Δυο μέτρα και δυο σταθμά από το Υπουργείο για τις πλημμυρόπληκτες περιοχές

Πρώτη Δημοσίευση: 10/03/2017 19:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/03/2017 20:06
Νέο αίτημα του Επιμελητηρίου
Μεσσηνίας για την καταβολή οφειλών
 
 
Για να καταλάβει κάποιος τι συμβαίνει με το θέμα της παράτασης ή όχι της Μεσσηνίας ως πλημμυρόπληκτης περιοχής, θα πρέπει να έχει βουτήξει πολύ βαθιά στη θεωρία του… παραλόγου.
Προχθές ανακοινώθηκε ότι "εξάμηνη παράταση της κήρυξης των πλημμυρόπληκτων περιοχών της Μεσσηνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, Ιωάννης Καπάκης, και έτσι αυτή παρατείνεται έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2017».
Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας δεν είχε γίνει το ίδιο με το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στην αναστολή των χρεών των οφειλετών στις περιοχές αυτές, και καμία σχετική οδηγία δεν είχε δοθεί στη ΔΟΥ Καλαμάτας. Αντίθετα, είχαν απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Σε αντίθεση με τα τεκταινόμενα στην Καλαμάτα, σε περιοχές της Λακωνίας υπογράφηκε από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη κατά τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ και του ΚΦΔ, σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αντιστοιχούν σε αυτά των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) σε περιοχές της ΠΕ Λακωνίας που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, υπογράφηκε από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη κατά τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΕΔΕ και του ΚΦΔ σε εικοσιτέσσερις (24) ίσες μηνιαίες δόσεις χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αντιστοιχούν σε αυτά των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ο οποίος κηρύχτηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στις 8.9.2016.
Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας επανέρχεται με επιστολή του στο θέμα υποβάλλοντας αίτημα ευνοϊκής ρύθμισης καταβολής φορολογικών οφειλών έως 24 δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις.
Ειδικότερα, στην επιστολή - αίτημα σημειώνει: "Αναφορικά με το παραπάνω θέμα και σε συνέχεια της 2ης άμεσης απάντησης που λάβαμε από το υπουργείο σας για το θέμα της «ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ πληρωμής οφειλών», στην οποία μας γνωστοποιείται ότι: σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2275/94, το διάστημα για το οποίο παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών η ευχέρεια να προβεί στην ευνοϊκή ρύθμιση περιορίζεται σε έξι (6) μήνες, χωρίς να δίνεται εκ του νόμου η δυνατότητα για περαιτέρω παράταση της αναστολής, ανεξάρτητα από τυχόν παράταση της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το ίδιο συμβάν (σεισμός, πλημμύρα ή άλλη θεομηνία) και εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους σας να προβείτε σε οποιαδήποτε «ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ»,  παρακαλούμε όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο ευνοϊκής ρύθμισης καταβολής των φορολογικών οφειλών έως 24 δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις.
Όπως γνωρίζετε, μέχρι την ημερομηνία λήξης της αναστολής, ήτοι 7 Μαρτίου 2017, η νομοθεσία προβλέπει τη σωρευτική αποπληρωμή των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών δόσεων και ρυθμίσεων, οι οποίες προκύπτουν από 07/09/2016 έως 07/03/2017. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες της περιοχής μας, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αδυνατούν στο σύνολό τους να πληρώσουν σωρευτικά τις οφειλές τους και προς τούτο με τη σημερινή μας επιστολή σάς ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών τους έως 24 δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις.
Η συνέχιση της προσπάθειας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για εύρεση λύσης του αιτήματός μας, αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.
Ευχαριστούμε θερμά και πιστεύουμε ότι θα δείτε με κατανόηση το ΑΙΤΗΜΑ μας, ώστε να συμβάλλετε στην προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων, προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις