Δυο επιλογές ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτοδιοικητικές & ευρωεκλογές

Πρώτη Δημοσίευση: 25/05/2014 09:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 25/05/2014 17:22
Δεύτερη εκλογική Κυριακή στη σειρά σήμερα για τους Μεσσήνιους, η οποία, μάλιστα, θα είναι ένα ατέλειωτο μπες- βγες στο παραβάν, αφού, εκτός από τους Δήμους Καλαμάτας και Πύλου -Νέστορος, επαναληπτικές εκλογές θα έχουμε στους υπόλοιπους του νομού.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υποψήφιος Πέτρος Τατούλης κρατά μια σημαντική διαφορά από τον αντίπαλό του Οδυσσέα Βουδούρη, αν και ο δεύτερος πιστεύει ότι, αν υπάρξει ουσιαστική συσπείρωση των ψηφοφόρων εναντίον του νυν περιφερειάρχη, μπορεί να πετύχει την ανατροπή.
Ξεκάθαρο προβάδισμα υπάρχει μεταξύ των υποψηφίων πρωτίστως στο Δήμο Τριφυλίας και μετά στο Δήμο Μεσσήνης. Τα γεγονότα του τελευταίου 48ωρου, με τις αποχωρήσεις και τις προσχωρήσεις υποψηφίων σε αντίπαλη παράταξη, στο Δήμο Οιχαλίας, δίνουν κι εδώ ένα μήνυμα, ενώ το απόλυτο ντέρμπι θα διεξαχθεί στο Δήμο Δυτικής Μάνης, όπου η διαφορά μεταξύ των Δ. Γιαννημάρα και Ι. Μαραμπέα είναι ελάχιστη.
Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, η απάντηση από τα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα τι στόχο έχουν βάλει για το σημερινό βράδυ, είναι ένα αποτέλεσμα που δε θα δώσει το δικαίωμα στην αξιωματική αντιπολίτευση να θέσει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Αυτό είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα Ιωάννινα, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, στις τελευταίες του παρεμβάσεις.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε, μάλιστα, ένα ακόμα βήμα, υποστηρίζοντας ότι, αν το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι θετικό για την κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στείλει με την ψήφο του μήνυμα συνέχειας, τότε θα βρεθεί η λύση, ώστε η κυβέρνηση να ξεπεράσει χωρίς πρόωρες εθνικές εκλογές και το σκόπελο της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Για τα δύο κυβερνητικά κόμματα, το ζητούμενο της επόμενης ημέρας «είναι να υπάρχει σταθερότητα, ώστε να συνεχιστεί η πορεία εξόδου από την κρίση».
Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν είναι εθνικές εκλογές, δεν είναι όμως και δημοσκοπήσεις. Είναι εθνικές κάλπες στις οποίες οι πολίτες αποφασίζουν και οι πολιτικές ηγεσίες δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να υποβαθμίσουν ούτε να παραφράσουν το μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας. Πολύ περισσότερο, αν αυτό το μήνυμα είναι καθαρό και σαφές.
Ευελπιστούμε το αποτέλεσμα της σημερινής ημέρας να μην επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Κι αυτό, προς όφελος της χώρας. Να είναι ένα καθαρό και σαφές μήνυμα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*Παρακολουθείστε εδώ τα αποτελέσμα των εκλογών έγκυρα και άμεσαΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις