Εκσκαφή φωλιάς θαλάσσιας χελώνας στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς

Πρώτη Δημοσίευση: 29/08/2019 09:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 29/08/2019 09:33
Γνωρίζατε ότι στις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας, από το Μάτι έως την Μπούκα, στο Γλυφαδάκι, στο Πετροχώρι και έως νότια στη Βοϊδοκοιλιά, ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει και προστατεύει τις φωλιές των θαλασσίων  χελωνών κάθε χρόνο;
Τη φετινή χρονιά στις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας έχουν ήδη προστατευθεί πάνω από 80 φωλιές Καρέττα. Σιγά σιγά, η μία μετά την άλλη, οι φωλιές συμπληρώνουν τους περίπου δύο μήνες επώασης που χρειάζονται και σε πολλά σημεία των παραλιών δεκάδες χελωνάκια κάθε βράδυ κατευθύνονται προς τη θάλασσα.
Ανάμεσα σε όλες τις όμορφες παραλίες της δυτικής Μεσσηνίας ξεχωρίζει η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Ο ιδιαίτερος φυσικός σχηματισμός που υπάρχει εκεί, την έχει κάνει μία από τις γνωστότερες παραλίες της Ελλάδας. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε ότι εκτός από την αισθητική του τοπίου της, η Βοϊδοκοιλιά έχει μεγάλη οικολογική αξία για πολλά είδη ζώων, μεταξύ των οποίων είναι ο χαμαιλέοντας, τα μεταναστευτικά πουλιά και οι θαλάσσιες χελώνες. Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο που όλο αυτό το οικοσύστημα μαζί με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τις άλλες παραλίες ωοτοκίας έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή του δικτύου Natura 2000;  
Αύριο Παρασκευή, 30 Αυγούστου, στις 19.00, στην αρχή της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς, προσκαλούμε το κοινό να δει από κοντά την εκσκαφή μίας από τις φωλιές που έγιναν φέτος. Σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε επισκέπτες και κατοίκους της περιοχής να δουν από κοντά μία από τις λειτουργίες της φύσης στην ακτή.
 
Λίγα λόγια για τις εκσκαφές
Η εκσκαφή των φωλιών των θαλασσίων χελωνών είναι μία πολύ διαδεδομένη παγκοσμίως επιστημονική μέθοδος παρακολούθησης των πληθυσμών που εφαρμόζεται στην Ελλάδα συστηματικά από τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ προχωρούν σε εκσκαφές αφού ολοκληρωθεί η φυσική εκκόλαψη μίας φωλιάς, δηλαδή 5-10 ημέρες από την έξοδο του πρώτου νεοσσού. Η εκσκαφή της φωλιάς δίνει σημαντικές πληροφορίες για την ωοτοκία των χελωνών στην περιοχή. Πολύ συχνά μέσα στη φωλιά βρίσκονται και αργοπορημένα χελωνάκια, τα οποία απεγκλωβίζονται προσεκτικά από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και οδηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο νερό.
Κατά μέσο όρο, μόνο το 80% των αυγών μίας φωλιάς παράγει υγιή και δυνατά χελωνάκια. Από αυτά περίπου το 1 στα 1.000 έχει πιθανότητα να επιβιώσει στο μεγάλο του ταξίδι, για να επιστρέψει στην παραλία που γεννήθηκε έπειτα από δύο δεκαετίες.
Είστε  ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσετε τη δημόσια εκσκαφή στη Βοϊδοκοιλιά και να έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά μία φωλιά θαλάσσιας χελώνας!Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις