Επιτυχημένη διημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου

Πρώτη Δημοσίευση: 17/10/2018 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2018 11:02
Από το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου» και τον Δήμο Πύλου - Νέστορος
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου, τις οποίες διοργάνωσε το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στον Κινηματογράφο REX της Χώρας και σε συνεδριακό χώρο του Navarino Dunes στην Costa Navarino αντίστοιχα.
Από τις εργασίες της διημερίδας, που είχε το γενικό τίτλο «Η Ελαιοκομία ως Βασικός Παράγοντας Οικονομικής Ανάπτυξης σε επίπεδο Δήμων», προέκυψαν σημαντικές διαπιστώσεις και πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.
Να σημειωθεί πως η διημερίδα ολοκληρώθηκε με υψηλή συμμετοχή, αφού περισσότεροι από 220 παραγωγοί και επαγγελματίες από τους χώρους του ελαιολάδου και της εστίασης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και τις δύο μέρες.
Οι δε βασικές εισηγήσεις αφορούσαν θέματα που συνδέονται με τον ελαιοτουρισμό, την κοινωνική οικονομία στις ελαιουργικές δραστηριότητες, το γαστρονομικό πολιτισμό, τη μεσογειακή διατροφή, τη γεωργία ακριβείας, την περιβαλλοντική διαχείριση των ελαιώνων, την ορθή χρήση υποπροϊόντων ελιάς και το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα και τα στοιχεία από τις διαδημοτικές δράσεις του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης για την προβολή και διάθεση του ελαιολάδου από το δήμαρχο Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη. Η κυρία Έλλη Κοτσάνου-Ρομβοτσάνου, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών & Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, ανέλυσε θέματα που αφορούν στο διαχειριστικό σχέδιο για τον ελαιώνα που εκπονεί ο Δήμος Δελφών, αλλά και στις ευκαιρίες για ανάδειξη της ελαιουργικής δραστηριότητας μέσα από τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
Στη συνέχεια ο κ. Σωτήρης Μπόλης, διευθυντής Έργου του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων και συνεργάτης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό και το Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων.
Η κυρία Βίκυ Ιγγλέζου, διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος, περιέγραψε τη Μεσογειακή Διατροφή ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, όπως περιλαμβάνεται στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO, καθώς ανέλυσε τον τρόπο όπου η Μεσσηνιακή Γαστρονομία μπορεί να αναδειχθεί ως πολιτισμικό αγαθό.
Ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, παρουσίασε στην εισήγησή του τη «Γεωργία Ακριβείας» ως ένα σύστημα διαχείρισης αγροκτημάτων, το πρόγραμμα Iof2020 και τις εφαρμογές των Νέων Τεχνολογιών στην περιοχή της Τριφυλίας. Στην τελική εισήγηση της πρώτης ημέρας ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος, γεωπόνος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ Φυσικά Προϊόντα, αναφέρθηκε στην αξία του βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ως φυσικού συστατικού με αδιαμφισβήτητη ευεργετική δράση στις καλλυντικές συνθέσεις.
Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο, όπου οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να διευκρινίσουν πτυχές των εισηγήσεών τους, αλλά και να τροφοδοτήσουν περαιτέρω μια γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Συντονιστής της πρώτης μέρας ήταν ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, Ιωάννης Κυριακόπουλος.
Τη δεύτερη μέρα τη διημερίδα άνοιξε με παρουσίασή του ο κύριος Paolo Morbidoni, πρόεδρος της Ένωσης «Δρόμοι του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΠΟΠ Umbria», ο οποίος ανέλυσε τις λειτουργίες και τα βασικά εργαλεία δράσης, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του συγκεκριμένου δικτύου.
Στη συνέχεια ο δρ. Πανταζής Πάστρας, επικεφαλής της Έρευνας στην Εταιρεία TOPOSOPHY, μέσα από την επισκόπηση των σύγχρονων τάσεων τουρισμού-γαστρονομίας, παρουσίασε τις ευκαιρίες για την ανάδειξη του ελαιολάδου ως συστατικού στοιχείου της τουριστικής εμπειρίας.
Ο κύριος Jose Maria Penco, τεχνικός διευθυντής της Ισπανικής Ένωσης Δήμων Ελαιολάδου(ΑΕΜΟ), μίλησε για τις ευκαιρίες και το μέλλον του τουρισμού σε σχέση με την ελιά και το ελαιόλαδο και την αξία που θα μπορούσε να φέρει αυτή η έννοια στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και για τις εμπειρίες από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος “OLEOTOURISM”.
Ακολούθησε ο κύριος Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, που παρουσίασε τις αγκυλώσεις και τις δυσκολίες του σύγχρονου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης στην ελληνική πραγματικότητα, όπως και τις «καλές πρακτικές» και την ανάγκη για συνέργειες στον τουριστικό κλάδο.
Ο δρ. Παναγιώτης Κώτσιος, οικονομολόγος- ερευνητής στο Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, παρουσίασε στοιχεία από το Διεθνές Εμπόριο Ελαιολάδου των Μεσογειακών Χωρών, αλλά και τις προκλήσεις και απαραίτητες προϋποθέσεις των Ελληνικών Επιχειρήσεων ελαιολάδου για τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές.
Κλείνοντας ο κύριος Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας, παρουσίασε την πορεία της Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας» μέχρι σήμερα, καθώς και την Περιβαλλοντική Διαχείριση Ελαιώνων ως ευκαιρία για το φυσικό περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό όπου τέθηκαν ερωτήματα προς τους ομιλητές και έγιναν τοποθετήσεις.
Τη δεύτερη μέρα της διημερίδας συντόνισε ο πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Ιωάννης Καπόλος.
 
Δ. Καφαντάρης
Μιλώντας για τη διημερίδα ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ανέφερε: «Είμαστε σήμερα εδώ για πρώτη χρονιά να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου, σε έναν τόπο που η ανάπτυξη της οικονομίας προέρχεται κατεξοχήν από την παραγωγή ελαιολάδου. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου διοργανώσαμε αυτή τη διημερίδα για την ανάδειξη της ιστορίας του ελαιολάδου και των γευστικών του ιδιοτήτων ως προϊόντος, παρουσιάζοντας και συζητώντας τις προοπτικές του στο μέλλον.
Οι ανάγκες των παραγωγών αποτελούν προτεραιότητά μας, στηρίζοντας με κάθε τρόπο αυτό το προϊόν που αποτελεί την κύρια συνιστώσα ανάπτυξης».
Δοθείσης της ευκαιρίας, τέλος, το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» θα ήθελε από την πλευρά του να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και τους εισηγητές, για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή της ημερίδας, ευελπιστώντας ότι «όλοι μαζί θα συμβάλουμε για να καταστεί η Μεσσηνία επιτυχημένο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις