Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρά Ασία προχθες στην Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 17/09/2019 19:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/09/2019 19:47
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ανάληψης, προχθές το πρωί, με αφορμή την ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, παρευρέθη και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. 
Στις 10.00 το πρωί εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε ομιλία και στη συνέχεια κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών στο προαύλιο του ναού της Ανάληψης, παρουσία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος. 
Στην περιοχή της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και επί δημαρχοντίας Π. Νίκα κατασκευάστηκαν μνημεία αφιερωμένα στον Ελληνισμό της Ιωνίας που ξεριζώθηκε από την πατρογονική του γη. 
Πρόσφατα δε, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε η περιοχή του παλαιού συνοικισμού Κορδία -και μετέπειτα Αγίου Διονυσίου- να μετονομαστεί σε Νέα Ιωνία, ενώ δρομολογούνται έργα αναβάθμισης της οδού Πλαστήρα, που συνδέει τον συνοικισμό με την πόλη της Καλαμάτας. 
Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραβλίδης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, η γ.γ. της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας Παναγιώτα Βασιλειάδη, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Ρούλα Μητράκου και αντιπροσωπεία του Ομίλου Μικρασιατών Νέας Υόρκης. 
Επίσης, η Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η ΙΩΝΙΑ» και η Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων, με αφορμή τα 97 χρόνια από τη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, διοργάνωσαν αφιερωματική εκδήλωση μνήμης με θέμα «Η Σμύρνη της καρδιάς μας» στον πολυχώρο Α49 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις