Ενημερωτική ημερίδα στην Καλαμάτα για τις νέες τάσεις και αντιμετώπιση των "εχθρών" της ελιάς

Πρώτη Δημοσίευση: 15/10/2019 19:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/10/2019 19:48
Πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» στο Διοικητήριο Καλαμάτας ημερίδα με θέμα «Ελαιόλαδο Καλαμάτας: Νέες τάσεις στην ολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών των ελαιόδενδρων», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τη συμμετοχή των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνδιοργάνωση με την εταιρεία foodstandard.
Η θεματολογία της ημερίδας επικεντρώθηκε στις ασθένειες που προκαλούν σημαντικές ζημίες στην ελαιοκαλλιέργεια της Μεσσηνίας και της χώρας και στη στοχευμένη προβολή των προτεινόμενων λύσεων. Στο πλαίσιο της ημερίδας δόθηκαν αναλυτικές και εμπεριστατωμένες πληροφορίες για τη συμπτωματολογία των ασθενειών, ενώ παρουσιάσθηκαν τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, χαιρέτισε την εκδήλωση επισημαίνοντας τη σημασία που έχουν για τη νέα Περιφερειακή Αρχή τέτοιες πρωτοβουλίες. "Η ελαιοπαραγωγή είναι πυλώνας της οικονομίας της Μεσσηνίας και οι παραγωγοί πρέπει να έχουν αρωγούς την Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα σε κάθε τους βήμα. Κάθε πρωτοβουλία συνεργασίας σε αυτό το επίπεδο με τη στήριξη και του δυναμικού ιδιωτικού τομέα είναι σημαντική και θα φροντίσουμε να έχει συνέχεια και συνέπεια", επισήμανε μεταξύ άλλων.
Βασικοί ομιλητές ήταν οι Ιωάννης Κυριακόπουλος, διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, και Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.
Ο κ. Κυριακόπουλος, στην ομιλία του με θέμα "Πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών Δακοκτονίας - Πλαίσιο λειτουργίας - Προτάσεις βελτίωσης", ανέλυσε τα αίτια και τις επιπτώσεις - σε οικονομικό και ποιοτικό επίπεδο - του δάκου, τα μέσα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του διαχρονικά αλλά και σύγχρονες μεθόδους δολωματικών ψεκασμών, τις συνθήκες και τους παράγοντες που επιτρέπουν την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δάκος είναι ο κύριος εχθρός της ελιάς και η μη έγκαιρη καταπολέμησή του δημιουργεί ποσοτικά (καρπόπτωση, ελαιομάζα) και ποιοτικά προβλήματα (αύξηση οξύτητας, μείωση οργανοληπτικών στοιχείων).
Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι για να έχει επιτυχία ένα πρόγραμμα δακοκτονίας θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αλλαγή του πλαισίου των διαγωνιστικών διαδικασιών, πολυετείς συμβάσεις με τον ανάδοχο και πρόσληψη ικανού αριθμού προσωπικού.
Ο κ. Παρασκευόπουλος, στην ομιλία του με θέμα "Παρακολούθηση δακοπληθυσμού και δακοκτονίας με την αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών", παρουσίασε την πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας, με στόχο το βέλτιστο προγραμματισμό και τον έλεγχο των ψεκασμών, ώστε να εφαρμόζεται με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας, και να συνδράμει τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της χώρας να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικότερη και πιο οικονομική δακοκτονία, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, μέσα και εργαλεία.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι διαλέξεις από τους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) Δημήτριο Τσιτσιγιάννη, αναπληρωτή καθηγητή Φυτοπαθολογίας και διευθυντή Τομέα Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος και Διονύσιο Περδίκη, αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας.
Ο κ. Τσιτσιγιάννης παρουσίασε τις αναδυόμενες και νέες ασθένειες της ελιάς, γλοιοσπόριο, κερκόσπορα και αλτερναρίωση, αναλύοντας και ενημερώνοντας για τα αίτια, την επιδημιολογία και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση. Ο κ. Περδίκης παρουσίασε τα δεδομένα των εντόμων - εχθρών της ελιάς, τόσο του δάκου όσο και άλλων, δίνοντας στοιχεία και μορφές αντιμετώπισής τους.
Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της foodstandard ΑΕ, Στέλιος Δρυς, που χαιρέτισε τη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων στη διοργάνωση και ευχαρίστησε για τη φιλοξενία την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Την προηγούμενη της ημερίδας, το Σάββατο, είχαν πραγματοποιηθεί επισκέψεις στους Αγροτικούς Ελαιοκομικούς Συνεταιρισμούς Μικρής Μαντινείας - Αβίας και Στέρνας από τους καθηγητές του ΓΠΑ. Εκεί, παρουσία παραγωγών των ομάδων ΟΕΦ, πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις. Οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους από τους “εχθρούς” της ελιάς και να λάβουν πρακτικές και αποτελεσματικές πληροφορίες για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Ο κ. Βασίλης Κοζομπόλης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μικρής Μαντινείας – Αβίας, σημείωσε την αξία τέτοιων δια ζώσης συναντήσεων των παραγωγών με τους επιστήμονες γεωπόνους. Ο δε κ. Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στέρνας, εξήρε την πρωτοβουλία των θεσμικών εταίρων και επιστημονικών υπευθύνων του ΓΠΑ.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις