Εντυπωσιάζει η έκθεση “Στα μονοπάτια της πέτρας”

Πρώτη Δημοσίευση: 12/08/2019 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/08/2019 20:44
Διαρκώς εντεινόμενο είναι το ενδιαφέρον του κοινού που επισκέπτεται την έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Σελούλη (Giannis Seloulis Photography) με τίτλο “Στα μονοπάτια της πέτρας”, η οποία φιλοξενείται στο café «Πανόραμα» στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας! Πρόκειται για φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των χωριών της περιοχής. Μέσα από τις φωτογραφίες προβάλλονται η αυθεντική ομορφιά και το απαράμιλλο κάλος της τοπικής οικιστικής παράδοσης των χωριών, ενώ αναδεικνύεται το μεγαλείο της περιοχής στο πέρασμα του χρόνου.
Η έκθεση ξεκίνησε τη λειτουργία της την Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Δευτέρα, από τις 10 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο, ενώ οι επισκέπτες της έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με το φωτογράφο-δημιουργό, ενώ εντυπωσιάζονται από τις φωτογραφίες και ρωτούν πληροφορίες για κάθε μια.  Μιλώντας στο «Θ», ο Γιάννης Σελούλης, ένας νεαρός λάτρης της φωτογραφίας αλλά και της παράδοσης, ανέφερε ότι στις αρχές του 2016 άρχισε να βγάζει συστηματικά φωτογραφίες σε τοπία αλλά και παλιά οικήματα. Το 2018 πήγε στα Ζαγοροχώρια για φωτογράφηση επειδή το θέμα της πέτρας, στη δική του αντίληψη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τη ζωή μας.
Όπως είπε, με την πάροδο των ετών και την εξέλιξη της τεχνολογίας ξεχνάμε την ιστορία μας και την παράδοσή μας. Βλέπουμε παλιά πέτρινα σπίτια και απλά τα προσπερνάμε. Πάντα μέσα του έχει την αγάπη για την ιστορία και την παράδοση και θέλει, μέσα από την φωτογραφίες του, να κρατήσει ζωντανή την ιστορία και την παράδοση. Γι’ αυτό και αποφάσισε να εκθέσει τις φωτογραφίες του, για να παρακινήσει το κοινό να μάθει, να θυμηθεί και να αγαπήσει την ιστορία μας και την παράδοσή μας! «Ο κόσμος που επισκέπτεται την έκθεση ενδιαφέρεται να μάθει πληροφορίες για κάθε μια φωτογραφία, για το σπίτι που απεικονίζεται σε αυτές, πουβρίσκεται, πότε κατασκευάστηκε – αν το γνωρίζω από συνομιλίες μου με ντόπιους σε κάθε χωριό και περιοχή που έχω πάει κι έχω φωτογραφήσει. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην έκθεση και αυτό με γεμίζει με χαρά και ικανοποίηση», τόνισε.
Πρόσθεσε δε, ότι έχει διαβάσει κάτι που έχει γράψει σχετικά με το θέμα της έκθεσης και τα παλιότερα σπίτια ο Γιώργος Εμμ. Πλουμάκης: «Η θύμηση αυτή των προγόνων στις μέρες μας, δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αποτυπωθεί, καθώς αλλοιώνεται και καθημερινά ξεθωριάζει. Από τις σημαντικότερες εικόνες που καθώς τις συναντάμε σήμερα, μας αφυπνίζουν αυτή τη θύμηση, είναι τα παλαιότερα σπίτια. Τα σπίτια που γεννήθηκαν και αναθράφηκαν οι προ-παππούδες μας, οι παππούδες μας, αλλά και αυτοί που μας ανάστησαν, οι γονείς μας, όσα γλυτώσανε από τα δόκανα των μηχανών, έχουν πιαστεί στα δόκανα του χρόνου και ανυπεράσπιστα αποδομούνται. Μιλάω γι’ αυτά που προσπερνάμε όλοι χωρίς να τους ρίχνουμε μια δεύτερη ματιά, σ’ αυτά που γράφτηκε η ιστορία της κάθε φαμίλιας, και έχουν πλέον τις πόρτες μανταλωμένες και τα δώματα μισογκρεμισμένα. Στο πόρτεγο, εκεί που η γιαγιά, η θεία, η γειτόνισσα μας γέμιζε το λαδικό με το μουζουράκι όταν τελειώναμε τα κάλαντα, έχουν πλέον σωριαστεί τα ξύλα από το δώμα και ο ήλιος φανερώνει τα μυστικά της κάθε του γωνιάς.
Μερικά από αυτά αναπαλαιώθηκαν για να μας θυμίζουν την δύναμη και την ομορφιά της απλότητας, ενώ - σε πείσμα των καιρών - υπάρχουν και κάποια που ακόμα κατοικούνται.
Άραγε μήπως θα θέλατε να περιδιαβείτε στα κατατόπια των σπιτιών αυτών και όσοι ζήσατε σε αυτά να τα θυμηθείτε;
Με όπλο την θύμηση και τις εναπομένουσες εικόνες θα προσπαθήσω να περιγράψω τα βασικά στοιχεία των σπιτιών αυτών που προσπεράσαμε και αφήσαμε στο χρόνο....».
 
Του Ηλία ΓιαννόπουλουΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις