Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συμβούλιο η σύμβαση ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Πρώτη Δημοσίευση: 08/02/2018 18:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/02/2018 18:29
«Βελτιωτικές κινήσεις» στις υποδομές ανακοίνωσε η Ντ. Νικολάκου
 
Την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για το ΣΔΙΤ που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε χθες η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, τονίζοντας ότι είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την υπογραφή της για την υλοποίηση του έργου.
Πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη… χωροταξία του έργου, η κα Νικολάκου είπε ότι τα κύρια σημεία του δεν αλλάζουν, αλλά θα γίνουν «βελτιωτικές κινήσεις».
 
«Πράσινο» φως
Η κα Νικολάκου, ανακοινώνοντας την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, είπε ότι λύνεται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Μιλάμε για το τελευταίο στάδιο πριν από την υπογραφή της σύμβασης. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο έκρινε νόμιμη την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΦΟΣΔΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ οι εκπρόσωποι Δημοτικών Αρχών με ενισχυμένη πλειοψηφία προχώρησαν έτσι ώστε να υλοποιήσουμε το ΣΔΙΤ.
Πρέπει να πούμε ακόμα μία φορά ότι το έργο αυτό φέρει ακέραια την υπογραφή του περιφερειάρχη κ. Τατούλη. Αυτός το οραματίσθηκε, αυτός το σχεδίασε και η Περιφερειακή Αρχή το υλοποίησε μέχρι το στάδιο του διαγωνισμού.
Σήμερα, μετά τα πολλά εμπόδια που δημιουργήθηκαν και τα οποία ξεπεράστηκαν, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και κυβέρνηση προχωράμε μαζί, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, το οποίο αποτελεί τη μοναδική νόμιμη λύση. Σε μία Περιφέρεια η οποία αλλάζει σελίδα και από την πιο βρώμικη Περιφέρεια που ήταν το 2011, γίνεται η πιο σύγχρονη, με ένα «πράσινο» έργο, στο οποίο θα είμαστε όλοι μαζί. Οι ελάχιστοι Δήμοι, οι οποίοι αντιδρούν ακόμα, θεωρούμε ότι ύστερα από αυτή την τελευταία εξέλιξη με την οποία νομιμοποιείται η σύμβαση, θα έρθουν και αυτοί μαζί, γιατί σε αυτό το έργο δεν περισσεύει κανείς», σημείωσε η κα Νικολάκου.
 
«Βελτιωτικές κινήσεις»
Ακολούθως, η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια έχει τρεις περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σκουπιδιών. Επίσης, πως λύνεται το πρόβλημα των ΧΑΔΑ και χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία, λίγο πριν από το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο, να δίνεται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο για την προγραμματική σύμβαση του ΣΔΙΤ.
Σε ερώτηση πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης στην ανάδοχη εταιρεία, απάντησε: «Το έργο αυτό δεν παραδίδεται σε καμιά εταιρεία. Δεν είναι έργο που θα παραδοθεί στην ΤΕΡΝΑ. Είναι ένα έργο που τον πρώτο λόγο θα έχει ο ΦΟΣΔΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι αντίστοιχοι φορείς. Εμείς, μετά την προγραμματική σύμβαση, το διάστημα δηλαδή που θα πρέπει να γίνουν κτιριακές εγκαταστάσεις, το έργο θα το παραδώσουμε στο ΦΟΣΔΑ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το σημαντικό είναι ότι λύθηκαν τα διοικητικά ζητήματα. Νομίζω ότι πλέον ότι και οι πιο δύσπιστοι, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, θα έχουν κατανοήσει ότι το μεγάλο όπλο αυτού του έργου είναι η νομιμότητα. Πρέπει, λοιπόν, να αφήσουμε πίσω μας την εποχή των χωματερών, των σκουπιδιών στα ποτάμια, στους δρόμους, στους αρχαιολογικούς χώρους και να περάσουμε σε μια νέα εποχή, δίνοντας υπεραξία και στον τουρισμό μας και στα αγροτικά μας προϊόντα. Και πάνω απ' όλα, όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά για εμάς τους ίδιους, για τους Πελοποννήσιους πολίτες έρχεται μία νέα εποχή, η οποία θα δώσει πραγματικά πολλαπλά οφέλη».
Για το σχεδιασμό που αφορά στην κατασκευή των υποδομών κι αν αυτός έχει αλλάξει, η κα Νικολάκου σημείωσε: «Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στα βασικά τεχνικά δελτία και στις προϋποθέσεις διαγωνισμού. Η υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ είναι βάσει του διαγωνισμού. Οι προτάσεις που υπήρξαν έχουν να κάνουν με τους σταθμούς μεταφόρτωσης και με άλλα δευτερογενή ζητήματα, τα οποία θα βελτιώσουν τη σύμβαση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κύριος του έργου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να δούμε από πολιτική άποψη ότι ξεκινήσαμε μόνοι μας με πολλές αντιδράσεις. Το έργο πολλαπλώς συκοφαντήθηκε και συκοφαντηθήκαμε από συγκεκριμένα πρόσωπα και ο περιφερειάρχης και εγώ, όμως το να επιμένουμε να λυθεί το πρόβλημα, ήταν πολύ ισχυρό, διότι ήταν πολύ μεγάλη ευθύνη. Δεν αλλάζει, λοιπόν, στα κύρια σημεία του το έργο, βελτιωτικές κινήσεις πάντα μπορούν να γίνουν, είναι νόμιμο και θα γίνουν. Και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποκαλυφθεί ότι όλα αυτά που ακούγονταν για δήθεν ακριβό έργο και τιμές και κόστη που ξεπερνούν τα 150 ευρώ τον τόνο, δεν είναι πραγματικότητα. Όμως, ας μείνουμε σε δύο θέματα: ότι έχουμε θετική απόφαση και περιμένουμε να καθαρογραφεί και, από την άλλη, ότι είμαστε πολλοί μαζί που προχωράμε αυτό το έργο».
Τέλος, η κα Νικολάκου ρωτήθηκε και για την ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα σκουπίδια που δεν έχει απαντηθεί, και απάντησε ότι αυτό είναι θέμα του Κοινοβουλίου και του αρμόδιου υπουργείου. Η ίδια δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος που θέλει να παραμείνει η Πελοπόννησος χωρίς να δώσει λύση σε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις