Εξοργισμένοι οι αγρότες της Μεσσηνίας έχτισαν την πόρτα του Δασαρχείου Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 13/04/2017 09:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/04/2017 09:47
Με αυγά είπαν το δικό τους «Καλό Πάσχα» στη Διεύθυνση Δασών 
Δυναμική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χθες στο Δασαρχείο Καλαμάτας, όπου αγρότες από τη Μάνη, αλλά και τη Δυτική Μεσσηνία, δήλωσαν αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα όσον αφορά στους δασικούς χάρτες.
Οι χθεσινές κινήσεις, με χτίσιμο της πόρτας, κλείσιμο των άλλων εξόδων του κτηρίου και πέταγμα δεκάδων αυγών, όπως διατράνωσαν, ήταν μόνο η αρχή των κινητοποιήσεών τους, που πλέον δε θα περιλαμβάνουν διάλογο με πολιτικούς.
Το χθεσινό ραντεβού είχε δοθεί στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, ενώ έπειτα από σύσκεψη οι αγρότες αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς το Δασαρχείο, όπου είχαν συγκεντρωθεί κι άλλοι. Εκεί, όλοι μαζί ξεκίνησαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Δασαρχείου, υποστηρίζοντας ότι μέσω των μνημονίων δόθηκε εντολή να ξεκληριστούν, αφού η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων της χώρας στην τρόικα.
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, δε, έβγαλαν μέσα από αυτοκίνητα πέτρες και λάσπη, με τα οποία έχτισαν την είσοδο του Δασαρχείου. Στη συνέχεια έκλεισαν και τις υπόλοιπες εισόδους του κτηρίου, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις με υπάλληλους τις υπηρεσίας που αντιδρούσαν.
Όσο περνούσε η ώρα, τα πνεύματα οξύνονταν, με την Αστυνομία να προσπαθεί να κρατήσει την κατάσταση υπό έλεγχο.
Σε σύντομες ομιλίες τους οι αγρότες τόνισαν ότι δε θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση η γη τους να μην περάσει στα παιδιά τους, ενώ, όπως είπαν, η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι άδικη, κάτι που οι ίδιοι διαπιστώνουν καθημερινά, παρά τις δύο τροποποιήσεις από το υπουργείο.
Η χθεσινή συγκέντρωση, σχολίασαν, πέρα από τη διαμαρτυρία είχε ως στόχο να σταλεί το μήνυμα σε όλη τη χώρα: ότι πρέπει να διορθωθούν τα τεράστια λάθη που υπάρχουν στους συγκεκριμένους χάρτες.
Παράλληλα, οι αγρότες ανέφεραν ότι τους κατηγορούν ως φοροφυγάδες, όμως από την άλλη τους φορολογούν με 70% τα ξένα και ντόπια συμφέροντα. Επίσης, ότι τους χαρακτηρίζουν ως καταπατητές, ενώ καταπατητές, σύμφωνα με τους αγρότες, είναι αυτοί για τους οποίους γίνονται τροποποιήσεις σε ένα βράδυ, ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα ξενοδοχεία.
Λίγο πριν από την αναχώρησή τους πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από τη συντονιστική επιτροπή, κατά την οποία αποφάσισαν ότι τα ψηφίσματα και ο διάλογος με τους αρμοδίους τελείωσαν και πλέον θα συνεχίσουν, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Όπως τόνισαν, μάλιστα, οι υπεύθυνοι θα τους βρουν απέναντι, με άλλες θέσεις και άλλες λύσεις.
Επιπρόσθετα, κάλεσαν όλον τον κόσμο να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις, τις οποίες θα ανακοινώσουν άμεσα και συντονισμένα.
Πριν φύγουν, πάντως, τσούγκρισαν φρέσκα αυγά στους τοίχους του κτηρίου και ευχήθηκαν χρόνια πολλά.
 
Τι ψηφίστηκε στη Βουλή τη Μεγάλη Τρίτη
Με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, να μιλά για την ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας, ώστε να υλοποιηθεί εύρυθμα το έργο των δασικών χαρτών και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν ενστάσεις και αντιρρήσεις, το νομοσχέδιο, που τροποποιεί διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ώστε να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου, υπερψήφισαν ωστόσο ορισμένα άρθρα και τροπολογίες που εντάχθηκαν σε αυτό.
«Η επόμενη μέρα είναι μπροστά στην ελληνική διοίκηση, στην ελληνική Πολιτεία και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, που, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, τώρα έχει υποστήριξη από τον πολιτικό κόσμο και το σύνολο των επιστημονικών ιδρυμάτων», ανέφερε στην τελική τοποθέτησή του ο κ. Φάμελλος. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο είναι προσανατολισμένο στο γεωργικό κόσμο και διευκρίνισε ότι μόνο για τη γεωργική χρήση επιτρέπονται οι παρεμβάσεις.
Όπως παρατήρησε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, ο αγροτικός κόσμος περιμένει τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες καθυστέρησαν, αλλά τώρα που η δέσμευση της κυβέρνησης για νομοθέτηση του έργου υλοποιείται, ξέρουν όλοι σε ποιο περιβάλλον κατατίθενται οι αντιρρήσεις και διαμορφώνονται οι δασικοί χάρτες. Όπως ενημέρωσε, εξάλλου, μετά τη δημοσίευση του νόμου θα υπάρξει επαρκής χρόνος πληροφόρησης για όλες τις ρυθμίσεις.
Αφού ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι ενσωματώθηκαν προτάσεις των κομμάτων και ακούστηκαν τα προβλήματα, ανακοίνωσε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέσω της κοινής διυπουργικής ομάδας έργου, που λειτουργεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε σε μια ισχυρή δράση πληροφόρησης, ήτοι σημαίνει να ενημερώνουμε τον κόσμο ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν βασικό στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας και δίκαιης λειτουργίας της Πολιτείας μας και πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή τους» απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκαν ακόμη οι τροπολογίες για:
-Παράταση έως 30/6/2017 της λήξης της προθεσμίας υποβολής της δηλώσεως της περιουσιακής κατάστασης του 2016
-Καθιέρωση ως καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων της 30ής Ιουνίου (αντί για 30 Απριλίου) και άλλες διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα.
-Παράταση κατά ένα μήνα της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και μείωση του αριθμού των δόσεων από οκτώ σε έξι
-Παράταση χρηματικών ενταλμάτων για το τρέχον οικονομικό έτος κατά ένα μήνα μετά τη λήξη τους
-Παροχή της δυνατότητας σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες να καταβάλουν μόνο ένα μέρος των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να άρουν την ακινησία του οχήματος.
-Συμπλήρωση συγκεκριμένων διατάξεων του ν.4067/20012 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός)
-Τροποποίηση των διατάξεων του ν.4389/2016 και ρύθμιση εκ νέου θεμάτων σχετικά με τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Α.Δ.Μ.Η.Ε Α.Ε. από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε.
-Αντικατάσταση και συμπλήρωση διατάξεων σχετικά με την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού κ.λπ.
Επίσης, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζεται ότι για την ένταξη των αγροτών στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό των επιδοτήσεων που αφορούν στο έτος 2016.
Τέλος, υπερψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ) η τροπολογία σύμφωνα με την οποία μεταβιβάζεται η απόφαση για έγκριση των υψομετρικών μελετών για γήπεδα άνω των 15.000 θέσεων, στο υπουργείο Υποδομών. Έτσι, με τη ρύθμιση αυτή το θέμα που αφορά στα οδικά έργα γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια μεταφέρονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο υπουργείο Υποδομών.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις