Επιφυλάξεις, παρατηρήσεις και αντιρρήσεις στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική «Διαμεσολάβηση» από το Δ.Σ. Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 08/01/2018 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/01/2018 09:52
Αλλάζει άρδην τις αστικές διαφορές που οδηγούνται  στα δικαστήρια

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες το πρωί ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, λίγες μέρες  μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αφορμή, η εσπευσμένη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική «Διαμεσολάβηση» που εισηγείται το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού κ. Κοντονή αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή 12 Ιανουαρίου. Η «Διαμεσολάβηση» είναι μια εναλλακτική μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, στην οποία τα μέρη, με τη βοήθεια και συνδρομή του Διαμεσολαβητή, ενός τρίτου προς τα μέρη ουδέτερου προσώπου, διαπραγματεύονται προκειμένου να καταλήξουν σε μία βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική λύση της διαφοράς, χωρίς την ανάγκη να προσφύγουν σε μία χρονοβόρα και δαπανηρή δικαστική διαμάχη. Ο κ. Ξηρόγιαννης τόνισε ότι παρά τις ημέρες των εορτών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εισήγαγε προς διαβούλευση στις 27 Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική «διαμεσολάβηση», η οποία διήρκησε έως τις 2 Ιανουαρίου. Αν και σημείωσε ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου κινείται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το μικρό χρονικό διάστημα και την περίοδο μέσα στις εορτές που διήρκησε η «Διαβούλευση». Παρά τις λίγες ημέρες που είχαν στη διάθεση τους για να το μελετήσουν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εξέφρασε παρατηρήσεις αλλά και αντιρρήσεις στις 2 Ιανουαρίου στο σχέδιο νόμου που τέθηκε προς διαβούλευση ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί και στην ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδριάζει, για πρώτη φορά υπό τη νέα σύνθεση,  την προσεχή Κυριακή.
Οι αντιρρήσεις του ΔΣ Καλαμάτας πάνω στο νομοσχέδιο, αφορούν αρχικά την δυνατότητα που δίνει αυτό, να πιστοποιούνται ως «διαμεσολαβητές» και μη νομικοί. Ο κ. Ξηρογιάννης υπογράμμισε ότι η «Διαμεσολάβηση» είναι μια νομική εργασία, με εφαρμογή διατάξεων νόμου, και δεν μπορεί να γίνεται από ανθρώπους που δεν έχουν σπουδές στα νομικά. Επίσης, σημείωσε ότι σύμφωνα με το άρθρο 36 του Κώδικα Δικηγόρων, ορίζεται πως στο έργο του Δικηγόρου περιλαμβάνεται και η «Διαμεσολάβηση» και γι’ αυτό δε χρειάζονται περαιτέρω πιστοποίηση ως διαμεσολαβητές οι δικηγόροι. Σε κάθε περίπτωση πάντως ζητά να είναι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι φορείς εκπαίδευσης διαμεσολαβητών και όχι ιδιωτικοί φορείς. Πρόσθεσε δε, ότι θα πρέπει να υπάρχει μητρώο διαμεσολαβητών στο Πρωτοδικείο και μόνο οι εγγεγραμμένοι σ’ αυτό να μπορούν να ασκούν τοπικά την εργασία του διαμεσολαβητή ενώ ζητά η διαδικασία να γίνεται σε χώρο των δικαστηρίων ή του Δικηγορικού Συλλόγου, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα αξιοπιστίας και ασφάλειας της διαδικασίας. Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας εξέφρασε και τις επιφυλάξεις του σχετικά με την υποχρεωτικότητα που θεσπίζει το Υπουργείο στο θεσμό της «Διαμεσολάβησης» καθώς υποθέσεις που δεν θα τελεσφορούν και θα οδηγούνται στα αστικά δικαστήρια θα επιβαρύνουν διπλά τους πολίτες.
 
Του Κώστα ΓαζούληΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις