Επίσημα υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη Ν.Δ. ο Παναγιώτης Νίκας

Πρώτη Δημοσίευση: 09/12/2018 08:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 26/12/2018 11:48
Την απόφαση να μην παίξει το παραδοσιακό παιχνίδι του κομματικού χρίσματος στους μεγάλους δήμους της χώρας, προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη το δόγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ακηδεμόνευτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πήρε οριστικά και αμετάκλητα η ηγεσία της Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός φυσικά από τις περιφέρειες, όπου με μοναδική εκκρεμότητα την Κρήτη έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των «γαλάζιων» εκλεκτών, αλλά και τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που έχουν διαχρονικά ξεχωριστή βαρύτητα αναφορικά με τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών, η Πειραιώς δεν πρόκειται να υποδείξει κανένα πρόσωπο ως επίσημο υποψήφιο του κόμματος είτε στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας είτε στις υπόλοιπες πόλεις-κλειδιά (και βεβαίως στις μικρότερες) της ελληνικής επικράτειας.
«Ο εκσυγχρονισμός των πολιτικών ηθών που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος δεν αποτελεί ευχολόγιο, αλλά μια σειρά από γενναίες και δραστικές πρωτοβουλίες. Ως εκ τούτου, αφήνουμε τις τοπικές κοινωνίες και τις κομματικές μας οργανώσεις να εκφραστούν, αλλά και το κάθε στέλεχος της Ν.Δ. να καταθέσει τις δικές του προτάσεις και θέσεις για την περιοχή του, χωρίς να κόβεται άμεσα ή έμμεσα ο δρόμος σε κανέναν.
Σ’ αυτό το πλαίσιο οι ΝΟ.Δ.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας διοργάνωσαν  εκδήλωση,  χθες  Σάββατο  στις 7.00 το βράδυ , στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης με ομιλητή τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος πήρε και επίσημα το χρίσμα από τον πρόεδρο  πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση.

Η ομιλία του Κυριακού Μητσοτάκη
Νεοδημοκράτισες και Nεοδημοκράτες, 
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτήν την πραγματικά εντυπωσιακή συγκέντρωση, σήμερα εδώ, στην Τρίπολη. Με συγκινείτε βαθιά με την αγάπη, με τη ζεστασιά, με την αφοσίωσή σας στη μεγάλη μας Παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Ξέρετε, κάθε φορά που έρχομαι στην Αρκαδία -θυμήθηκε ο Πρόεδρος την προηγούμενή μου ομιλία σε αυτό το χώρο όταν ήμουν υποψήφιος τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας-  χαίρομαι διπλά. Και χαίρομαι διπλά διότι ίσως κάποιοι από εσάς δεν γνωρίζετε ότι έχω μια ρίζα από την Αρκαδία στην οικογένειά μου. Ο παππούς μου, Αγαμέμνων Γιαννούκος, έμπορος δερμάτων, κατάγεται από τη Στεμνίτσα. Οπότε δικαιολογούμαι και εγώ να λέω ότι έχω ρίζες από την  Αρκαδία, το κέντρο της Πελοποννήσου, σε έναν τόπο που αγαπώ ιδιαίτερα  και τον οποίον επισκέπτομαι πάντα με πολύ μεγάλη χαρά, είτε για πολιτικούς, είτε για προσωπικούς λόγους. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα σε αυτόν εδώ το χώρο μπορέσατε και φτάσατε άνετα χωρίς να περάσετε από κλούβες ΜΑΤ που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό όταν ήρθε και μίλησε ακριβώς σε αυτόν τον χώρο, πριν από κάποιους μήνες.
 
Είμαι εδώ για να υποστηρίξω και εγώ  την υποψηφιότητα  ενός σπουδαίου αυτοδιοικητικού, ενός καλού φίλου, του Παναγιώτη Νίκα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μπορώ να σας πω τέσσερις λόγους γιατί πιστεύω ότι η Πελοπόννησος πρέπει να στηρίξει τον Παναγιώτη ασχέτως κομματικων προτιμήσεων και ασχέτως της κομματικής επιλογής που κάναμε εμείς να στηρίξουμε την υποψηφιότητά του. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο Παναγιώτης Νίκας είναι ένας άνθρωπος με ήθος και ακεραιότητα. Και αυτο για μένα είναι χαρακτηριστικό αδιαπραγμάτευτο όταν κάποιος ασκεί δημόσιο λειτούργημα και διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είναι ένας εξαιρετικά επιτυχημένος αυτοδιοικητικός. Το έργο του στην Καλαμάτα μιλάει μόνο του. Η Καλαμάτα σήμερα -πρωτίστως λόγω της παρουσίας του Παναγιώτη Νίκα και της ομάδας του- είναι μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες πόλεις στην Ελλάδα. Ίσως η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιφερειακή πόλη στη χώρα. Αυτά τα οποία έκανε στην Καλαμάτα μπορεί να τα κάνει και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.  Ο τρίτος λόγος είναι ότι έχει σχέδιο για την Πελοπόννησο. Έχει όραμα, έχει πάθος για την Περιφέρεια. Βλέπει τις προκλήσεις, βλέπει τις δυσκολίες, αλλά βλέπει και τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου. Ξέρει να τοποθετεί την Περιφέρεια στο επίκεντρο των εξελίξεων και θα χαρώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του, ελπίζω με τη στήριξή σας, ως ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας. Υπάρχει και ένας τέταρτος λόγος, όμως, ο οποίος δεν αναφέρθηκε από τους προλαλήσαντες, τον θεωρώ όμως σημαντικό. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που στη ζωή δεν επιλέγουν τον σίγουρο, τον εύκολο δρόμο. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που παίρνουν ρίσκα. Ο Παναγιώτης Νίκας θα επανεκλεγόταν μετα βεβαιότητος Δήμαρχος Καλαμάτας. Επέλεξε, όμως, να πάρει το ρίσκο να εκπροσωπήσει όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και είμαι σίγουρος ότι θα τον ανταμείψετε για αυτό εκλέγοντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.
 
Κάναμε πολιτικές επιλογές, φίλες και φίλοι, και θέλουμε να δώσουμε στις Περιφερειακές εκλογές  ένα έντονο πολιτικό στίγμα. Και θέλουμε να κερδίσουμε και τις 13 Περιφέρειες και ο χάρτης των Περιφερειακών εκλογών να βαφτεί γαλάζιος. Γιατί οι Περιφερειάρχες είναι αρωγοί στην υλοποίηση της αξιακής μας πολιτικής. Θέλουμε να είναι άνθρωποι όχι απλά που να προέρχονται από την Παράταξή μας, αλλά άνθρωποι με τους οποίους να μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Άνθρωποι με τους οποίους να μπορούμε να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τελικά τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να αλλάξουμε την Ελλάδα και να κάνουμε τη δική σας ζωή καλύτερη.
 
Φίλες και φίλοι, καθώς το 2018 πλησιάζει προς το τέλος του, θα μπούμε σε λίγες εβδομάδες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για τη χώρα το 2019 που είναι εκλογικό έτος. Είναι έτος στο οποίο θα γίνουν Εθνικές εκλογές, Ευρωεκλογές, Περιφερειακές εκλογές, Δημοτικές εκλογές. Είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει την μεγάλη πολιτική αλλαγή για τη χώρα. Δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι Εθνικές εκλογές. Εύχομαι να γίνουν μια ώρα αρχύτερα. Όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση, στην κάλπη των Εθνικών εκλογών, θα πρέπει να έρθει η ώρα να κάνουν όλοι τον απολογισμό τους. Ο κ. Τσίπρας σε μια ομιλία του στη Βουλή, πριν από κάποιες μέρες, μας είπε ότι επί της ουσίας κυβερνά τη χώρα μόλις 100 μέρες. Ότι το ρολόι του χρόνου για τον ίδιο αρχίζει να τρέχει από τότε που δήθεν η χώρα βγήκε από το τρίτο Μνημόνιο. Κυβερνά όμως τη χώρα 1.414 ημέρες. 1.414 ημέρες που η χώρα, δυστυχώς, πήγε πίσω, οι Έλληνες έγιναν φτωχότεροι, η αξιοπρέπεια της χώρας καταρρακώθηκε, η οικονομία επέστρεψε σε βαθιά κρίση. Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω την σκληρή πραγματικότητα την οποία ζείτε καθημερινά, η οποία συγκρούεται με το φαντασιακό success story της κυβέρνησης. Δεν χρειάζεται να σας μιλήσω για την ανεργία, ειδικά εδώ στην περιφέρεια, για τα ρημαγμένα χωριά, για το γεγονός ότι 2 εκατ. Έλληνες χρωστούν σήμερα στην εφορία μικρά ποσά κάτω των 500 ευρώ. Δεν χρειάζεται να σας μιλήσω για το γεγονός ότι και στον ιδιωτικό τομέα οι δουλειές που δημιουργούνται είναι δουλειές μερικής απασχόλησης και οι μισθοί μειώνονται.
 
Φίλες και φίλοι, όλα αυτά τα γνωρίζετε και ο απολογισμός για αυτήν την κυβέρνηση γίνεται από τους πολίτες κάθε μέρα. Και δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή όσο μένει στην εξουσία τόσο προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά. Είχαμε προειδοποιήσει φίλες και φίλοι την κυβέρνηση για τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούσε η υπογραφή της άκρως προβληματικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Δυστυχώς δικαιονόμαστε κάθε μέρα στην κριτική μας. Είχαμε πει ότι η αναγνώριση “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικής” εθνότητας συνιστά μια εθνική υποχώρηση την οποία καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει.  Με απλά λόγια, ο κ. Τσίπρας  είπε “ναι” εκεί που όλοι οι προηγούμενοι είχαν πει “όχι”. Εκεί που είχε πει “όχι” ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκεί που είχε πει “όχι” ο Κώστας Καραμανλής, εκεί που είχε πει “όχι” ο Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας είπε “ναι”. Επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον κ. Ζάεφ να έρχεται τώρα να μας κουνά το δάχτυλο. Να μας λέει: “Ποια Βόρεια Μακεδονία. Εμείς “Μακεδόνες” είμαστε, τη “μακεδονική” γλώσσα μιλάμε και θα διεκδικήσουμε αύριο να διδάσκεται και αυτή η “μακεδονική” γλώσσα επίσημα και στην πατρίδα μας”. Του λέμε λοιπόν εδώ, από αυτόν τον τόπο που έχει τόσο βαρύ ιστορικό συμβολισμό, απο την κοιτίδα της ελεύθερης Ελλάδος, ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι απέναντι στη Συμφωνία  των Πρεσπών και θα αγωνιστούμε αυτή η συμφωνία να μην περάσει διότι υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας.
 
Τα συμφέροντα, δυστυχώς της χώρας, τα οποία υπονομεύονται κάθε μέρα από μια κυβέρνηση η οποία ακόμα και σήμερα χρησιμοποιεί το δικό σας υστέρημα για να έρθει να παιξει ένα ξεπερασμένο παιχνίδι προεκλογικών παροχών. Αφού σας πήρε 10, έρχεται τώρα να μοιράσει το 1 και να περιμένει ότι θα την ευχαριστήσετε κιόλας γιατί -δήθεν- σας γύρισε πίσω ελάχιστα από τα πολλά που σας πήρε. Θα έρθει ο κ. Τσίπρας την Τρίτη στη Βουλή να μας πει ότι τελικά κατάφερε να μην κόψει τις συντάξεις τις οποίες ο ίδιος έκοψε και των οποίων η περικοπή θα ήταν αχρείαστη  αν δεν είχε μεσολαβήσει ο κ. Τσίπρας. Και θα του θυμίσουμε ότι εμείς  ήμασταν απέναντι σε αυτήν την περικοπή των συντάξεων, θα του θυμίσουμε ότι πριν από 6 μήνες είχαμε καταθέσει τροπολογία για να μην περικοπούν οι συντάξεις, την οποία τότε είχε απορρίψει και θα του εξηγήσουμε γιατί ενδεχομένως τότε δεν μπορούσε να δεχτεί την τροπολογία μας. Ίσως δεν είχε ρυθμίσει ακόμα τις υπόλοιπες διευθετήσεις του στο παζάρι στο οποίο έκανε. Οι Έλληνες πολίτες, φίλες και φίλοι της Αρκαδίας, της Πελοποννήσου, δεν εξαπατώνται άλλο από τις κούφιες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Γνωρίζουν ότι αυτά τα 4 χρόνια η χώρα πήγε πίσω. Δεν έγινε απλά η δική σας ζωή χειρότερη. Υπονομεύτηκε το κύρος και η αξιοπρέπεια της χώρας. Έβλεπα τις εικόνες από τα καμένα Εξάρχεια και νόμιζα ότι έβλεπα εικόνες από τη Συρία. Κάποιοι αντιμετωπίζουν αυτήν την πραγματικότητα ως τη νέα κανονικότητα. Τους λέμε ξεκάθαρα αυτά τα φαινόμενα με τη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Να τα ξεχάσουν. Η ανομία και η παραβατικότητα τελειώνει την επόμενη μέρα των εκλογών.  
 
Φίλες και φίλοι θα έχουμε μπροστά μας μια σκληρή εκλογική μάχη. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό. Και δεν μου αρκεί μόνο να καβαλήσουμε αυτό το ισχυρό κύμα το οποίο υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Αυτό το κύμα το οποίο λέει: “Φύγετε επιτέλους να τελειώνουμε μαζί σας”. Είναι υπαρκτό αυτό το κύμα, όπως και η εντονότατη αντίδραση πολιτών που δεν στηρίζουν -κατ΄ανάγκη τη Νέα Δημοκρατία- απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση. Αλλά δεν μου αρκεί μόνο αυτό. Διότι θέλω την επόμενη μέρα όχι απλά να πάρουμε μια ισχυρή λαϊκή εντολή, αλλά να είμαστε και μια καλή κυβέρνηση. Και για να είμαστε καλή κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα είναι το μόνο σχέδιο σήμερα το οποίο μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Να σας μιλήσουμε για τα ζητήματα που σας απασχολούν πραγματικά. Να σας εξηγήσουμε πως θα σας βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνοντας τους φόρους. Γιατί Νέα Δημοκρατία σημαίνει λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δουλειές. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα το οποίο θέλω να συγκρατήσετε. Δεν αντέχει άλλο η μέση ελληνική οικογένεια, η μεσαία τάξη η οποία αφανίζεται σήμερα, αυτήν την υπερφορολόγηση, ώστε να παίρνει ο κ. Τσίπρας τα χρήματα των φορολογούμενων και να τα μοιράζει μετά στοχευμένα σε επιδόματα, σε παροχές και σε ρουσφέτια.
 
Εμείς θέλουμε να βάλουμε μπροστά τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας. Ξέρουμε πως να φέρουμε επενδύσεις στον τόπο. Ξέρουμε πως να συνεργαστούμε με περιφερειακές διοικήσεις, με τοπικές αυτοδιοικήσεις για να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική οικονομία, να γίνουν επενδύσεις στον τόπο μας, να δημιουργηθούν πολλές καλές θέσεις απασχόλησης, να μείνουν τα νέα παιδιά εδώ στον τόπο τους, να είναι υπερήφανα που θα έρθουν, θα εργαστούν και θα δουλέψουν στον τόπο τους: Στην Αρκαδία, τη Μεσσηνία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, την Κορινθία.
 
Δείτε λίγο πόσο άλλαξε η όψη της Μεσσηνίας από μια μεγάλη τουριστική επένδυση η οποία έγινε από έναν άνθρωπο ο οποίος είχε όραμα για τον τόπο του και υπομονή μεγάλη να ξεπεράσει δεκαετίες γραφειοκρατικών εμποδίων και δυσκολιών. Δεν θέλω φίλες και φίλοι να χρειαστεί να περάσει ό,τι πέρασε ο μακαρίτης, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος για να κάνει αυτή τη σημαντική επένδυση που τόση πνοή έδωσε στη Μεσσηνία και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Θέλω να κάνουμε τη ζωή των επενδυτών πιο εύκολη. Αλλά θέλουμε να σκύψουμε, φίλες και φίλοι, και πάνω στα προβλήματα των συμπολιτών μας που σήμερα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ξέρω ότι ανάμεσα σας υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που χρωστούν μικρά ποσά στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία. Κάποιοι επιχειρηματίες μεγαλύτερα ποσά στις τράπεζες. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην ανάγκη να υπάρχει μία οριζόντια ρύθμιση 120 δόσεων, με ελάχιστη καταβολή τα 20 ευρώ για αυτούς που χρωστούν μικρά ποσά. Για να μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτόν τον βραχνά των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που τους κρατά πίσω, που δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν τη ζωή πάλι με αισιοδοξία.
 
Θα έχουμε την ευκαιρία από τώρα μέχρι τις εκλογές να ξεδιπλώσουμε και να επαναλάβουμε όλον τον πρόγραμματικό μας λόγο. Να μιλήσουμε για τη σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια. Γιατί η ασφάλεια είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας. Να μιλήσουμε για το πόσο σημαντική είναι για εμάς η παιδεία, η δημόσια παιδεία, το δημόσιο πανεπιστήμιο, το δημόσιο σχολείο. Γιατί ξέρω πολύ καλά ότι το τελευταίο το οποίο θέλετε εσείς που στηρίζετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας, είναι να  πληρώνετε από την τσέπη σας, γιατί η δωρεάν παιδεία δεν είναι ακριβώς δωρεάν στη χώρα μας. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό. Πληρώνετε από την τσέπη σας για να πετύχει το παιδί ή το εγγόνι σας σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Το τελευταίο που θέλετε είναι όταν το στείλετε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, να αντικρίσει αυτό το απαράδεκτο αχούρι το οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα οι φοιτητές  και οι καθηγητές μας στα δημόσια πανεπιστήμια. Το άσυλο καταργείται από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έτσι θα αντιμετωπίζεται από την αστυνομία, από τη Δικαιοσύνη και από όσους είναι επιφορτισμένοι για να τηρούν τον νόμο και την τάξη σε αυτόν τον τόπο.
 
Θα έχουμε πολλά να πούμε από τώρα μέχρι τις εκλογές. Και να θέσουμε και κάποια σκληρά διλήμματα για την επόμενη μέρα της χώρας. Για το πού θέλουμε να πάμε: Αν θέλουμε να πάμε μπροστά ή αν θέλουμε να πάμε πίσω. Αν θέλουμε να είμαστε με τον λαϊκισμό και τα εύκολα λόγια ή με τον συγκροτημένο πολιτικό λόγο και τις τεκμηριωμένες προτάσεις. Αν θέλουμε να είμαστε με τις ευκαιρίες για τους πολλούς ή με τα επιδόματα και τα ρουσφέτια για λίγους. Αν τελικά θέλουμε να δώσουμε τρίτη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα ή πρώτη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό είναι το τελικό δίλημμα των εκλογών. Και σε αυτήν την πορεία θα συναντηθούμε πολλοί. Θα συναντηθούμε ξανά με παλιούς αγωνιστές αυτής της Παράταξης που κράτησαν όρθια τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολες στιγμές. Σας ευχαριστώ την καθεμία και τον καθέναν ξεχωριστά. Εσείς είστε οι αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας που δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία της μεγάλης μας Παράταξης.
 
Θα συναντηθούμε με παλιούς φίλους οι οποίοι στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογές και βλέπω εδώ παλιούς αγωνιστές. Θυμόμαστε Ανδρέα όταν 3,3 εκατ. συμπολίτες μας  στήριξαν. Στην πορεία, όμως, κάποιοι απομακρύνθηκαν, κάποιοι μας γύρισαν την πλάτη, κάποιοι πικράθηκαν, κάποιοι στενοχωρήθηκαν. Τους καλούμε να γυρίσουν σπίτι τους, στη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη δημοκρατική Παράταξη. Γιατί η Νέα Δημοκρατία  αλλάζει. Κρατάει τις αξίες της, το βασικό πλαίσιο της ιδρυτικής μας διακήρυξης: την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Αλλά ταυτόχρονα εξελίσσεται, γίνεται ένα ανοιχτό σύγχρονο Κόμμα. Ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα των καιρών και μπορεί και δίνει με ουσιαστικό τρόπο αυτή την συνέχεια μεταξύ της παράδοσης και των νέων ιδεών που τόσο χρειάζεται η Παράταξη μας.
 
Θα συναντηθούμε, όμως, σε αυτή τη διαδρομή και με ανθρώπους που δεν μας στήριξαν ποτέ. Με απογοητευμένους συμπολίτες μας που πίστεψαν τον κ. Τσίπρα. Και ειδικά με νέα παιδιά που πίστεψαν πως πραγματικά ο κ. Τσίπρας κόμιζε κάτι καινούριο. Που πίστεψαν ότι μπορούμε την επόμενη μέρα να σκίσουμε τα Μνημόνια, να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, να δώσουμε 13η και 14η σύνταξη. Τον πίστεψαν, απογοητεύτηκαν, προδόθηκαν και τώρα είναι έτοιμοι να έρθουν να συμπορευθούν με τη Νέα Δημοκρατία  για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Και θα τους αγκαλιάσουμε γιατί υπάρχουν στιγμές στην ιστορία μας όπου οι ιδεολογικές διαφορές γίνονται πιο θολές μπροστά στο μεγάλο διακύβευμα. Και το μεγάλο διακύβευμα σήμερα, φίλες και φίλοι, ξεπερνά την πολιτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας  στις επόμενες εκλογές. Είναι το στοίχημα για την ανόρθωση της χώρας. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Και αυτή είναι η βαριά αποστολή που καλούμαστε όλοι εμείς -χρησιμοποιώ πάντα α’ πληθυντικό διότι η δουλειά μας είναι μία ομαδική δουλειά- να επιτελέσουμε. Τα κεντρικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο εμένα, τα αυτοδιοικητικά στελέχη στον 2ο και τον 1ο βαθμό  και οι απλοί Νεοδημοκράτες θα δώσουν τον αγώνα τους πόρτα πόρτα για να κερδίσουμε και την τελευταία ψήφο.
 
Φίλες και φίλοι, κλείνω με μία υπενθύμιση. Και νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ότι την κάνω εδώ στην καρδιά της Πελοποννήσου, την Τρίπολη. Σε δύο χρόνια από τώρα, το 2021, θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Την Ελληνική Επανάσταση η οποία ξεπήδησε σαν σπίθα από τον Μοριά, έγινε πρόταγμα ελευθερίας και κόντρα στις προβλέψεις -ξεπερνώντας αξεπέραστα δυσκολίες- έκανε την Ελλάδα αυτό που είναι: ελεύθερο Κράτος με ελεύθερους πολίτες. Ένα Κράτος το οποίο διεκδικεί τη θέση που του αξίζει σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αναρωτηθείτε μαζί μου πως θέλετε να είναι η Ελλάδα του 2021, πως θέλετε να είναι η Ελλάδα του 2025, πως θέλετε να είναι η Ελλάδα του 2030. Και συγκρίνετε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας  με την μη πρόταση, ουσιαστικά, του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι τίποτε άλλο από μία μεγάλη επιστροφή στο παρελθόν. Και νομίζω ότι αβίαστα -αν στρέψετε το βλέμμα σας στο μέλλον, στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα- θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι, ναι, αξίζει να στηρίξετε τη Νέα Δημοκρατία για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη μεγάλη πολιτική αλλαγή για την πραγματική ανόρθωση της χώρας. Για να έρθει και πάλι η αισιοδοξία και το χαμόγελο στα χείλη όλων των Ελλήνων.

 
Η ομιλία του Παναγιώτη Νίκα
Ευχαριστώ τον Πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμητική επιλογή να ηγηθώ του ψηφοδελτίου μας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ευχαριστώ τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Κομισάριο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τους Βουλευτές μας Κώστα Βλάσση, Θανάση Δαβάκη, Γιάννη Ανδριανό, Χρήστο Δήμα, καθώς και το σύνολο των στελεχών μας για τη σύμφωνη γνώμη τους και την ουσιαστική βοήθειά τους στο δύσκολο αγώνα μας.

Όλους σας διαβεβαιώνω, με πρώτο τον Πρόεδρό μας, πως θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις και πως θα αξιοποιήσω την πολύχρονη Αυτοδιοικητική εμπειρία μου για τη ΝΙΚΗ και κυρίως της αξιοποίηση αυτής της Νίκης για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Για την προαγωγή και την εξυπηρέτηση του λαϊκού συμφέροντος.

Δε μας φοβίζουν οι μηχανισμοί του Περιφερειάρχη και η καθημερινή προπαγάνδα του, που χρυσοπληρώνεται με ευρωπαϊκά και κρατικά χρήματα.

Δεν πρόκειται να μας κάμψει ο λαϊκισμός, ο πολιτικαντισμός, ο κοτσαμπασισμός, η χωρίς προηγούμενο ρουσφετολογία ενός τοπικού καθεστώτος, που νοιάζεται μόνο για την επιβίωση και τη διαιώνισή του.

Δεν έχουμε ως Πελοπόννησος καμιά άλλη επιλογή εκτός από τη ΝΙΚΗ. Και η Νίκη προϋποθέτει Ενότητα, Αγώνα, Απόδειξη, Αποκάλυψη, Πίστη στις Ιδέες μας και Προσήλωση στο γενικό συμφέρον.
 
Και είναι θλιβερή, οδυνηρή η πραγματικότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα 8 χρόνια της σημερινής Περιφερειακή Αρχής, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια των δύο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και του Κρατικού Προϋπολογισμού, να βρίσκεται στο βάλτο της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, της μετανάστευσης, της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και της φτώχειας.
 
Στην Πελοπόννησο, με το 60% των Αρχαιολογικών χώρων της χώρας - διάσημων παγκοσμίως, την καίρια γεωγραφική θέση, το φυσικό κάλλος, τα ποιοτικά προϊόντα και τα τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αξίζει η θέση του πρωτοπόρου και όχι του ουραγού. Αξίζει η θέση της Περιφέρειας-Ηγέτη στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και την ανασυγκρότηση της Πατρίδος μας.
 
Όμως, δυστυχώς, ανικανότητες, επιπολαιότητες και πρώτιστα ιδιοτέλειες της Περιφερειακής Αρχής έχουν οδηγήσει την περιοχή σε επικίνδυνη στασιμότητα, συρρίκνωση και οπισθοδρόμηση.
  • Ανικανότητα στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, αφού η απορρόφηση του Περιφερειακού Προγράμματος φθάνει μόλις το 17%, δύο χρόνια πριν την συμπλήρωσή του. Από τα 284 εκατομμύρια μόνο τα 50 έχουν απορροφηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
  • Ανικανότητα και επιπολαιότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού η Πελοπόννησος σήμερα είναι απέραντος σκουπιδότοπος, με ετήσιο πρόστιμο για τη χώρα 13 εκατομμύρια ευρώ, και με ανάγκη επίταξης και απαλλοτρίωσης για τη χωροθέτηση του εργοστασίου παρά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και με πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν. ΜΑΖΙ με αυτά Δήμαρχοι σύρονται καθημερινά στα δικαστήρια ξοδεύοντας και το τελευταίο ευρώ για να υπάρχει στοιχειώδης καθαριότητα.
  • Ανικανότητα στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι η ασφάλεια, η συντήρηση και η αναβάθμιση του επαρχιακού και του παλιού εθνικού οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, που είναι από τα χειρότερα στην Ελλάδα και που αποτελεί τροχοπέδη για την κάθε είδους ανάπτυξη.
  • Ανικανότητα και στη Τουριστική ανάπτυξη, αφού μόλις 500.000 επισκέπτες στα 32.000.000 της χώρας επέλεξαν την Πελοπόννησο, παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και παρά τον πακτωλό των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που ξοδεύθηκαν για τη λεγόμενη "Μυθική Πελοπόννησο".
  • Ανικανότητα της Περιφέρειας, τέλος, όχι μόνο στα μείζονα, αλλά και στα ελάσσονα στην καθημερινότητα. Πλήρης αποτυχία της Δακοκτονίας με απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς. Προβλήματα στην Μεταφορά των Μαθητών κάθε χρόνο και σε πολλές και ιδιαίτερα απομονωμένες περιοχές. Αποτυχίες στην αντιμετώπιση των κουνουπειδών και σε πολλές, ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές, παρά τη διάθεση εκατομμυρίων ευρώ.
 
Υπήρξε όμως ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και ευρηματικότητα για ό,τι συνδέεται με την πολιτική επιβίωση, την πολιτική επιρροή και την πολιτική επικράτηση του Περιφερειάρχη, δυστυχώς χωρίς όρους, χωρίς κανόνες, χωρίς στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση.
 
  • Ικανότητα ανεξέλεγκτης διάθεσης τεράστιων ποσών σε πολλά ελεγχόμενα Μέσα Ενημέρωσης, με σκοπό την επιβολή τηλεοπτικής πραγματικότητας, τη στρεψοδικία, τη χειραγώγηση και την απαξίωση οποιουδήποτε εξέφραζε αμφισβήτηση, αμφιβολία, κριτική και αντίθεση στις θέσεις του Περιφερειάρχη. Πόσοι και πόσοι δεν έχουν υποστεί κατά καιρούς, ανεξάρτητα από κόμμα και ιδεολογία, μία χωρίς προηγούμενο επιθετικότητα και απαξίωση από τον Περιφερειάρχη και τους παρακοιμώμενους του Περιφερειάρχη. Και επειδή μιλάμε για ικανότητα σε εισαγωγικά:
  • 'ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ" παρέμβασης στο σύστημα παραγωγής έργων, με αποτέλεσμα κοστοβόρες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους, εξωφρενικές παρατάσεις και οφειλές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εργολάβους.
  • Ακόμα, "ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ" σε εισαγωγικά, διάλυσης του κρατικού διοικητικού μηχανισμού της Περιφέρειας, με τη διοίκηση αλλά και μεγάλο μέρος της οικονομικής διαχείρισης να ασκείται από παρατρεχάμενους και μετακλητούς υπαλλήλους και Αναπτυξιακές Εταιρίες. Σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού μεταφέρονταν στις Αναπτυξιακές Εταιρίες, όπου ευκολότερα χρηματοδοτούνται Εκθέσεις, Ταξίδια, Προβολή, Διαφήμιση και όλα τα συναφή.
  • Και επιπλέον, μοναδική "ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ" και ευρηματικότητα στη χρησιμοποίηση και υπονόμευση Ιδεών και Κομμάτων, στη προβολή της αντίληψης πως ο Περιφερειάρχης είναι περίπου τοπικός πρωθυπουργός σε μια Ομοσπονδία Κρατιδίων- Περιφερειών που συναποτελούν δήθεν τη χώρα.
 
Ζήσαμε μια οκταετία βαρύγδουπων και συχνά ακατάληπτων δηλώσεων, μια οκταετία συστηματικής και ομαδικής παρουσίας σε όλα τα πανηγύρια και τις χαρές, με τους φωτογράφους να αποθανατίζουν την παρουσία του αδιαμφισβήτητου αρχηγού και των παρατρεχάμενων, εξαρτημένων και ωφελημένων.
 
Όμως, έρχεται η ώρα να τελειώνουμε με όλα αυτά. Να τελειώνουμε με το πιο χαρακτηριστικό φαινόμενο λαϊκισμού, ρουσφετολογίας, νεποτισμού, πατερναλισμού και κοτσαμπασισμού που ρίζωσε στον τόπο μας.
Έρχεται η δική μας ώρα, για να οργανώσουμε, να προγραμματίσουμε, να αξιοποιήσουμε τους πολύτιμους πόρους για το καλό του τόπου μας, της Περιφέρειάς μας.
 
Έρχεται η ώρα μας, η ώρα της ορθολογικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών και των εθνικών προγραμμάτων για την κατασκευή μόνο μεγάλων και σημαντικών έργων, που θα υπακούουν στον κανόνα του "κόστους-οφέλους" και θα οδηγούν στην πρόοδο και την ανάπτυξη.
Είμαστε εμείς που θα προβάλλουμε κατάλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, τους αρχαιολογικούς χώρους, το φυσικό κάλλος, τα ποιοτικά προϊόντα, το λαϊκό μας πολιτισμό, της Ιστορία του κάθε τόπου μας, μακριά από πανηγυρικότητας σπατάλες.
 
Είμαστε εμείς, που με απόλυτη προτεραιότητα θα φροντίσουμε το οδικό δίκτυο, θα νοιαστούμε για τη διάβρωση των ακτών, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τον ερχομό του φυσικού αερίου και τη στήριξη του ανθρώπου της ανάγκης.
 
Είμαστε εμείς, η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ", με τη φιλοσοφία της συνεργασίας με τον Βουλευτή μας, που δεν είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος, με το Δήμαρχο, που δεν είναι υποτακτικός μας και με τους εκπροσώπους των διαφόρων φορέων.
 
Είμαστε εμείς, η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ" που θα φροντίσουμε για τον πολιτισμό ως ουσία ζωής και ως βραχίονα ανάπτυξης, με στήριξη και αύξηση όλων των σπουδαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Πελοπόννησο, καθώς και όλων των σπουδαίων αθλητικών εκδηλώσεων.
 
Κι όλα αυτά, με πίστη στην ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, με προσήλωση στις Φιλελεύθερες Ιδέες μας και με σεβασμό στις Ιδέες των άλλων, με φροντίδα για τον πολιτικό πολιτισμό και με όραμα της Πελοπόννησο της συνεννόησης, της συνεργασίας και της προόδου.
 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις