Εντάχθηκε στο ΥΜ-ΕΠΠΕΡΑΑ έργο 4.500.000 ευρώ για το Νοσοκομείο της Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 14/09/2019 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/09/2019 09:45
Ενεργειακή αναβάθμιση και εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας

-Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας προς όφελος δημόσιας υπηρεσίας

-Γ. Μπέζος: «Προσβλέπουμε σε μια εξοικονόμηση 500.000 ευρώ ετησίως»

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»» εντάχθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και εφαρμογής δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας-Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, συνολικού προϋπολογισμού 4.440.490 ευρώ.
Η Πράξη αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκσυγχρονισμού του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 22.938,74 τ.μ., από την Κατηγορία Γ' στην Κατηγορία Β+'.
Τα υποέργα αφορούν:
-την ολική αντικατάσταση του φωτισμού της Νοσηλευτικής Μονάδος Καλαμάτας με φωτιστικά LED, την αναβάθμιση του κεντρικού κλιματισμού, την ανάκτηση θερμότητας από την παραγωγή ατμού, τον εκσυγχρονισμό των Η/Μ εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (ΒΕMS)
-Δράσεις ΑΠΕ με την εγκατάσταση μονάδας Φωτοβολταικού Συστήματος 980kWp
-Δράσεις αντικατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Αναλυτικότερα στην ενταγμένη πράξη περιλαμβάνονται:
•Αναβάθμιση συστήματος τεχνητού φωτισμού με φωτιστικά σώματα LED
•Εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμών και ελέγχου εγκαταστάσεων (ΒΜS)
•Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων Αεροσυμπιεστών Πεπιεσμένου Αέρα με νέους, τεχνολογίας Inverter συμπεριλαμβανομένων των αεροφυλακίων, των φίλτρων και των συστημάτων αποστράγγισης και ελέγχου για βέλτιστη και οικονομικότερη παραγωγή και ασφαλέστερη χρήση αυτού,
•Εγκατάσταση εναλλακτών ανάκτησης της θερμότητας των παραγομένων καυσαερίων των ατμογεννητριών στο λεβητοστάσιο της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας και των συμπυκνωμάτων του επιστρεφόμενου ατμού μέσω έξυπνου συστήματος εναλλακτών κ.λπ., για την εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση των Ζεστών Νερών Χρήσης (ΖΝΧ)
•Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αντλιών κενού
•Εγκατάσταση Εξοπλισμού Συστημάτων Κλιματισμού
•Εγκατάσταση νέων προσροφητικών ξηραντήρων ιατρικού αέρα με σύστημα economizer για βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας και ασφαλή χρήση του Πεπιεσμένου Αέρα στα Ιατρικά μηχανήματα
•Εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εποπτείας και ελέγχου σε διασύνδεση με το BMS με αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αντλιών με νέες σύγχρονης τεχνολογίας Inverter.
Επίσης, στο πλαίσιο της προτεινόμενης πράξης θα εφαρμοσθούν:
•Επιδεικτικές δράσεις Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταικού συστήματος 998,35KW
•Αντικατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με μεγαλύτερη του 15% εξοικονόμηση ενέργειας (μικροσκόπιο τεχνολογίας led, εξοπλισμός λιθοτριψίας–επεμβάσεων προστάτη τεχνολογίας laser, τροχήλατη λυχνία LED με πεντάκτινη βάση κ.λπ.)
Ως φορέας υλοποίησης της Πράξης έχει οριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Μιλώντας σχετικά ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη μέρα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Θα έλεγα ότι είναι μια μέρα ιστορική στην πορεία της λειτουργίας του. Ύστερα από μια συντονισμένη, σκληρή και πολύμηνη προσπάθεια με τους συνεργάτες μου, με εκατοντάδες ώρες δουλειάς και αρκετά τεχνικά εμπόδια, καταφέραμε να ενταχθεί η καινοτόμος πρόταση-έργο του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜ-ΕΠΠΕΡΑΑ 2014-2020 με τίτλο “Ενεργειακή αναβάθμιση και εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας”, συνολικού προϋπολογισμού 4.440.490 ευρώ.
Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, που δικαίως έχει λάβει πανελλαδικά τον τίτλο ως “Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας” με τα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013, συνεχίζει σ’ αυτή την κατεύθυνση, με κυρίαρχο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων. Πρόκειται για ένα σύνολο υποέργων στα οποία δεσπόζουσα θέση κατέχει η προμήθεια-εγκατάσταση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού της χώρας σε δημόσια υπηρεσία, συνολικής ισχύος 980 KWp.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχουμε στα χέρια μας, προσβλέπουμε με την ολοκλήρωση όλων των υποέργων σε μια εξοικονόμηση πόρων της τάξεως 500.000 ευρώ ετησίως.
Αυτό επιβάλλει η ευθύνη μας, αυτό και θα  πράξουμε.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το συμπατριώτη μας, πρώην υπουργό και νυν βουλευτή Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος με την αναθεώρηση του κοινοτικού προγράμματος στο οποίο προχώρησε πριν από 8 μήνες, έδωσε τη δυνατότητα-ευκαιρία και στα νοσοκομεία που υπάγονται σε Περιφέρειες σε Μετάβαση (εκεί υπάγεται και η Περιφέρεια Πελοποννήσου) να μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση. Ήταν το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τόσο την προηγούμενη ηγεσία του υπ. Υγείας (Α.Ξανθό - Π.Πολάκη), διότι ενίσχυσαν αυτή την προσπάθειά μας με την πολιτική τους επιλογή και προτεραιότητα, να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα νοσοκομεία της χώρας, όσο και την νυν ηγεσία του υπουργείου (Β.Κικίλιας - Β.Κοντοζαμάνης), διότι θυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό άμεσα προχώρησαν στην υπογραφή της σύμφωνης γνώμης και σκοπιμότητας του ανωτέρω έργου.
Τέλος, δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής του ΥΜ-ΕΠΠΕΡΑΑ, για την πολύτιμη συνεργασία τους.
Μπροστά μας έχουμε πολλή δουλειά, που δεν επιτρέπει ούτε μέρα καθυστέρησης. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα το φτάσουμε ψηλά».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις