynews.gr/index.php?id=28985 Ολλανδία, Κρόνινγκεν. ●  Να λάβετε υπ' όψιν τις σχετικές αποφάσεις των: ΠΕΔΙΝ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων), Δ. Ζαγορίου, Δ. Αρταίων, Δ. Πλατανιά που ψήφισαν κατά των εξορύξεων, υιοθέτησαν τα ψηφίσματα και ακόμα υπερθεμάτισαν βλ. https://www.zagori.gov.gr/?p=17905, https://www.epirusnews.eu/ochi-se-ereynes-exoryxeis-zagori-to-neo-dimarcho, https://www.kefalonitikanea.gr/2019/05/%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE..., απόφαση ΠΕΔΙΝ  http://www.arta.gr/2019/01/21/%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%... Δήμος Αρταίων https://insidestory.gr/sites/default/files/platanias_oil.pdf,   πρακτικό απόφασης Δ. Πλατανιά.
● Να λάβετε υπ' όψιν  το έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου-Στροφυλιάς -Κυπαρισσιακού προς το ΥΠΕΝ που ζητά  "..την αναστολή μεγάλων ενεργειακών έργων στην περιοχή ευθύνης του ΦΔ μέχρι την ολοκλήρωση εκπόνησης ΕΠΜ, Σχεδίων Διαχείρισης και σχετικών ΠΔ." https://drive.google.com/file/d/0B1Ij2kq-18McWkxKeEt4S2VlenV0a1BqWVF6ekZFcm9vNEpv/view?usp=drivesdk
●  Να λάβετε υπ 'όψιν το γεγονός ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση με τον Δήμο Τριφυλίας, τα συλλογικά του όργανα, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και τους πολίτες. Αυτό, από μόνο του, έρχεται σε αντίθεση με ό,τι αναφέρει η νομολογία, αλλά και ρητά, η ίδια η σύμβαση: βλ. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=celex%3A32011L0092, ΟΔΗΓΙΑ 2011/92/ΕΕ ενημέρωση κοινού για παρεμβάσεις στο περιβάλλον https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014L005..., άρθρα 23 - 34 δημόσια διαβούλευση για έργα που επιφέρουν σημαντικές αλλοιώσεις στο περιβάλλον https://www.e-nomothesia.gr/kat-periballon/periballontike-adeiodotese/ky... παρ.2, αρ.5,Ν.1650/1986 παρ.2,3,αρ.3,Ν 3010/2002,  αναζήτηση πληροφοριών από δημόσιους φορείς, τρόπος ενημέρωσης κοινού κατά τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των έργων και δραστηριοτήτων.
●  Να λάβετε υπ' όψιν τέλος, το κείμενο ψηφίσματος που καταθέτουμε. Κατόπιν αυτών των δεδομένων, ΣΑΣ  ΚΑΛΟΥΜΕ: Α.   Να  συγκαλέσετε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο να γίνει διεξοδική συζήτηση  για το  άνω  ζωτικής σημασίας   ζήτημα  και να  λάβετε  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  με  σκοπό την προστασία του τόπου μας και των συμπολιτών μας. Β.   Να πράξετε με όσους άλλους τρόπους και ενέργειες θεωρήσετε πρόσφορους για τον άνω σκοπό.  ( π.χ. περαιτέρω έρευνα, νομική διερεύνηση, ενημέρωση όμορων Δήμων, ενημέρωση από τους βουλευτές του Νομού και το Περιφερειακό Συμβούλιο, δημοψήφισμα κ.α.) ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 2/10/2019 Πρωτοβουλία πολιτών Τριφυλίας SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ». Όπως δε αναφέρεται σχετικά σε δημοσίευση στη σελίδα «SOS Κυπαρισσιακός - Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α» στο facebook, στις 2 Οκτωβρίου οπότε και υποβλήθηκε το αίτημα: «Σήμερα το πρωί, καταθέσαμε αίτημα στον Δ.Τριφυλίας για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων παρέλαβαν το ψήφισμα και την αίτηση. Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντική. Περιμένουμε την ευαισθητοποίηση όλων. Θα ενημερώσουμε προσωπικά και τον Δήμαρχο, αφού σήμερα δεν κατέστη δυνατόν».
 
Του Ηλία ΓιαννόπουλουΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις