Εικόνες από την ιστορία της «Παλιάς Καλαμάτας»

Πρώτη Δημοσίευση: 08/01/2018 17:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/01/2018 18:34
Τα «Ψαράκια» 1963 (Φωτό Αλειφέρη)
Ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο της παλιάς Καλαμάτας του 1963. Ημέρα εθνικής γιορτής, μετά την παρέλαση. Ο κόσμος έχει ξεχυθεί στην Αριστομένους, στην πλατεία μας και στα «Ψαράκια».
Το μικρό σιντριβάνι με τα χρυσόψαρα άφησε εποχή. Ήταν η μεγάλη χαρά των παιδιών να βλέπουν τα ψαράκια που κολυμπούσαν. Αλλά και τα παγκάκια που περιέβαλαν το χώρο προσέφεραν ξεκούραση στις μανάδες με τα καροτσάκια και τα μωρά, αλλά και στους γέροντες – απόμαχους της ζωής – θέαμα και ανάπαυση.
Τα «Ψαράκια» έμειναν ιστορικά, γιατί ήταν τόπος συνάντησης.Από αριστερά: Το ωραίο διώροφο σπίτι του ξυλέμπορου Αριστείδη Αλμπάνη, ο οποίος ήταν και πρόξενος της Σουηδίας. Δίπλα το άκτιστο τότε οικόπεδο της οικογενείας Γεωργίου Στρούμπου, ο οποίος είχε εργοστάσιο παγοποιίας μαζί με τον Ηλία Λιναρδάκη. Σήμερα μεγάλη πολυκατοικία και κάτω Εθνική Τράπεζα. Στην απέναντι γωνία το ωραίο διώροφο σπίτι του μεγαλοεργολάβου Γεωργίου Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε παντρευτεί την αδελφή των καπνοβιομηχάνων «Καρέλια», Μαρία.
Ακολουθεί το μέγαρο του Βασίλη Αντωνόπουλου, σημερινό “Goody’s” και απέναντι το πρώην καφενείο «Μούστου».
Από δεξιά: Η πρώτη πολυκατοικία που χτίστηκε στην Καλαμάτα από το μηχανικό Π. Πετρόπουλο το έτος 1963. Δίπλα το διώροφο του δικηγόρου Π. Δημητρόπουλου και δίπλα της γνωστής μαμής Ελένης Βασιλάκη.
Μεσολαβεί η οδός Γεωργούλη και στη γωνία το τότε κατεστραμμένο από φωτιά σπίτι του καθηγητ;h τεχνικών Στ. Καράμπελα.
Ακολουθεί η οδός Πολυχάρους και το μεγάλο σπίτι του πρώτου φαρμακοποιού της πόλης μας, Κων. Κουτσομητόπουλου.
Στη συνέχεια τα καταστήματα Αφών Μανεσιώτη και Γιάννη Δραγώνα.
Στη γωνία της οδού Παν. Καίσαρη το μεγάλο διώροφο του ξυλέμπορου Γεωργίου Παπαδόπουλου, η Λαϊκή Bιβλιοθήκη, ο κινηματογράφος «Έσπερος» κ.ά.
 
________________  
 
Δύο ακόμα «καρτ – ποστάλ» του 1920


Μεγάλης ιστορικής σημασίας, που δείχνουν το μεγαλείο της λεωφόρου Αριστομένους. Άρχιζε από την πλατεία 23ης Μαρτίου και κατέληγε στην Παραλία. Ένωνε τους Παραλιώτες με το εμπορικό κέντρο της πόλης.
Μοναδική στο είδος της λεωφόρος σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, γι’ αυτό και είχε ονομαστεί εθνική οδός.
Μεγάλης σημασίας και για λόγους στρατιωτικούς.
Διακρίνονται στο μέσον: Το τραμ και τα αυτοκίνητα «αντίκες» της εποχής (Αρχείο Β. Μανιάτης)
 
 
1924: Το τραμ διέρχεται την οδό Ναυαρίνου στην ΠαραλίαΤο μεγάλο σπίτι, που φτάνει μέχρι πίσω την οδό Σανταρόζα, ήταν η καλοκαιρινή κατοικία της τότε πλούσιας οικογένειας των Εφεσίων (η σημερινή κατοικία οικογένειας Λυκούργου Γαϊτανάρου).
Για τα άλλα κτήρια δεν υπάρχουν στοιχεία. Σήμερα, βέβαια, εκεί είναι η καφετέρια του επιχειρηματία Αθανασίου, δηλαδή γωνία Ναυαρίνου και Βύρωνος (Αρχείο Β. Μανιάτη)
 
____________ 
ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΑΡΟΥΣΟικία Ηλ. Καραμπάγια – πρώην Τζανετουλέα
(Αρχείο Β. Μανιάτη)
Εδώ έζησε για πολλά χρόνια ο συμπολίτης μας Παν. Φωτιάδης, διακεκριμένος οφθαλμίατρος.
Στις 2/12/1975 τον παρέσυρε το τραίνο, στην προσπάθειά του να σώσει το αγαπημένο του κυνηγόσκυλο!
 
 
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. ΜανιάτηςΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις