Δύο ιατρικά συνέδρια "γεμίζουν" την Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 07/06/2018 08:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/06/2018 08:39
Είναι πλέον αποδεκτό ότι η διοργάνωση συνεδρίων αποφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η Καλαμάτα, αλλά και γενικότερα η Μεσσηνία, αναδεικνύονται όλο και περισσότερο στον κλάδο αυτό.
Αν ψάξει κάποιος τους λόγους που το είδος αυτού του τουρισμού συμβάλλει πολλαπλασιαστικά στην τοπική κοινωνία, θα έλεγε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών της είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα των τουριστών αναψυχής. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είναι περίπου δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από εκείνη του μέσου επισκέπτη, ενώ το μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο είναι από τα καλύτερα μεταξύ των πελατειακών ομάδων της διεθνούς τουριστικής αγοράς.
Ο δε βαθμός επιρροής στους επαγγελματικούς χώρους και στους κύκλους φίλων και συγγενών αυτών των επισκεπτών –επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, στελέχη επιχειρήσεων, κρατικοί αξιωματούχοι κ.ά.– υπέρ ενός προορισμού είναι πολύ μεγάλος.
Για την άρτια διοργάνωση ενός συνεδρίου ή μιας εταιρικής εκδήλωσης εμπλέκονται πάνω από 30 κλάδοι και επαγγέλματα (ξενοδοχεία, οργανωτές συνεδρίων, οργανωτές εκδηλώσεων, catering, οπτικοακουστικός εξοπλισμός, μεταφορές, εκτυπώσεις, διερμηνείς, ξεναγοί, κ.ά.), που επωφελούνται οικονομικά.
Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, πρόκειται να διεξαχθούν στην Καλαμάτα δύο σημαντικά ιατρικά συνέδρια, που -αν μη τι άλλο- προσδοκούμε να φέρουν όλα τα παραπάνω αποτελέσματα που αναφέραμε.
Ειδικότερα πρόκειται να διεξαχθούν:
 
10ο Συνέδριο Υγείας
Το 10ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα (Μέγαρο Χορού) τις επόμενες ημέρες (8 και 9 Ιουνίου). Το συνέδριο διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης της Βαριάς Νόσου και τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας.
Το γενικό πρόγραμμα εργασιών του έχει ως εξής:
 
Παρασκευή 8 Ιουνίου
15:00-17:00: Κλινικό Φροντιστήριο Ι «Επείγουσα Σημειολογία στην Κλινική Εξέταση» – Προεδρείο: Π. Αβαρλής – Π. Γιαμπουδάκης
15:00-17:00: Κλινικό Φροντιστήριο ΙΙ «Επείγουσα Ακτινολογία» – Προεδρείο: Σ. Μανωλακάκης – Μ. Μιχαήλ
17:00-18:30: Κλινικό Φροντιστήριο Νοσηλευτικών θεμάτων – Προεδρείο: Μ. Γκούζου – Δ. Κωνστάνταρου
18:30 – 20:00: Ελεύθερες Ανακοινώσεις Ι – Προεδρείο: Ε. Γεωργιοπούλου – Δ. Μητρόπουλος
18:30 – 20:00: Ελεύθερες Ανακοινώσεις ΙΙ – Προεδρείο: Κ. Αποστολόπουλος – Γ. Σωφρονάς
20:00 – 20:30: Τελετή έναρξης – Χαιρετισμοί
20:30 – 21:30: Ειδική Διάλεξη – Προεδρείο: Π. Κουσούλης – Γ. Μπαλτόπουλος
 
Σάββατο 9 Ιουνίου
09:00 – 10:30: Α΄ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Ο λόγος στους Νέους Ιατρούς» – Συντονιστές: Γ. Κουδούνης – Ε. Μπούτζουκα
10:30-12:00: Β΄ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Ιατρικά προβλήματα ανθρώπινης αναπαραγωγής» – Συντονιστές: Σ. Αλοΐζος – Κ. Σκρεπέτης
12:00 – 12:30: Διάλειμμα
12:30 – 13:30: Δορυφορική Διάλεξη – Προεδρείο: Ν. Ξυδιά – Χ. Βέργη
13:30 – 15:00: Γ΄ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Νεότερα δεδομένα & αντιλήψεις στην αντιμετώπιση του οξέος & χρόνιου πόνου από τους επαγγελματίες υγείας» – Προεδρείο: Β. Δημοπούλου – Α. Λαμπροπούλου – Μ. Τριανταφύλλου
15:00 – 15:45: Διάλειμμα – Ελαφρύ Γεύμα
15:45 – 16:45: Δ΄ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Η διεπιστημονικότητα στην Αποκατάσταση» – Συντονιστές: Σ. Αλοΐζος – Α. Κάτσος
16:45 – 18:30: Ε΄ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ «Νεότερες εξελίξεις στη φαρμακοθεραπεία» – Συντονιστές: Ε. Μπούτζουκα – Γ. Μπριστογιάννης
18:30 – 18:45: Διάλειμμα
18:45 – 19:45: Ειδική διάλεξη – Προεδρείο: Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου – Μ. Μιχαήλ – Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Σ. Αργυρόπουλος
19:45 – 20:30: Ελεύθερες Ανακοινώσεις – Παρουσίαση εργασιών προς βράβευση – Συντονιστές: Α. Ζέρβα – Ι. Μπουρής
1ο –2ο και 3ο βραβείο ελευθέρων ανακοινώσεων
Βράβευση καλύτερου poster
20:30 – 21:30: Τελετή λήξης – Συμπεράσματα
 
Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας
Το 13o Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών Νεφρολογίας, θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Πέμπτη έως Σάββατο (7 – 9 Ιουνίου), στο ξενοδοχείο “Elite City Resort”.
«Το συνέδριο αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών (ΕΝΕΝ) και στοχεύει στην προαγωγή της νοσηλευτικής γνώσης, στην ανταλλαγή απόψεων στα νέα επιστημονικά δεδομένα και παράλληλα στην ενδυνάμωση των μεταξύ μας συναδελφικών σχέσεων", σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται:
"Η Ε.Ν.Ε.Ν. καταβάλλει κάθε προσπάθεια να προσφέρει ευκαιρίες κατάρτισης και ενημέρωσης στους Νοσηλευτές Νεφρολογίας με την εφαρμογή προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την οργάνωση Συνεδρίων, Ημερίδων, Κλινικών Φροντιστηρίων κλπ.".
Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα καλύψει όλο το φάσμα της Νεφρολογικής Νοσηλευτικής και ειδικότερα:
Αιμοκάθαρση, Περιτοναϊκή Κάθαρση, Μεταμόσχευση, Κλινική Νεφρολογία, Έρευνα – Ποιοτικός Έλεγχος, Επείγουσα Νεφρολογική, Νοσηλευτική στη ΜΕΘ, Παιδιατρική Νεφρολογική Νοσηλευτική, Εκπαίδευση, Διοίκηση, Δίαιτα, Τεχνολογία, Ψυχολογική Φροντίδα, Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων στο Χώρο των Νοσοκομείων”.
Επίσης, προστίθεται: "Η συμμετοχή Πανεπιστημιακών Δασκάλων, εξειδικευμένων Ιατρών και Νοσηλευτών Νεφρολογίας, Επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων – που συμμετέχουν στη θεραπευτική ομάδα των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο, (ΧΝΝ) με πλούσια κλινική εμπειρία, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιτυχία των στόχων του συνεδρίου.
Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Δήμου Καλαμάτας και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), θα γίνει την Πέμπτη 7 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στη Συνεδριακή Αίθουσα του ξενοδοχείου Elite City Resort.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, ενώ η κα Ξένη Αραπογιάννη, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων και διευθύντρια των ανασκαφών της αρχαίας Θουρίας, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας και η λατρεία του Ασκληπιού»”.
Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) παρουσιάζουν πολλά και σύνθετα προβλήματα, που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται μια σύνθετη θεραπευτική διεπιστημονική ομάδα, με πολύ καλό συντονισμό, σωστή διαχείριση και συνεργασία, ώστε να διασφαλίζεται και να αποδίδεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα.
Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνουμε κλινικό φροντιστήριο με θέμα: Διεπιστημονική Συνεργασία στην κλινική πράξη: Πρόληψη – Διαχείριση και αντιμετώπιση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας. Το Κλινικό φροντιστήριο συντονίζει η κα Πόπη Παναγιωτοπούλου.
Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου οργανώνεται διαδραστικό κλινικό σεμινάριο, δίνοντας βήμα στους ασθενείς και στους φροντιστές τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να υποβάλλουν ερωτήσεις και να δοθούν απαντήσεις από εξειδικευμένους νοσηλευτές Νεφρολογίας, σε θέματα που αφορούν στην Αιμοκάθαρση, την Περιτοναϊκή Κάθαρση, τη Μεταμόσχευση, τη Διατροφή τους, την ψυχολογική υποστήριξη των ιδίων, αλλά και του περιβάλλοντός τους.
Οι νοσηλευτές/τριες που θα έρθουν από όλα τα Νεφρολογικά Κέντρα της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αφορούν τους ασθενείς υπό Αιμοκάθαρση, τη σημασία της τακτικής παρακολούθησης των ασθενών με πρώιμα στάδια ΧΝΝ, Τις μεθόδους αντιμετώπισης της Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας.
Ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον έχουν οι εισηγήσεις, που αφορούν στους παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη βελτίωση και στην επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής των νεφροπαθών.
Επίσης, επιστημονικό ενδιαφέρον έχει η διάλεξη: “Νεφροί και Υγεία των Γυναικών” που θα εισηγηθεί η Παρθένα Κιόρτεβε, νεφρολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ του Γ.Ν. Δράμας.
Πρόκειται να ανακοινωθούν 40 εργασίες, που έχουν σχέση με την Εξωνεφρική Κάθαρση, την Παιδιατρική Νεφρολογία, τη Μεταμόσχευση, την ποιότητα ζωής των Νεφροπαθών, τη Δίαιτα των Νεφροπαθών, τον έλεγχο των Λοιμώξεων στις μονάδες εξωνεφρικής κάθαρσης, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και θέματα που αφορούν στην Οργάνωση και Διοίκηση Νεφρολογικών μονάδων.
Το συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν 210 Νοσηλευτές Νεφρολογίας από την Ελλάδα και την Κύπρο, αναμένεται να το παρακολουθήσουν επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη Θεραπεία της Νεφρικής Νόσου, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών υπό Αιμοκάθαρση και Μεταμόσχευση Νεφρού.
Να σημειωθεί ότι η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας έχει διαμορφώσει ένα από τα πλουσιότερα δίκτυα αιμοκάθαρσης, που αποτελείται από 166 Μονάδες Αιμοκάθαρσης, 92 σε Δημόσια Νοσοκομεία και 74 σε Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Κέντρα, στις οποίες υποβάλλονται σε θεραπεία Αιμοκάθαρσης 10.453 και 33 Μονάδες Περιτοναϊκής Κάθαρσης, όπου υποβάλλονται σε Περιτοναϊκή Κάθαρση 713 ασθενείς (Σ.Φ.Π.Κ.). Έχουν μεταμοσχευτεί 2.651 ασθενείς, ενώ αναμένουν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού 889 ασθενείς (Πηγή στοιχείων :1.ΥΣΕΜ Προγράμματος Τελικού Σταδίου ΧΝΑ και 2.Ε.Ο.Μ. Μάιος 2016).
Το Νοσηλευτικό Έργο καλύπτουν 1.000 περίπου Νοσηλευτές Νεφρολογίας, οι οποίοι είναι μέλη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Νοσηλευτών.
Θα πρέπει να τονιστεί η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, που υπάρχει σε όλες τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης της χώρας. Οι νοσηλευτές εργάζονται εντατικά σε συνθήκες δύσκολες και επίπονες, με πολύ προσωπικό και ψυχικό κόστος».

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις