Είκοσι κόμματα θα πάρουν μέρος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Πρώτη Δημοσίευση: 27/06/2019 11:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 01/07/2019 10:16
Τελικά 20 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων θα λάβουν μέρους στις εθνικές εκλογές της 7ης  Ιουλίου. Το Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου προέβη στην ανακήρυξη των κομμάτων,   συνασπισμών κομμάτων, των βουλευτών, των βουλευτών Επικρατείας και των μεμονωμένων βουλευτών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Αρχικά στην Εισαγγελία του  Άρειου Πάγου είχαν καταθέσει δηλώσεις συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές 24 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, όπως επίσης είχαν δηλώσει  συμμετοχή και μεμονωμένοι υποψήφιοι βουλευτές σε διάφορες περιφέρειες της χώρας.
Όμως, πολλοί ανακάλεσαν την αίτηση συμμετοχής τους, άλλοι δεν προσκόμισαν  τα αναγκαία έγγραφα, είτε και σε άλλες περιπτώσεις ανέκυψε ζήτημα δικαιώματος χρήσης του τίτλου του κόμματος και λοιπά.
Έτσι, εκτός της εκλογικής αναμέτρησης τέθηκαν  τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων: 1) Άλλη Ελλάδα, 2) Κίνημα φτωχών Ελλάδος, 3) Απόφαση Ανάγκης, 4) Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος-ΑΚΕ και 5) Ο συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων υπέρ των Δημοψηφισμάτων  Πρωτοβουλίας Πολιτών.
Τα 20 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων τα οποία θα πάρουν μέρος στις εκλογές, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι:
1) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς –ΣΥΡΙΖΑ
2) Νέα Δημοκρατία –Ν.Δ.
3) Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή
4) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος-ΚΚΕ
5) Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.)
6) Ένωση Κεντρώων
7)  Ελληνική Λύση- Κυριάκος Βελόπουλος
8) Πλεύση Ελευθερίας- Ζωή Κωνσταντοπούλου
9) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή - ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
10) Δημοσθένης Βεργής-  Έλληνες Οικολόγοι
11) Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.)
12) Ελλήνων Συνέλευσις (Αρτέμης Σώρρας)
13) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα-ΕΕΚ Τροτσκιστές
14) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)- ΚΚΕ (μ-λ)
15) Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μ-λ ΚΚΕ
16) Λαϊκή Ενότητα
17) Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25)
18) Δημιουργία Ξανά -Θάνος Τζήμερος
19) Συν…φωνία Πολιτικών Κομμάτων
20) Ε.ΠΑ.Μ - Α.Κ.Κ.ΕΛ- Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) και Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ).
 
Πρόσκληση για αθρόα συμμετοχή στις εκλογές
Πρόσκληση προς όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης, κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Τυπογραφείο, όπου εκτυπώνεται το υλικό για τη διενέργεια των εκλογών σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
«Το σημαντικότερο είναι ότι εδώ εκτυπώνονται οι καταστάσεις των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ψηφίζουν. Αυτές οι καταστάσεις πρέπει να γεμίσουν, να μην έχουν κενά. Δεν πρέπει να υπάρχουν σελίδες που να είναι άδειες. Θα είναι κρίμα. Οι καταστάσεις αυτών που θα ψηφίσουν πρέπει να γεμίσουν», δήλωσε με έμφαση ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι εκλογές αποτελούν «μια διαδικασία που είναι ύψιστη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, όσο και αν κάποιοι λένε το αντίθετο».
Τυπικά δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Δηλαδή σε αυτές τις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 έως και 31/12/2002.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί στη β΄ αναθεώρηση, περιλαμβάνονται δηλαδή όλες οι αλλαγές που είχαν συντελεστεί έως το τέλος Απριλίου 2019. Ωστόσο, στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου δε θα μπορέσουν να ψηφίσουν όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα βρίσκονται στο εξωτερικό.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις