Ενημερωτικές εκστρατείες στα Νηπιαγωγεία Στούπας και Καρδαμύλης

Πρώτη Δημοσίευση: 10/06/2018 09:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/06/2018 09:24
Δύο ενημερωτικές εκστρατείες πραγματοποίησε ο Σύλλογος «Καθαρή Μάνη» στα Νηπιαγωγεία Στούπας και Καρδαμύλης, αυτή και την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με τη μη χρήση πλαστικού, την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση.
Οι μικροί μαθητές, γεμάτοι κέφι χαρά και όρεξη για μάθηση μέσα από το παιχνίδι, έμαθαν να πετούν τα υπολείμματα από το φαγητό τους στα ζώα και ό,τι περισσεύει από τα λαχανικά και τα φρούτα και τα τσόφλια αυγών στον κήπο, για παραγωγή χώματος κομπόστ. Επίσης, διδάχθηκαν πώς να ξεχωρίζουν τα διαφορετικά υλικά τα οποία πάνε ανακύκλωση (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό) και να τα ρίχνουν στον μπλε κάδο, αφού έμαθαν να μειώνουν τον όγκο τους. Κατάλαβαν ότι το πλαστικό δεν αποσυντίθεται εύκολα και μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για 200-400 χρόνια, μολύνοντας το περιβάλλον. Τα δε καλαμάκια δεν ανακυκλώνονται και είναι πολύ επικίνδυνα για τα ζώα ή ψάρια, τα οποία μπορεί να τα καταπιούν, όπως και οι πλαστικές σακούλες, οι οποίες έχουν σκοτώσει πολλά ψάρια και φάλαινες, γιατί τις μπερδεύουν με μέδουσες. Γι’ αυτό τα παιδιά είπαν όχι στα πλαστικά καλαμάκια, όχι στις πλαστικές σακούλες, όχι στα πλαστικά μιας χρήσεως, ναι στο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων, των οργανικών και των φαρμάκων που δε χρειαζόμαστε και τα οποία πάνε σε ειδικούς κάδους στα φαρμακεία κ.τ.λ.
Στο τέλος κάποια παιδιά εθελοντές φόρεσαν μια πλαστική σακούλα, ώστε να καταλάβουν πόσο αδύνατο είναι να πετάξει ο πελεκάνος τον οποίον είδαν σε μια φωτογραφία που τους επιδείχθηκε τυλιγμένος σε μια σακούλα. Τελειώνοντας την ενημέρωση, οι μικροί μαθητές έφαγαν μπανάνες και ήπιαν χυμούς, ενώ πέταξαν τις φλούδες σε ειδικό δοχείο, ώστε να πάνε για παραγωγή κομπόστ, τα κουτάκια στον κάδο της ανακύκλωσης και τα καλαμάκια στα υπόλοιπα σκουπίδια επειδή δεν ανακυκλώνονται. Τα κατάφεραν τόσο καλά στο διαχωρισμό που την επόμενη σχολική χρονιά δόθηκε η υπόσχεση να δημιουργηθούν περιοχές κομπόστ στα σχολεία του Δήμου, καθώς και να χορηγηθούν δωρεάν κάδοι ανακύκλωσης.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις