Εξοπλισμό σε εθελοντές παρέδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνολικής αξίας 28.000 ευρώ

Πρώτη Δημοσίευση: 03/08/2019 08:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 03/08/2019 08:09

Εξοπλισμός αξίας περίπου 28.000 ευρώ παραδόθηκε χθες σε εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες του νομού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ικανοποιώντας αιτήματα που είχαν καταθέσει οι εθελοντές.
Όπως τόνισαν και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, όλα τα προηγούμενα χρόνια ορισμένοι αντιμετώπιζαν τις ανάγκες τους από δωρεές και οι περισσότεροι από την τσέπη τους.

Εξοπλισμός
Εκ μέρους της Περιφέρειας, η κα Αντωνία Μπούζα σημείωσε ότι η απόφαση εφαρμόστηκε με εντολή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, όταν ανέλαβε την Πολιτική Προστασία, θέλοντας να διατηρηθεί σε ετοιμότητα ο εθελοντικός μηχανισμός πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και να αναδειχθεί η κορυφαία έννοια της προσφοράς στην κοινωνία.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, προσφέρθηκαν:
-Ομάδα Πυροπροστασίας «Η Δημιοβίτισσα»: 5 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 20 ειδικά φίλτρα και σωλήνες πυρόσβεσης
-Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Μεσσηνίας: κράνη, ειδικό φορείο μεταφοράς, ασύρματοι, σακ βουαγιάζ διάσωσης 
-Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας: 1 γεννήτρια μεγάλης ισχύος και μηχάνημα άντλησης υδάτων
-Εθελοντική Ομάδα Δασοπυροσβεστών και Φυσικών Καταστροφών Βασιλιτσίου Μεσσηνίας: 13 σωλήνες πυρόσβεσης
-Εταιρεία Σπηλαιολογικών και Μεσσηνιακών Ερευνών: υλικά διάσωσης και εξοπλισμός επικοινωνίας.
-ΓΑΙΑ Μάνης: 21 ειδικές πυρίμαχες στολές και κράνη
-Ομάδα Τηλεπικοινωνιών: Αναλογικός και ψηφιακός εξοπλισμός επικοινωνίας.

Εθελοντές
Από την ομάδα «Δημιοβίτισσα» ο κ. Ιωάννης Μπούνας ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τον εξοπλισμό, ώστε να μπορούν, όπως είπε, να ανταποκρίνονται καλύτερα στο εθελοντικό τους έργο.
Από τη ΓΑΙΑ ο κ. Κώστας Ξυδέας σημείωσε ότι η Περιφέρεια κάλεσε τους εθελοντές να την ενημερώσουν για τις ανάγκες τους, κι αυτό έγινε. Μάλιστα, παρατήρησε πως στα 10 χρόνια που λειτουργεί η ΓΑΙΑ είναι η πρώτη φορά που παίρνει κάτι από κρατική δομή. Είναι δε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό, καθώς εδώ και 10 χρόνια χρησιμοποιούσαν τις ίδιες στολές. Μάλιστα, είπε πως δεν περίμεναν ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η πρωτοβουλία από την Περιφέρεια. Εξήγησε, ακόμη, ότι καλούνται πολλές φορές να δράσουν χωρίς τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού και τρέχουν σε όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν στη Μάνη.
Ο κ. Χρήστος Παντζής από την Ομάδα των Τηλεπικοινωνιών σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικός ο εξοπλισμός που παρέλαβαν, καθώς μέχρι τώρα ό,τι γινόταν, ήταν από την τσέπη τους. Οι μοναδικές χορηγίες, όπως σημείωσε, που είχαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και την κα Βίκυ Καρέλια. Αυτή τη φορά, πρόσθεσε, για ό,τι ζητήθηκε, η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε στο 100%.
Από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ο κ. Χρήστος Κεής τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργο αυτή η πρωτοβουλία να επαναληφθεί και να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς υπάρχουν ανάγκες. Μάλιστα, σχολίασε ότι είναι η πρώτη φορά που ό,τι εξοπλισμό ζήτησαν, πήραν.
Από την Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών ο κ. Κώστας Βλαχονικολός δήλωσε ότι η μέρα είναι ξεχωριστή, καθώς εδώ και 9 χρόνια η ομάδα δεν είχε τύχει κάποιου εξοπλισμού, που είναι πολύ σημαντικός για τη συνέχιση του έργου τους, να είναι στη διάθεση της Πολιτείας και των συνανθρώπων μας ανά πάσα στιγμή.
Από την Ομάδα Βασιλιτσίου ο κ. Παναγιώτης Λυμπέρης σημείωσε ότι είχαν λάβει εξοπλισμό από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και από το Ίδρυμα Νιάρχου μετά τις φωτιές του 2007, ενώ είχαν ανάγκες σε μάνικες, τις οποίες πληρώνουν κάθε χρόνο από την τσέπη τους. Παράλληλα, ανέφερε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή της Χρυσοκελλαριάς είναι ότι η δεξαμενή πυρόσβεσης δεν είναι γεμάτη.
Τέλος, ο πιστοποιημένος εθελοντής Παρασκευάς Θεολόγος σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται εξοπλισμός σε πιστοποιημένους εθελοντές.

Της Βίκυς ΒετουλάκηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις