Ειδικευόμενοι Γιατροί: Ζητούν άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 30/07/2019 18:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 30/07/2019 18:03
Ζητάμε από το υπουργείο Υγείας την άμεση στελέχωση του Γ.Ν. Μεσσηνίας
 
Η κατάσταση στο Γ.Ν. Μεσσηνίας (Ν.Μ. Καλαμάτας και Ν.Μ. Κυπαρισσίας) είναι οριακή τόσο για τους ασθενείς όσο και για το υγειονομικό προσωπικό, που εργάζεται σε αυτό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός του Νομού Μεσσηνίας αυξάνεται σημαντικά.
Τους τελευταίους μήνες έχει συντελεστεί δραματική μείωση του αριθμού των υπηρετούντων ιατρών στο Γ.Ν. Μεσσηνίας, σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως Παθολογία, Καρδιολογία, Χειρουργική. Αναμένεται περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες και σε άλλες ειδικότητες, όπως π.χ. Παιδιατρική. Ο αριθμός των υπηρετούντων ιατρών είναι δραματικά μικρός, τόσο μικρός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών και την υγεία των ιατρών.
Οι αιτίες είναι γνωστές σε όλους: συνταξιοδοτήσεις ιατρών, μη ανανέωση συμβάσεων επικουρικών ιατρών, μείωση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, εξαιρετικά αργή διαδικασία πλήρωσης προκηρυγμένων θέσεων, το γνωστό φαινόμενο έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών, παραιτήσεις ιατρών, μετακινήσεις ιατρών σε άλλα νοσοκομεία εντός και εκτός 6πς Υ.Π.Ε. (γιατί άραγε;) κ.ά.
Η αυτόνομη λειτουργία σε ιατρικό προσωπικό του ΤΕΠ της Ν.Μ. Καλαμάτας, η οποία θα έδινε μια ανάσα, παρά τις εξαγγελίες της Διοίκησης για το αντίθετο, θα αργήσει... Πριν από ενάμιση χρόνο προκηρύχθηκαν (9) εννέα θέσεις ειδικευμένων ιατρών για το ΤΕΠ. Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για (7) επτά από αυτές. Σήμερα έχει κριθεί μόνο (1) μία και αναμένεται ο διορισμός της. Οι υπόλοιπες (6) έξι βρίσκονται στη διαδικασία κρίσεως. Χρονοδιάγραμμα διορισμού άγνωστο...
 
Η πραγματικότητα για τη Ν.Μ. Καλαμάτας
Ο ένας και μοναδικός εφημερεύων παθολόγος σε ενεργό εφημερία είναι καθημερινά υπεύθυνος για σαράντα νοσηλευόμενους ασθενείς στην Παθολογική Κλινική, για τους ασθενείς που προσέρχονται στο Παθολογικό Τμήμα του ΤΕΠ, για τις διακομιδές βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία εκτός Νομού Μεσσηνίας κ.ά.
Ο ένας και μοναδικός χειρουργός σε ενεργό εφημερία (ενίοτε δυο) είναι υπεύθυνος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στη Χειρουργική Κλινική, για τους ασθενείς που προσέρχονται στο Χειρουργικό Τμήμα του ΤΕΠ, για τις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εφημερίας (όσο χρόνο διαρκούν οι χειρουργικές επεμβάσεις το ΤΕΠ και το υπόλοιπο νοσοκομείο μένει χωρίς χειρουργό, γιατί και ο δεύτερος χειρουργός, είτε βρίσκεται σε ενεργό εφημερία είτε ετοιμότητα, που είναι το σύνηθες, μπαίνει στο χειρουργείο), για τις διακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών και βαρέως πασχόντων του χειρουργικού τομέα κ.ά.
Στην Καρδιολογική Κλινική οι δυο εφημερεύοντες καρδιολόγοι τρέχουν μεταξύ ΤΕΠ, Μονάδας Εμφραγμάτων, Καρδιολογικής Κλινικής, Αιμοδυναμικού Τμήματος (η λειτουργία του πόρρω απέχει από την εξαγγελθείσα 24ωρη λειτουργία του) κ.ά.
Αν τον προσεχή μήνα δεν παραταθεί η σύμβαση των υπηρετούντων επικουρικών ιατρών, σε δεινή θέση θα βρεθεί και η Παιδιατρική Κλινική. Υπάρχουν ιατρικά τμήματα, όπως η Ουρολογική Κλινική, που το μηνιαίο πρόγραμμα εφημερίας δεν καλύπτεται καθημερινά από ειδικευμένο ιατρό.
 
Η πραγματικότητα για τη Ν.Μ. Κυπαρισσίας
Δεν μπορεί να καλυφθεί το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών ούτε για την Παθολογική Κλινική, ούτε για τη Χειρουργική Κλινική, ούτε για το Αναισθησιολογικό Τμήμα. Για τις εφημερίες των άλλων τμημάτων τα λόγια περισσεύουν...
Πρέπει να σημειωθεί ότι στα περισσότερα Ιατρικά Τμήματα του Ν.Μ. Μεσσηνίας οι υπηρετούντες ιατροί εκτελούν εφημερίες καθ' υπέρβαση του νόμου, με ή χωρίς τη συναίνεσή τους. Η υπερεργασία αυτή ενέχει σημαντικούς κινδύνους για ασθενείς και ιατρούς. Οι αντοχές μας εξαντλούνται...
Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας την άμεση στελέχωση του Γ.Ν. Μεσσηνίας με επικουρικό ιατρικό προσωπικό ή τη μετακίνηση προσωπικού από άλλες δομές του ΕΣΥ και την προκήρυξη θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις