Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου - Δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή των Ελλήνων

Πρώτη Δημοσίευση: 29/12/2014 12:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/01/2015 08:21
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Πάμε σε εκλογές

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου


Η Βουλή των Ελλήνων δεν εξέλεξε τελικά Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς ο Σταύρος Δήμας πήρε 168 ψήφους και στην 3η ψηφοφορία. Πλέον είναι οριστική η προσφυγή στις κάλπες ενώ σε λίγη ώρα ξεκινά το Υπουργικό Συμβούλιο. 
Στις 12:00 θα διεξαχθεί η τρίτη και καθοριστική ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αν και όλα τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για κάλπες στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. 


Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο για τις 14:00, δηλαδή αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, με τη συνέντευξή του το Σάββατο, έθεσε για μια τελευταία φορά τα διλήμματα μπροστά στα οποία βρίσκονται οι βουλευτές και η χώρα, κάνοντας λόγο για «θανάσιμους κινδύνους» σε περίπτωση που στηθούν πρόωρες εκλογές, για να τονίσει ότι η ευθύνη βαρύνει όσους δεν ψηφίσουν Πρόεδρο.

Σε αυτό το κλίμα, τα βλέμματα στρέφονται στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών που στις προηγούμενες δύο ψηφοφορίες έχουν δηλώσει «παρών», καθώς και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.

Δεδομένου ότι στη δεύτερη ψηφοφορία ο Σταύρος Δήμας συγκέντρωσε τις ψήφους 168 βουλευτών, αναζητούνται ακόμη 12 ψήφοι.

Πάντως, επισήμως, τόσο οι ΑΝΕΛ (12 βουλευτές), όσο και η ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) επιμένουν ότι οι βουλευτές τους θα δηλώσουν «παρών». 

Έτσι, ουσιαστικά, όλα θα κριθούν τις τελευταίες ώρες, καθώς από πλευράς κυβέρνησης εντείνονται οι πιέσεις και τα τηλέφωνα έχουν «πάρει φωτιά». 

Στην κυβέρνηση θεωρείται δύσκολος αλλά ίσως όχι ανέφικτος ο στόχος των 180 ψήφων, καθώς εκτιμάται ότι τρεις ή τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές μπορεί να αλλάξουν στάση, ενώ ευελπιστούν ότι δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξουν και κάποιοι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ ή της ΔΗΜΑΡ που δεν συμφωνούν με την πορεία που χαράσσουν οι ηγεσίες των κομμάτων εν όψει εκλογών.

Για παράδειγμα, σημειώνουν ότι τις προηγούμενες ημέρες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση, ενώ αρκετοί αναμένουν να «μεταφραστεί» σε ανάλογη ψήφο η ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ που ανακοινώθηκε λίγο πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσπάθεια εντείνεται προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Καπερνάρου, Ανδρουλάκη, Τατσόπουλου, Πολύδωρα (με λιγότερες πιθανότητες καθώς φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους ΑΝΕΛ να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας), καθώς και προς την πλευρά του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θ.Ψύρρα και της βουλευτή των ΑΝΕΛ Μ.Κόλλια.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το «μαύρο» σενάριο που διακινήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα περί ψήφου των βουλευτών της Χρυσής Αυγής υπέρ του Σταύρου Δήμα συσπείρωσε το δημοκρατικό τόξο, καθώς η απόρριψη μιας τέτοιας προοπτικής (της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ψήφους των χρυσαυγιτών) ήταν συνολική. 

Εκτιμούν, δηλαδή, ότι το ενδεχόμενο η Χρυσή Αυγή να «παίξει» με μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε πολλούς να σκεφτούν δύο φορές το τι πρέπει να πράξουν τη Δευτέρα.

Το βέβαιο είναι ότι οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές κινήσεις θα συνεχιστούν έως και την τελευταία στιγμή πριν από τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, που θα κρίνει εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή εάν θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
in.grΣχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις