Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Συναισθηματική ανάπτυξη και ψυχική υγεία των εφήβων»

Πρώτη Δημοσίευση: 27/03/2019 09:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 27/03/2019 09:13
Μια ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Συναισθηματική ανάπτυξη και ψυχική υγεία των εφήβων», στην οποία θα μιλήσουν τέσσερις διακεκριμένες παιδοψυχίατροι που υπηρετούν σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 30 Μαρτίου από τις 4.30 έως τις 9 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Την εκδήλωση διοργανώνουν το 2ο Λύκειο Καλαμάτας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεόδωρου Παυλή, ενώ υποστηρίζεται από την Διεύθυνση Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και την Ένωση Γονέων Καλαμάτας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.
Χθες το πρωί ο διευθυντής του 2ου Λυκείου, Θεόδωρος Σταυριανόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας τη σημασία και το υψηλό επίπεδο της ημερίδας, προσκαλώντας γονείς, μαθητές εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο να την παρακολουθήσει.
«Εκτιμούμε ως σχολείο και ως εκπαιδευτικοί ότι η αγωνία για το μέλλον των μαθητών μας πρέπει να είναι έκδηλη και να εκφράζεται υποστηρικτικά με διάφορες εκδηλώσεις. Έτσι, κι εμείς εκμεταλλευόμενοι τη συνεργασία που έχουμε με το Ίδρυμα Παυλή και την πρόεδρό του, παιδοψυχίατρο κα Προκοπάκη, συμφωνήσαμε να γίνει αυτή η παιδοψυχιατρική ημερίδα στην Καλαμάτα», εξήγησε αρχικά ο κ. Σταυριανόπουλος, πλέκοντας το εγκώμιο των ομιλητριών που υπηρετούν σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.
Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για τις Ψυχιάτρους Παιδιών και Εφήβων, Καλλιόπη Προκοπάκη (Διευθύντρια ΕΣΥ, ΚΚΨΥΠ Νοσοκομείου Ευαγγελισμός), που θα μιλήσει για την «Διαμόρφωση της ταυτότητας από την αρχή της ζωής έως την ενηλικίωση», την Αναστασία Κουμούλα (Συντονίστρια Διευθύντρια στο Σισμανόγλειο Νοσκοκομείο, πρόεδρος της ΕΨΥΥΠΕ), που θα αναπτύξει το θέμα «Παράγοντες ευαλωτότητας και ψυχικής ανθεκτικότητας και ο ρόλος τους στην ψυχική υγεία», την Βάια Τσιρώνη (Διευθύντρια ΕΣΥ, Σισμανόγλειο) που θα αναφερθεί στα «Συνήθη ψυχολογικά προβλήματα στην εφηβεία» και την Σταυρούλα Καραγιάννη (Συντονίστρια Διευθύντρια στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού) που θα αναλύσει τον ρόλο της οικογένειας στην διαμόρφωση του ψυχισμού. Επίσης, στο πλαίσιο της ημερίδας μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καλαμάτας θα μιλήσουν για τις καταστάσεις που επιβαρύνουν και στις καταστάσεις που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία των νέων που φοιτούν στο Λύκειο».
«Θα ακουστούν χρήσιμα πράγματα και καλώ τους γονείς και τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, γιατί φεύγοντας από εκεί θα έχουν λύσει κάποια ερωτηματικά που αφορούν την εφηβεία» ανέφερε στο κάλεσμά του προς το κοινό ο κ. Σταυριανόπουλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εφηβεία περνάει δύσκολες καταστάσεις, με τους νέους να επηρεάζονται λιγότερο από το σχολείο και τους δασκάλους και περισσότερου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς να δώσουν περισσότερη προσοχή στην Α’βάθμια και Β’βάθμια εκπαίδευση, χωρίς να θεωρούν ότι είναι αποκλειστικά ευθύνη της πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας.
Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Οικονομόπουλος, αναφέρθηκε σε «Μια σπουδαία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο με πολύ σημαντικές επιστήμονες γνωστών κεντρικών νοσοκομείων της Αθήνας και μια εξαιρετική πρωτοβουλία, του 2ου Λυκείου Καλαμάτας, που μακάρι να πληθαίνουν για όλα τα σχολεία» κι επομένως, «δεν θα μπορούσε η Ένωση Γονέων να παραμείνει θεατής. Κρίναμε σκόπιμο μετά την πρόσκληση του διευθυντή του σχολείου να συμμετέχουμε. Να καλέσουμε από τη δικιά μας πλευρά τους γονείς να παρακολουθήσουν αυτό το σπουδαίο θέμα της ημερίδας που απασχολεί όλους μας, τους μαθητές, καθώς και τους εκπαιδευτικούς».
Ο ίδιος πάντως σχολίασε ότι αιτία στην προβληματική συναισθηματική ανάπτυξη και ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων αποτελούν οι πιεστικές υποχρεώσεις των μαθητών που από μικρή ηλικία έχουν «προορισμό» τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Το Ίδρυμα Παυλή
Το Ίδρυμα Παυλή δραστηριοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια, στηρίζοντας μεταξύ άλλων τις δράσεις του 2ου Λυκείου Καλαμάτας. Ιδρύθηκε στη μνήμη του Θεόδωρου Παυλή, ο οποίος γεννήθηκε (1959) στα Σωτηριάνικα της Μεσσηνιακής Μάνης, αποφοίτησε από το 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας (1976-77), σπουδάζοντας στη συνέχεια ιατρική (χειρουργός) στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου έλαβε και διδακτορικό το 1992, επίσης με άριστα. «Με μεταπτυχιακές σπουδές, ένας εξαίρετος επιστήμονας, αλλά δυστυχώς η μοίρα του φέρθηκε σκληρά και έφυγε από τη ζωή το 2015 σε ηλικία 56 ετών», σχολίασε ο κ. Σταυριανόπουλος. Η σύζυγος του Θεόδωρου Παυλή, Καλλιόπη Προκοπάκη, ανέλαβε την ίδρυση και λειτουργία του κοινωφελούς αυτού Ιδρύματος.
Χ.Ε.
  
Το πρόγραμμα
4:30 μ.μ.
Προσέλευση - Χαιρετισμοί
5:00 μ.μ.
«Διαμόρφωση της ταυτότητας από την αρχή της ζωής έως την ενηλικίωση», Καλλιόπη Προκοπάκη, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Διευθύντρια ΕΣΥ, ΚΚΨΥΠ Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, πρόεδρος του Ιδρύματος Θ. και Κ. Παυλή.
5:25 μ.μ.
«Παράγοντες ευαλωτότητας και ψυχικής ανθεκτικότητας και ο ρόλος τους στην ψυχική υγεία», κ. Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και εφήβων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, πρόεδρος της Εταιρίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων
5:50 μ.μ.
"Καταστάσεις που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των νέων που φοιτούν στο Λύκειο", Μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμάτας
6:05 μ.μ.
Ερωτήσεις - Συζήτηση
6:30 μ.μ.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
7:00 μ.μ.
«Συνήθη ψυχολογικά προβλήματα στην εφηβεία», κ. Βάια Τσιρώνη, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Διευθύντρια ΕΣΥ, Τμημα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου
7:25 μ.μ.
«Ο ρόλος της οικογένειας στην διαμόρφωση του ψυχισμού», κ. Σταυρούλα Καραγιάννη, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Συντονίστρια Διεθύντρια του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού
7:50 μ.μ.
«Καταστάσεις που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία των νέων που φοιτούν στο Λύκειο», Μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμάτας
8:05 μ.μ.
Ερωτήσεις - Συζήτηση
8:30 μ.μ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
-Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησηςΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις