Δ.Σ. Τριφυλίας: Νίκη του αυτονόητου η απόφαση στήριξης στους συμβασιούχους

Πρώτη Δημοσίευση: 10/04/2019 18:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/04/2019 18:41
Έχασε την πλειοψηφία ο Κατσίβελας, μόλις 4 σύμβουλοι συμφώνησαν με πρότασή του
 
 
Χρειάστηκε να παρέλθουν επτά μήνες, να τεθεί το θέμα από την αντιπολίτευση τρεις φορές, να γίνουν αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις, προκειμένου, επιτέλους, προχθές σε έκτακτη συνεδρίαση που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας να πράξει το αυτονόητο, αποφασίζοντας την παροχή έμπρακτης στήριξης στους συμβασιούχους-παρατασιούχους του Δήμου που διεκδικούν δικαστικά να δικαιωθούν και η αγωγή τους εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας στις 17 Απριλίου!
Μάλιστα, η προχθεσινή συνεδρίαση και απόφαση του Σώματος αποτελεί κομβικό σημείο και ορόσημο στη θητεία της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, μιας και είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας υπέστη «οδυνηρή» ήττα, χάνοντας την πλειοψηφία, αφού από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία μόνο τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης συμφώνησαν με πρότασή του, ενώ έξι της συμπολίτευσης και επίσης έξι της αντιπολίτευσης διαφώνησαν, υπερψηφίζοντας την πρόταση στήριξης των εργαζομένων, όπως εισήχθη το θέμα.
Η επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ., Ιωάννα Μαραβελή, αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος με τις δύο συνεδριάσεις που η αντιπολίτευση έθεσε, θυμίζοντας ότι και ο κ. Κατσίβελας και ο κ. Μερκούρης ήταν αρνητικοί, κι ότι ενώ ο κ. Μερκούρης είχε δεσμευτεί για συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης τους συμβασιούχους, ποτέ δεν εισήχθη από τη Δημοτική Αρχή ως θέμα στο Σώμα, παρότι αυτό έπρεπε να έχει γίνει πριν από τη συζήτηση των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων των συμβασιούχων στο δικαστήριο. Η ίδια ζήτησε «να βγει απόφαση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Σε παρέμβασή του, ο κ. Κατσίβελας τη ρώτησε εάν έχει ρωτήσει στην Οικονομική Υπηρεσία για τα οικονομικά στοιχεία και εκείνη του απάντησε ότι αυτά είχε δεσμευτεί να τα «πάει» στο Σώμα ο κ. Μερκούρης πριν από μήνες. Αιχμηρός για τον κ. Μερκούρη ήταν και ο Σωτήρης Μπακούρος, ρωτώντας γιατί δεν έγινε η συνεδρίαση για την οποία είχε δεσμευτεί και τονίζοντας ότι δεν είναι προεκλογικό το ζήτημα.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, σημείωσε ότι «το θέμα δεν είναι ούτε πολιτικό ούτε καθαρά οικονομικό. Είναι κοινωνικό» προτείνοντας «να δώσουμε θετική απάντηση ώστε να δικαιωθούν».
«Είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα», επισήμανε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, κάνοντας λόγο για πολιτικό παιχνίδι των κυβερνήσεων που κρατούν σε ομηρία τους εργαζομένους και πρότεινε να είναι θετική η απόφαση ότι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ο Παναγιώτης Τσίγγανος τόνισε ότι «δεν είναι προεκλογικό το αποψινό για έναν απλό λόγο ότι όταν οι άνθρωποι κατέθεσαν την αγωγή τους, πριν από ένα χρόνο, που προσδιορίστηκε συμπτωματικά για τον Απρίλιο, ούτε ξέραμε πότε θα γίνουν οι εκλογές, ούτε ξέραμε ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι των εκλογών. Θα πρέπει να κατανοήσουμε για ποιο θέμα συζητάμε: Απόψε δεν προσλαμβάνουμε. Ούτε δεν προσλαμβάνουμε. Και να θέλαμε να το κάνουμε, δεν μπορούμε. Άρα, ας μη θεωρηθεί ότι η σημερινή συζήτηση αφορά πρόσληψη ή μη πρόσληψη. Αφορά αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ποιες είναι οι ανάγκες μας αποφασίζουμε», είπε και τόνισε: «Ναι, τους χρειαζόμαστε!».
Η Μαρία Πανουσιοπούλου επισήμανε ότι «μας απασχολεί ένα κοινωνικό πρόβλημα του Δήμου μας απ’ τη μία πλευρά κι απ’ την άλλη πλευρά μας απασχολεί αν μπορούμε, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, να καλύψουμε τις δαπάνες μισθοδοσίας των συγκεκριμένων υπαλλήλων», προσθέτοντας ότι «ο προϋπολογισμός του 2019 συντάχθηκε και ψηφίστηκε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2018. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δούλευαν, άρα οι δαπάνες μισθοδοσίας τους συμπεριελήφθησαν στα έξοδα του προϋπολογισμού».
Ο Σωτήρης Μπακούρος συμφώνησε με όσα είπαν οι προηγούμενοι, αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν ήρθαμε εδώ για να πούμε ότι προσλαμβάνουμε ή απολύουμε, ήρθαμε για να δώσουμε τη δυνατότητα σ’ αυτούς τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν μία απόφαση δική μας θετική ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Στην αντιπολίτευση επιτέθηκε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Θεμάτων, Γιάννης Μερκούρης, τασσόμενος αρνητικά εξαρχής, λέγοντας: «Αποφύγατε επιμελώς να φέρετε εισήγηση. Γιατί; Γιατί η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι σκληρή. Και η πραγματικότητα αυτή είναι και πρέπει να διαχυθεί στην κοινωνία, γιατί δεν μπορούμε να αποφασίζουμε ερήμην της. […] Για να προσληφθούν τα άτομα αυτά χρειάζονται επιπλέον για το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, 130.000 ευρώ. Συν, εάν βγουν αύριο το πρωί τα αποτελέσματα της 3Κ και προσληφθούν οι άλλοι 15, θα χρειαστούν άλλα 200.000 ευρώ. Για να βρεθούν, λοιπόν, 330.000 ευρώ ή θα προχωρήσουμε σε τροποποίηση προϋπολογισμού, τεχνικού προγράμματος, να αφαιρεθούν έργα ή θα πρέπει να επιβάλλουμε, αλλά δεν μπορούμε μες στο 2019 να τροποποιήσουμε την απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών, οπότε είναι μονόδρομος».
Εάν υπάρχει οργανόγραμμα και ποιος είναι εκείνος που αποφασίζει και με ποια στοιχεία, ρώτησε ο Δημήτρης Σαρμαντζής, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κάθε απόφαση να λαμβάνεται χωρίς οικονομικά στοιχεία.
Από την πλευρά των συμβασιούχων-παρατασιούχων έκαναν σύντομες τοποθετήσεις ο Χρήστος Μπουγάς, ο Νίκος Λυμπερόπουλος και η Διονυσία Γεωργοπούλου, τονίζοντας ότι θέλουν τη θετική απόφαση του Σώματος στον αγώνα τους για δικαίωση, ενώ είχε προηγηθεί ένταση, καθώς αρχικά ζήτησαν να τοποθετηθούν και ο πρόεδρος δεν τους έδινε το λόγο!
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος και διαπιστώνοντας ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι αποφασισμένοι να παράσχουν στήριξη στους συμβασιούχους-παρατασιούχους, κάτι που ο ίδιος δεν έπραττε επί μήνες και δεν είχε τεθεί ως θέμα συζήτησης από τη Δημοτική Αρχή στο Σώμα, καίτοι υπήρχε ρητή δέσμευση δια του αρμοδίου αντιδημάρχου Διοικητικού, Γιάννη Μερκούρη και του προέδρου του Σώματος, Γιάννη Καλκαβούρα, στη συνεδρίαση της 28ης Σεπτεμβρίου, ότι πριν από τις 15 Οκτωβρίου (εν όψει της δικασίμου ασφαλιστικών τους μέτρων που είχε οριστεί στις 17 Οκτώβρη), επέμενε, έστω, να πάρουν θετική απόφαση, αλλά να αναφέρουν ρητά ότι δεσμεύονται (σ.σ. οι σύμβουλοι που θα ψηφίσουν) ότι θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη για να πληρωθούν οι συμβασιούχοι, εάν δικαιωθούν. Επίσης, μιλούσε για ανευθυνότητα από τη μία και γενναιότητα από την άλλη, χαρακτηρισμοί που προκάλεσαν αντιδράσεις.
Κι όμως, ο κ. Κατσίβελας επέμενε, παρότι, όπως ανέφερε η Μαρία Πανουσιοπούλου, στον προϋπολογισμό του 2019 έχει υπολογιστεί και εγγραφεί η δαπάνη μισθοδοσίας και των συμβασιούχων-παρατασιούχων για το 2019!
Για να υπάρχει ομοφωνία στην απόφαση, λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο Παναγιώτης Τσίγγανος παρενέβη λέγοντας να αποφασίσουν ότι «συμφωνούμε στην υιοθέτηση των πάγιων και διαρκών αναγκών και η αναγκαία δαπάνη θα προκύψει από κάθε δυνατή πηγή», πρόταση με την οποία συμφώνησε η αντιπολίτευση, θέλοντας όλοι να εκδοθεί ομόφωνη απόφαση, όχι όμως και ο κ. Κατσίβελας, ο οποίος φανερά ενοχλημένος πήρε ξανά το λόγο σε έδρανο δημοτικού συμβούλου. Νωρίτερα ήταν όρθιος στην είσοδο της αίθουσας του Δ.Σ., εμμένοντας στο να υπάρχει ρητή αναφορά, στην απόφαση που θα ελάμβαναν, και σε αύξηση των δημοτικών τελών.
Αυτό προκάλεσε ξανά τη σφοδρή αντίδραση από συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, οι οποίοι πρότειναν να εισαχθεί σε ψηφοφορία το θέμα ως ετέθη για την έκτακτη σύγκληση του Σώματος, σημειώνοντας ότι αποφασίζουν τη στήριξη στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων-παρατασιούχων, διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τέλος!
Στο σημείο εκείνο ο πρόεδρος του Σώματος έθεσε σε ψηφοφορία ποια από τις δύο προτάσεις, των δημοτικών συμβούλων περί στήριξης στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων-παρατασιούχων διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου ή του κ. Κατσίβελα με ρητή αναφορά και σε αύξηση των δημοτικών τελών, θα τεθεί πρώτη σε ψηφοφορία και ποια δεύτερη!
Εκεί, κι ενώ στο Σώμα μειδιούσαν με τη διαδικασία, ήρθε η πρώτη ήττα για τον κ. Κατσίβελα. Εννέα δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν να τεθεί πρώτη σε ψηφοφορία η πρόταση για στήριξη στη διεκδίκηση και οκτώ να τεθεί πρώτη σε ψηφοφορία η πρόταση Κατσίβελα.
Ακολούθως διεξήχθη ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός και την πρόταση για στήριξη στον αγώνα των συμβασιούχων-παρατασιούχων υπερψήφισαν 12 δημοτικοί σύμβουλοι (από συμπολίτευση οι Παναγιώτης Τσίγγανος, Μαρία Πανουσιοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδοσίου, Γιώργος Τσακανίκας, Παναγιώτης Κόλλιας, Ανδρέας Μπουγάς και από την αντιπολίτευση Στάθης Ανδρινόπουλος, Ιωάννα Μαραβελή, Σαράντος Κουκούμης, Σωτήρης Μπακούρος, Αλέκος Κουτρουμπής και Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος), ένας ψήφισε παρών (Θεόδωρος Τσαλαμανδρής από συμπολίτευση) και την καταψήφισαν 4 δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης (Γιάννης Μερκούρης, Γιάννης Κατσούλας, Δημήτρης Σαρμαντζής και Γιάννης Καλκαβούρας).
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις