Εκδήλωση μνήμης για τους σεισμούς του 1986

Πρώτη Δημοσίευση: 14/09/2018 07:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/09/2018 07:58
Εκδήλωση μνήμης με την παρέλευση 32 ετών από τους σεισμούς του 1986 πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος.
Μετά την τέλεση τρισαγίου από ιερέα για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών της 13ης και της 15ης Σεπτεμβρίου 1986, ο δήμαρχος Π. Νίκας απέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στις τραγικές ημέρες των σεισμών πριν από 32 χρόνια, όταν θρηνούσαμε 22 νεκρούς, υπήρχαν εκατοντάδες τραυματίες και πάνω από 2.000 κτήρια κατεστραμμένα.
Όπως τόνισε, «έχουμε υποχρέωση κάθε χρόνο να θυμόμαστε τις τραγικές ώρες, για να μην ξαναπάθουμε τα ίδια ή να προσπαθήσουμε να μην έχουμε αυτές τις καταστροφές. Να ετοιμαζόμαστε. Ο σεισμός είναι φυσικό φαινόμενο, θα ξανάρθει, αυτό είναι βέβαιο και πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία».
Τέλος, ευχήθηκε να είναι «αιωνία η μνήμη των 22 ανθρώπων που χάσαμε, να θυμόμαστε και τους πάνω από 300 τραυματίες, μερικοί από τους οποίους βαρύτατα τραυματισμένοι.
Επίσης σχολίασε ότι πρέπει "να θυμόμαστε εκείνους οι οποίοι αγωνίστηκαν, με πρώτη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με στελέχη από όλη την Ελλάδα, την Αστυνομία, το Στρατό. Έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
Μάλιστα, ο Π. Νίκας επισήμανε πως «ο Δήμος Καλαμάτας θα ετοιμάσει το μνημείο των πυροσβεστών και θα εγκαινιαστεί μέσα στο φθινόπωρο".
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη "στους εθελοντές - τον Ερυθρό Σταυρό πρώτα απ' όλα - και χαίρομαι διότι το εθελοντικό κίνημα έχει τόσο μεγαλώσει στην πόλη και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κακιάς στιγμής".
Ζήτησε, επίσης, "να θυμόμαστε ότι υπήρξαν άξιοι άνθρωποι, οι οποίοι βοήθησαν ώστε η πόλη να γίνει πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν. Οι δήμαρχοι, με πρώτο τον τότε δήμαρχο, τον κ. Μπένο, τα Δημοτικά Συμβούλια που με πνεύμα ομόνοιας έλυσαν τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε η πόλη" και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας και συνεργασίας.
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Μάκαρης σημείωσε ότι εκτός από τη μνήμη που δεν πρέπει να σβήσει, θα πρέπει να υπάρξει και μέριμνα για το μέλλον με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.
Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Δημήτρης Οικονομάκος, επισήμανε πως ο καλύτερος τρόπος μνήμης και σεβασμού των νεκρών του 1986 είναι να  υλοποιούνται μέτρα αντισεισμικής προστασίας, δίνοντας έμφαση στους ελέγχους, των δημοσίων κτηρίων, αλλά και στην ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων.
Συμπλήρωσε, δε, ότι «το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής στην Ευρώπη δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους θανάτους, τους τραυματισμούς και τις τεράστιες καταστροφές από σεισμό. Αυτό δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα ενός σεισμού, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία θυσιάζει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κέρδους. Εξάλλου, το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στους σεισμούς. Εντάσσεται γενικότερα στις τεράστιες ελλείψεις και στα κενά που υπάρχουν στους σχεδιασμούς και στις υποδομές για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων και καταστροφών στη χώρα μας».
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις