Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα: Η εμπλοκή των πολιτών με την πολιτική εχθρός των fake news

Πρώτη Δημοσίευση: 23/02/2019 20:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 23/02/2019 20:33
Ήδη με την πρώτη ταινία της σειράς πετυχημένων ταινιών "Matrix" το μήνυμα είχε δοθεί: o κόσμος μας αποτελεί μια ψευδαίσθηση, μια "εικονική πραγματικότητα". Αξίες που έχουν υιοθετηθεί στη ζωή μας, όπως ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη, δεν είναι παρά έννοιες που αποκτούν όποιο πρακτικό νόημα επιζητούν κάποιοι λίγοι ισχυροί, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά να κατευθύνουν την κοινή γνώμη παρουσιάζοντάς μας έναν "ιδανικό κόσμο".
Σε ανάλογο επίπεδο κινούνται όλοι αυτοί που πρωτοστατούν στη δημιουργία fake news (ψευδών ειδήσεων). Πρόκειται για μια παρακμή της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ, δεν είναι απλώς θέμα ποιότητας αλλά σκοπιμότητας. Πρόσωπα και οργανισμοί φαίνεται να έχουν στρατευτεί σε μια πολιτική εμμονή, αδιαφορώντας για την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία.
Ένας ρεπόρτερ πληκτρολογεί στο ΑΤΜ το ποσό των 100.000 ευρώ πιστεύοντας πως έτσι θα αποδείξει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα δανειοδοτεί υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι τον απλό πολίτη, και το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνει ανέκδοτο των κοινωνικών δικτύων.
Βέβαια, το μιντιακό κατεστημένο επιχειρεί με μανία να αναγάγει σε μείζον θέμα ένα δάνειο που αντιστοιχεί στη μέση ελληνική οικογένεια, ενώ έχει «αγνοήσει» δάνεια-μαμούθ, παράνομες χρηματοδοτήσεις πολιτικών και σκάνδαλα διαφθοράς. Είναι θέμα ιεράρχησης.
Άλλοι επιλέγουν να παραλείψουν μια κρίσιμη λέξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να μεταστρέψουν τη δήλωσή του για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να υπηρετηθεί το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί θριάμβου της Ν.Δ. και μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία ωστόσο είχε εκτινάξει το κόμμα του την τελευταία φορά που κυβέρνησε.
Η ουσία, η καρδιά των fake news, είναι οι προκαταλήψεις που έχουμε. Και σε ό,τι αφορά το ψηφιακό περιβάλλον, το διαδικτυακό και των νέων μέσων, το πρόβλημα δεν είναι ότι κάποιος γράφει μια είδηση αλλά στο ότι βρίσκονται χιλιάδες που το αναπαράγουν.
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ακούστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος", την οποία διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Στα άγνωστα νερά των fake news: Οι ύφαλοι για την ελευθερία, την δημοκρατία και τον πολιτισμό».
Ομιλητές ήταν οι: Νίκος Παππάς - υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης, Γιώργος Πλειός- καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Κώστας Αρβανίτης-δημοσιογράφος, Νίκος Σβέρκος- διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού  "στο Κόκκινο". Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Μαρία Τομαρά.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις