ΕΠΑΛ: Ένα σχολείο συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας

Πρώτη Δημοσίευση: 16/05/2018 08:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 16/05/2018 08:45
Με μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση γονέων και μαθητών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 14 Μαΐου στις  εγκαταστάσεις του συγκροτήματος τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων στην Καλαμάτα (Ρ. Φεραίου & Κρήτης) η ενημερωτική ημερίδα για τη λειτουργία των ΕΠΑΛ και το  Μεταλυκειακό έτος μαθητείας.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Πετρόπουλος, αναφέρθηκε στη διαρκή επέκταση των ΕΠΑΛ, των τμημάτων και του αριθμού των μαθητών που φοιτούν εκεί, καθώς και στη σημαντική καινοτομία της μεταλυκειακής τάξης μαθητείας και παράλληλα της κατοχύρωσης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, τόνισε ότι  από το Δήμο Καλαμάτας εξασφαλίστηκαν 40 θέσεις μαθητείας για απόφοιτους ΕΠΑΛ και υπάρχει συνεργασία με άλλους Δήμους και ιδιώτες για περισσότερες. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε άλλες θεσμικές βελτιώσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια, όπως είναι η συνεργασία των σχολείων με διορισμένο ψυχολόγο, η ενισχυτική διδασκαλία που ξεκίνησε πιλοτικά και αναμένεται να επεκταθεί.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Σταματόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι εκτός από το απολυτήριο Λυκείου οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ εξασφαλίζουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 (και  επιπέδου 5 με την προεραιτική Τάξη Μαθητείας και εξετάσεις) και διευκολύνονται στην εξεύρεση δουλειάς, αφού προέρχονται από σχολεία που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας.
Η Ελένη Θεοδωρακάκου, διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας, ανέλαβε την αναλυτική ενημέρωση για την λειτουργία των Επαγγελματικών Λυκείων. Επεσήμανε ότι οι απόφοιτοι γίνονται δεκτοί σε διαγωνισμούς του Δημοσίου (το πτυχίο τους είναι ισάξιο των ΙΕΚ, σχολίασε), ενώ αναφέρθηκε στην δυνατότητα για συμμετοχή σε ξεχωριστές Πανελλαδικές εξετάσεις, με 20% εισακτέων στα ΤΕΙ, 10% φέτος στο νεοϊδρυθέν ΤΕΙ Δυτικής Αττικής και 5% στα ΑΕΙ και πρόσβαση σε στρατιωτικές σχολές. «Σε τίποτα δεν υστερούν τα ΕΠΑΛ από τους άλλους τύπους Λυκείων» υπογράμμισε η κα Θεοδωρακάκου, προσθέτοντας ότι προβλέπονται για τους μαθητές τους όλα τα προγράμματα της εκπαιδευτικής βαθμίδας, όπως πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, διαγωνισμοί, καθώς και ERASMUS+ 15 ημερών για εκπαίδευση και εργασία στο εξωτερικό.
Οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ (όπως και στα Γενικά Λύκεια) υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 14 έως 31 Μαΐου στη διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr.
Στην Καλαμάτα λειτουργούν το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ (Κρήτης και Ρήγα Φεραίου), το Εσπερινό ΕΠΑΛ στον ίδιο χώρο και το  4ο ΕΠΑΛ (Αθηνών 170).
Κατά την Α’ Τάξη στα ΕΠΑΛ διδάσκονται 23 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 35ειδικότητας (θεωρητικά/πρακτικά). Στο 1ο ΕΠΑΛ λειτουργούν ειδικότητες: Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Αισθητικής Τέχνης, Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου. Στο 2ο ΕΠΑΛ οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ειδικότητες Ηλεκτρολογία-Ηλεκτρονική, Οικονομία-Διοίκηση, Πληροφορική, Τουριστικά Επαγγέλματα, Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Στο 4ο ΕΠΑΛ διδάσκονται Πληροφορική, Μηχανολογία, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Διοίκησης και Οικονομίας.
Χ.Ε.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις