Επιστρέφουν ως αρμοδιότητα στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι επιμελητές Ανηλίκων

Πρώτη Δημοσίευση: 03/09/2019 11:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 03/09/2019 11:23
Την απόλυτη ικανοποίησή τους εκφράζουν πλέον οι επιμελητές Ανηλίκων για την… επιστροφή στην κανονικότητα, αφού με νόμο που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την τελευταία ημέρα του Αυγούστου τροποποιήθηκε πρόσφατη απόφαση με την οποία η αρμοδιότητά τους μεταφέρθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Από την πρώτη στιγμή οι επιμελητές ανηλίκων αντέδρασαν και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, κρίνοντας ότι η απόφαση δε συνάδει με τα καθήκοντά τους.
 
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Όπως είχαν τονίσει εξ αρχής, εδώ και πενήντα χρόνια οι επιμελητές Ανηλίκων, στο πλαίσιο του δημόσιου λειτουργήματός τους, αποτελούν φύσει και θέσει αναπόσπαστο παράγοντα της απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους και της προστασίας του παιδιού σε κίνδυνο, καθώς και της προστασίας, πλέον, του ανήλικου θύματος. «Ο θεσμικός μας ρόλος δίπλα στο δικαστή και τον εισαγγελέα ανηλίκων μάς καθιστά λειτουργικά και οργανικά αναγκαίους στην οργάνωση και τη λειτουργία της δικαιοσύνης και, ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να ανήκουμε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης», επισήμαιναν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. 
Στον ίδιο τομέα ανήκουν και οι επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής, οι οποίοι επίσης με το Προεδρικό Διάταγμα μεταφέρονταν ως αρμοδιότητα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής παρακολουθούν και υποστηρίζουν την υλοποίηση των εναλλακτικών ποινών, όπως είναι η κοινωφελής εργασία.
Μάλιστα, με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα ο θεσμός αυτός διευρύνεται και αποκτά μεγαλύτερο ρόλο, με στόχο να συμβάλει στην αντεγκληματική πολιτική.
 
Τροποποίηση
Η λύση στο ζήτημα ήρθε την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, με τροποποίηση της απόφασης περί μετακίνησης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και παραμονή των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, των επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και των ιατροδικαστών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο νόμος 4625, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 139 στις 31/8/2019, περιλαμβάνει στο άρθρο 18 ότι οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής παραμένουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις