Εκπαιδευτικά προγράμματα για το 2019 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Πρώτη Δημοσίευση: 21/01/2019 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 21/01/2019 18:45
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων για το 2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσει τα ακόλουθα προγράμματα:
-Το Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων θα υλοποιήσει τα εξής προγράμματα:
1) «Τα ζωάκια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας» για σχολικές ομάδες Νηπιαγωγείου, Α΄& Β΄ Δημοτικού.
Διάρκεια Προγράμματος: Μία ώρα
2) «Πάμισος το θεϊκό ποτάμι της Μεσσηνίας», Σχολικές ομάδες: Δ΄, Ε΄ ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Διάρκεια Προγράμματος: Μία ώρα και μισή
3) «Μια πινελιά στο χρόνο» για σχολικές ομάδες Γ΄ & Δ΄ Δημοτικού.
Διάρκεια Προγράμματος: Μία ώρα και μισή
4) «Με λύρα κι αυλό μπαίνω στο χορό» για σχολικές ομάδες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Διάρκεια προγράμματος: Μία ώρα και μισή
5) «Τα αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας έχασαν την ταυτότητά τους, θα τα βοηθήσουμε να την ξαναβρούν;», πρόγραμμα ανακάλυψης εκθεμάτων του Μουσείου για ΣΤ΄ Δημοτικού, για Γυμνάσιο και Λύκειο, με προτεραιότητα στα Γυμνάσια – Λύκεια, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.
Διάρκεια Προγράμματος: Μία ώρα και μισή
6) «Πάμε θέατρο», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης (για Γυμνάσιο - Λύκειο) με τη χρήση μουσειοσκευής στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου Αρχαίας Μεσσήνης, το Μάρτιο και την πρώτη εβδομάδα Απριλίου (Νέο Πρόγραμμα)
Διάρκεια Προγράμματος: Δύο ώρες
7) Η μουσειοσκευή «Ήταν ένα μικρό καράβι..». Το εκπαιδευτικό υλικό προτείνει στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές ένα ευχάριστο ταξίδι στα Μυκηναϊκά ή στα Ελληνιστικά Χρόνια στην Πυλία μέσα από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου. Περιλαμβάνει έντυπο, φυσικό και ψηφιακό υλικό με προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα το θαλάσσιο εμπόριο και τα ίχνη των διαδρομών του από την περιοχή της Πυλίας.
Απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ έως Στ΄ τάξης Δημοτικού, καθώς και μαθητές Γυμνασίου.
Η μουσειοσκευή δανείζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (Μπενάκη και Παπάζογλου 6) έπειτα από συνεννόηση με την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κ. Τζαμουράνη 27210-63100 (εσωτ. 118) για διάστημα 2-3 εβδομάδων, ανάλογα με τις τάξεις του σχολείου που επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν. Ένα αντίτυπο της μουσειοσκευής διατίθεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου για τα σχολεία του Δήμου Πύλου-Νέστορος (υπεύθυνη δανεισμού η αρχιφύλακας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου Χρ. Αποστολοπούλου, Φρούριο Νιόκαστρου: 27230-22955).
Επισημαίνεται ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Μεσσηνίας λειτουργούν με επιτυχία ήδη από το 2010, είναι περιορισμένα σε αριθμό και θα πραγματοποιούνται δωρεάν σε σχολικές ομάδες με μέγιστο αριθμό 25 παιδιών (ένα σχολικό τμήμα για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα), με αυστηρή τήρηση προτεραιότητας, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2019 και ημέρες Πέμπτη ή Παρασκευή, έπειτα από συνεννόηση με τις κ.κ. Κατερίνα Τζαμουράνη και Μαίρη Τσουλάκου, αρχαιολόγους, υπεύθυνες (9.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. καθημερινά) στα τηλ. 2721.0.63100 (εσωτ. 118, 120),
 
-Το Τμήμα Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων θα υλοποιήσει τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:
1) Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζοντας έναν βυζαντινό ναό: Αγ. Απόστολοι Καλαμάτας». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά, λόγω της μεγάλης ζήτησής του από τα σχολεία του νομού. Απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε΄ & ΣΤ΄), καθώς και της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου. Θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του τρέχοντος έτους και μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τετάρτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).
2) Στο Κάστρο της Καλαμάτας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Και στην κορφή… το κάστρο!». Το συγκεκριμένο θα υλοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά και απευθύνεται μόνο σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α΄ και Β΄ Γυμνασίου). Θα πραγματοποιηθεί κατά το μήνα Απρίλιο του τρέχοντος έτους και μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τετάρτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τον προγραμματισμό επισκέψεων κατόπιν συνεννόησης, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν στο Τμήμα Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Μεσσηνίας με τις κ.κ. Ιωάννα Γρηγοροπούλου και Κωνσταντίνα Γερολύμου, αρχαιολόγους, υπεύθυνες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα (ώρες 9.00π.μ. – 3.00 μ.μ. καθημερινά) στα τηλ. 2721.0.22534 & 26770 (εσωτ. 27 & 29).Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις