Εκβιαστικά ηλεκτρονικά μηνύματα της «sextortion scam» έλαβαν Μεσσήνιοι

Πρώτη Δημοσίευση: 20/06/2019 18:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/06/2019 18:35
Υποψήφια θύματα και στη Μεσσηνία αναζητά μια νέα μορφή διαδικτυακής απάτης, με δεκάδες χρήστες στην περιοχή μας να λαμβάνουν ήδη μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αποσκοπούν στη διεθνώς γνωστή ως απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης «sextortion scam».
Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η συγκεκριμένη απάτη εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους. Μόνο ένας χρήστης από την Καλαμάτα έλαβε μέσα σε ένα απόγευμα τέσσερα τέτοια μηνύματα!
 
«Τους έχουν καταγράψει»
Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.
Παράλληλα, τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, έπειτα από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.
 
Τι πρέπει να κάνετε
Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση “sextortion”.
Τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τη μορφή και το περιεχόμενο που εμφανίζεται στη φωτογραφία, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων να:
-αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που τους παραθέτει ο δράστης
-μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς
-μην επικοινωνούν ποτέ και για κανέναν λόγο με τους εκβιαστές
-αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται
-αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 111 88, στέλνοντας e-mail: [email protected] ή μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE. Τέλος, μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις