Ελένη Αλειφέρη: «Να καταστεί η Καλαμάτα πόλη – πρωτεύουσα της Πελοποννήσου»!

Πρώτη Δημοσίευση: 23/11/2018 13:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 26/12/2018 11:59
«Εξαιρετικές οι σχέσεις μου με τη Μαρία Οικονομάκου και όλα τα στελέχη της παράταξης Νίκα… Θα επιδιώξω συνεργασία»
 
 
Τους λόγους που την οδήγησαν να διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου
 
 
Λίγες μέρες μετά τη γραπτή ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή της να διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας, η Ελένη Αλειφέρη προχώρησε χθες «ένα βήμα παραπέρα», δίνοντας απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει το μεγαλύτερο Δήμο της Μεσσηνίας», εγκαινιάζοντας παράλληλα μια συχνή επικοινωνία με τα τοπικά ΜΜΕ όπως δήλωσε.
Στο πλευρό της, κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τα ΜΜΕ, βρισκόταν ο συνεργάτης της, δημοσιογράφος Χρήστος Κοτσωνής.
Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η κα Αλειφέρη σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια, στη «διαδρομή» της, αγωνίστηκε και αγωνίζεται σε πολλά γήπεδα, αλλά μόνο σε ένα πρωτάθλημα… Αυτό της Αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας παράλληλα υπερήφανη που αποδεικνύει στην πράξη ότι ζει για την Αυτοδιοίκηση και όχι από την Αυτοδιοίκηση.
Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Έχω αποδείξει από όλες τις θέσεις ευθύνης που κατέκτησα και υπηρέτησα τις ικανότητές μου στη διαχείριση κρίσιμων - πολυσύνθετων καταστάσεων, στην παραγωγή έργων, στη δημιουργία καινοτόμων δράσεων, στη δύσκολη καθημερινότητα των συμπολιτών μας, στο περιβάλλον, στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.
Διαχρονικά έχω αποδείξει το ενδιαφέρον μου ως δήμαρχος και ως αντιπεριφερειάρχης, λειτουργώντας πάντοτε χωρίς καμία σκοπιμότητα, με συνέπεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα».
Αναφορικά με την απόφασή της να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας, σημείωσε ότι δεν είναι ούτε ευκαιριακή, ούτε από προσωπική πολιτική φιλοδοξία, ούτε γιατί θεωρεί ότι μετά τον πετυχημένο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα δεν υπάρχουν αξιόλογα και ικανά στελέχη να συνεχίσουν το έργο τους στο Δήμο…
Εν συνεχεία παρέθεσε τους τρεις κύριους λόγους που την οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση:
«Πρώτος λόγος. Είναι πολύ απλός και ξεκάθαρος: Εδώ ζω, εδώ δραστηριοποιούμαι, εδώ θέλω να προσφέρω. Αισθάνομαι καθήκον και υποχρέωση να εισφέρω όλη τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτω στο Δήμο με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Εδώ θεωρώ ότι θα είμαι χρήσιμη. Πίστευα και πιστεύω ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των πολιτών. Εξίσου, όμως, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν στην Αυτοδιοίκηση τα πρόσωπα, για το παρόν και το μέλλον των δημοτών, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Το έχω ζήσει και στο Δήμο Μελιγαλά ως δήμαρχος και στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου ως αντιπεριφερειάρχης.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας φερέγγυος νοικοκυρεμένος Δήμος, με υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του. Παρ’ όλα αυτά και επειδή τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ, υπάρχουν και στην Καλαμάτα και στα χωριά πάρα πολλές ανάγκες, αλλά και δυνατότητες εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η κάθε περιοχή του Δήμου. Και μέριμνά μας θα είναι η ικανοποίηση και των αναγκών και προτεραιοτήτων της κάθε γειτονιάς και κάθε γωνιάς του Δήμου.
Δεύτερος λόγος. Με το νέο νόμο της απλής αναλογικής που θα ισχύσει από τις επερχόμενες εκλογές, ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα κλυδωνισθεί, θα δοκιμαστεί από νέες αναταράξεις. Πολιτικά είναι η περίοδος κατά την οποία η Αυτοδιοίκηση αποκτά νέα χαρακτηριστικά και είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οφείλουμε να υπηρετήσουμε το νέο πλαίσιο μέχρι να βρει η Αυτοδιοίκηση ένα σίγουρο βηματισμό μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις, στείρα αντιπολίτευση, μιζέρια, πρακτικές διχασμού και προσωπικές στρατηγικές οποιουδήποτε. Θα πρέπει να επιτύχουμε ένα διοικητικό και αυτοδιοικητικό μοντέλο δημοκρατικής λειτουργίας, με συνέργειες, συνεργασίες, συγκλίσεις προγραμμάτων και αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, το οποίο όμως θα είναι άμεσο και αποτελεσματικό, έτσι ώστε να οδηγήσει την κοινωνία μπροστά.
Και αυτή την απαίτηση των καιρών είμαι βέβαιη πως μπορώ να την επιτύχω.
Τρίτος και, φυσικά, ο κυριότερος λόγος. Το όραμά μου για το Δήμο Καλαμάτας δεν είναι ούτε ουτοπικό, ούτε άπιαστο. Είναι το όραμα κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Είναι το ώριμο αίτημα της κοινωνίας μας, που για εμένα και τους συνεργάτες μου είναι διαταγή, είναι δέσμευση. Πολύ απλά να γίνει η Καλαμάτα μας, η πρώτη πόλη, η πρωτεύουσα πόλη της Πελοποννήσου, με αιχμή του δόρατος το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Θέλουμε να αναδείξουμε την Καλαμάτα, όχι μόνο ως προορισμό, αλλά και ως πύλη και αφετηρία (τουριστική, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, οικονομικής ανάπτυξης) για όλη την Πελοπόννησο.
Αυτό δε σημαίνει ότι ο πολιτισμός, ο πρωτογενής τομέας, η καθημερινότητα, η κοινωνική πολιτική, η συνέχιση των έργων υποδομής στην πόλη, στο κέντρο, στις γειτονιές της Καλαμάτας, αλλά και στις δημοτικές ενότητες, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Αντιθέτως, θα αποτελούν προτεραιότητά μας.
Με όλα αυτά τονίζω, για μια ακόμη φορά, ότι η εξωστρέφεια του Δήμου μας θα είναι το πρώτο μας μέλημα, ώστε να καταστεί η Καλαμάτα πόλη - πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, γιατί το αξίζει».
Όλα τα παραπάνω για να γίνουν τα έργα πράξη, χρειάζεται χρόνος, σημείωσε. Όπως, επίσης, για να γίνει κτήμα του κάθε δημότη το μήνυμά της, το όραμά της για το αύριο του Δήμου μας, απαιτείται χρόνος. Γι’ αυτό και ξεκίνησε από σήμερα (σ.σ. χθες), λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το νωρίς μπορεί να είναι αργά».
Επίσης, τόνισε ότι όσοι έχουν το ίδιο όραμα, τον ίδιο στόχο, είναι καλοδεχούμενοι στην παράταξή της… υπογραμμίζοντας ότι σ’ αυτή τη δημοτική παράταξη δε θα υπάρχουν ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά διακρίσεις… Όλοι θα είναι ίσοι με στόχο να προχωρήσουν όλοι μαζί, Δήμος και πολίτες.
Όπως έκανε γνωστό η κα Αλειφέρη, η ιδρυτική διακήρυξη αρχών και θέσεων θα παρουσιαστεί σε επόμενη εκδήλωση μαζί με τους συνεργάτες που θα στελεχώσουν τη δημοτική της παράταξη, και εκεί θα ανακοινωθεί το όνομα του συνδυασμού και στη συνέχεια το πρόγραμμα.
Κλείνοντας, υποσχέθηκε πως το πρόγραμμα του συνδυασμού της δε θα είναι μια εξαγγελία πλειοδοσίας έργων και δράσεων που απλώς θα αποτυπώνονται στο χαρτί. Θα είναι η συνέχεια των σημαντικών που είναι ήδη προγραμματισμένα και σε εξέλιξη, αλλά θα περιλαμβάνονται και νέες ιδέες, ολοκληρωμένη στρατηγική μελετημένη και με στόχευση, ώστε να προσδώσει διαφορετικά δεδομένα στο μέλλον των συμπολιτών μας, ιδέες που θα τις προτείνει σε όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους και, φυσικά, για έγκριση στους δημότες.  
Αμέσως μετά την τοποθέτησή της η κα Αλειφέρη δέχθηκε ερωτήσεις, καθώς, όπως η ίδια δήλωσε, «επιθυμεί το διάλογο, καθώς και την καλοπροαίρετη κριτική όλων υμών, των εκπροσώπων των ΜΜΕ», την οποία θεωρεί, «γόνιμο λίπασμα» για κάθε Αρχή, προεκλογικά και μετεκλογικά.

ALEIFERI-1.JPG


Όπως ήταν φυσικό, η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ήταν αναφορικά με το γεγονός ότι από τον ιδεολογικό χώρο που ανήκει και η ίδια υπάρχει μια δηλωμένη ακόμα υποψηφιότητα, της Μαρίας Οικονομάκου, ενώ επίκειται πιθανώς ακόμα μία, που θα προέρχεται επίσης από την παράταξη Νίκα.
Απαντώντας η κα Αλειφέρη σημείωσε πως είναι γνωστό ότι ιδεολογικά ανήκει στη Νέα Δημοκρατία και νιώθει υπερήφανη η ίδια που χαίρει της εκτίμησης του κόμματος όσο και των στελεχών της. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό που την ενδιαφέρει αυτή τη χρονική στιγμή είναι να αποκτήσει και την εμπιστοσύνη των πολιτών, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι διαπροσωπικές της σχέσεις, τόσο με τη Μαρία Οικονομάκου όσο και με τα υπόλοιπα στελέχη της παράταξης του Παναγιώτη Νίκα, είναι άριστες, και πρόθεσή της είναι η συνεργασία και οι συνέργειες, κάτι που- όπως άφησε να εννοηθεί- θα επιδιώξει…
Σε ερώτηση για το αν το γεγονός ότι έχει διατελέσει δήμαρχος Μελιγαλά είναι «εμπόδιο» για να διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας, απάντησε ότι μπορεί στην καταγωγή να μην είναι από την Καλαμάτα, ωστόσο 30 χρόνια ζώντας σ’ αυτή την πόλη και μεγαλώνοντας τα παιδιά της εδώ, είναι σε θέση να γνωρίζει τις «ανάγκες» της πρωτεύουσας του νομού.
Σχετικά με τα άτομα που θα πλαισιώνουν την παράταξή της, σημείωσε ότι, αν και είναι και τώρα σε θέση να πει ονόματα, ωστόσο δεν επιθυμεί να υπάρχουν σ’ αυτό το συνδυασμό «πρωταγωνιστές» και «κομπάρσοι», και υποστηρίζοντας το «όλοι ίσοι», υποσχέθηκε ότι θα ανακοινωθούν όλοι μαζί προσεχώς…
Έκανε γνωστό, όμως, ότι η δημοτική της παράταξη θα στελεχώνεται από αρκετά «νέα» πρόσωπα τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην ηλικία, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση που βρίσκει η υποψηφιότητά της, ειδικά στη νέα γενιά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τη φοβίζει μια δυσμενής εξέλιξη στην υπόθεση του «κοριού» στην Περιφέρεια, απάντησε ότι όποιος λέει την αλήθεια δε φοβάται τίποτα, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη.
Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, και αν η «κόντρα» της με την Περιφερειακή Αρχή επηρεάζει την υποψηφιότητά της στο Δήμο, τόνισε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της όπως αυτά περιγράφονται από το νόμο, καθώς δεν υπάρχει κανένα «κώλυμα».
Κλείνοντας, η κα Αλειφέρη δέχθηκε και ερώτηση για το αν θα «επωμιστεί» την κριτική στη Δημοτική Αρχή της περιόδου Νίκα, που υπερασπίστηκε κατά την τοποθέτησή της. Απάντησε λέγοντας ότι την ίδια την αφορά το «μέλλον» του Δήμου, η επόμενη μέρα για την Καλαμάτα μετά τη μακροχρόνια περίοδο του Παναγιώτη Νίκα, και δεν ασκεί αντιπολίτευση…
 
Του Κώστα Γαζούλη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις