Ειδοποιητήρια από το Δήμο Καλαμάτας σε 33.180 οφειλέτες για την είσπραξη 14 εκ. ευρώ

Πρώτη Δημοσίευση: 21/04/2017 19:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 21/04/2017 19:07
Με το… καρότο των ρυθμίσεων και το… μαστίγιο των κατασχέσεων
 
Νέα προσπάθεια για είσπραξη οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων που αγγίζουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ (για την ακρίβεια 13.959.389) ξεκινά ο Δήμος Καλαμάτας. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Ηλιόπουλος, χρησιμοποιώντας το… καρότο των ευνοϊκών ρυθμίσεων και το… μαστίγιο των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κάλεσε τους 33.180 οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, ενώ, όπως μετέφερε ο ίδιος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στο νέο Δημαρχείο, οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν δεσμεύσει ήδη 3.695 ΑΦΜ, μπλοκάροντας έτσι την φορολογική τους ενημερότητα.
Ο κ. Ηλιόπουλος διαφοροποίησε τις περιπτώσεις οφειλών που προέρχονται από τον ΟΣΚ, το αλληλόχρεο της ΔΕΥΚ και τη Διοκλής ΑΕ (κτηματική υπηρεσία αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας), οι οποίες αναμένεται να διευθετηθούν.
Τα αναλυτικά στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2017 (για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων δε γίνεται δημοσιοποίηση ονομάτων) και από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι ακόμη το γεγονός ότι το 50% των οφειλών αφορά 242 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ήτοι λιγότερο από το 10% των οφειλετών.
«Δεν είναι μόνο απαιτήσεις από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και από πολεοδομικά, απαλλοτριώσεις κ.τ.λ.», εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ μια άλλη κατηγορία, που φτάνει περίπου στα 450 χιλιάδες ευρώ, αφορά οφειλές από δημοτικά τέλη 2.900 προσώπων, μέσω απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ ή σε κάποιες περιπτώσεις από την παλιότερη πρακτική πληρωμής μόνο της αξίας του ρεύματος και όχι των τελών.
«Σε συνεργασία με τη ΔΟΥ θα πάρουμε στοιχεία, προκειμένου να στείλουμε κι εκεί ειδοποιήσεις. Αφορούν κυρίως μισθωτές σπιτιών, αλλά σύμφωνα με το νόμο, ενέχονται και οι ιδιοκτήτες και θα στείλουμε ειδοποίηση και σε αυτούς» διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος.
Όσο για την τακτική που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ο Δήμος για την είσπραξη των χρημάτων, αρχικά θα σταλεί ειδοποιητήριο που θα περιλαμβάνει και την επιλογή e-banking με την αναγραφή του κωδικού της οφειλής. Αν χρειαστεί θα ακολουθήσει δεύτερη εξώδικη ειδοποίηση, στην οποία θα γνωστοποιούνται και οι σχετικές διατάξεις του νέου νόμου που αναμένεται να έχει ψηφιστεί και σύμφωνα με τις οποίες μπορεί κάποιος να υπαχθεί σε ρύθμιση.
«Στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος δεν ανταποκριθεί (και θα υπάρχει ενημέρωση γι’ αυτό), ειδικά για τις μεγάλες οφειλές θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και αυτές είναι του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), δηλαδή αναγκαστική κατάσχεση σε κινητή ή ακίνητη περιουσία, ακόμα και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών» προειδοποίησε ο Θανάσης Ηλιόπουλος, καλώντας να προσέλθουν στο Δήμο όσοι έχουν εκκρεμότητες (σ.σ. αφορά και όσους μισθώνουν κοινόχρηστους χώρους) εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που θα τους δώσει ο νόμος με τη ρύθμιση, που φτάνει ακόμα και σε διαγραφή 100% των προστίμων και των προσαυξήσεων.
Χ.Ε.


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις