Εργασίες διάσωσης του διακόσμου της Αγίας Παρασκευής στην Πλάτσα

Πρώτη Δημοσίευση: 08/11/2018 20:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/11/2018 20:35
Η εκτέλεση εργασιών συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης σε μνημεία της Μεσσηνίας εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Η σχετική απόφαση αφορά άμεσα σωστικά και προληπτικά μέτρα συντήρησης σε τοιχογραφίες και κονιάματα μνημείων της Μεσσηνίας, εργασίες συντήρησης κινητών ευρημάτων, συντήρηση εικόνων και σωστικές εργασίες στερέωσης στον εικονογραφικό διάκοσμο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πλάτσας.
Εργασίες για σωστικά και προληπτικά μέτρα συντήρησης σε τοιχογραφίες και κονιάματα θα γίνουν σε διάφορα μνημεία του νομού, όπως η Κοίμηση Πηγών στην Αλαγονία. Επίσης, συντήρηση εικόνων, κεραμικών, μεταλλικών, λίθινα, γυάλινα, ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα τέμπλα κ.ά.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν έως τέλος του χρόνου.
 
Αγία Παρασκευή Πλάτσας
Η Αγία Παρασκευή είναι ένας μικρών διαστάσεων σταυρεπίστεγος ναός, κτισμένος στις παρυφές του οικισμού της Πλάτσας στη Μάνη. Η τοιχοποιία του από αργούς λίθους, οι ζώνες κεραμοπλαστικού διακόσμου και τα τυφλά αψιδώματα πάνω από τη δυτική είσοδο αποτελούν στοιχεία της αρχιτεκτονικής κοντά στο τέλος της βυζαντινής περιόδου. Ο ναός κτίσθηκε στα 1412 σύμφωνα με λίθινη επιγραφή πάνω από την είσοδο, και αποτελεί συλλογική χορηγία κατοίκων του χωριού της Πλάτσας.
Στο εσωτερικό διατηρεί το μεγαλύτερο τμήμα του τοιχογραφικού του διακόσμου, ο οποίος έχει χρονολογηθεί στις αρχές του 15ου αιώνα.
Με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού θα γίνουν πλήρεις σωστικές εργασίες στερέωσης στον εικονογραφικό διάκοσμο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στην Πλάτσα του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Οι σωστικές εργασίες αφορούν, κυρίως, στη στερέωση του υποστρώματος των τοιχογραφιών, την περιμετρική συγκράτηση με κονίαμα και το σφράγισμα των ρωγμών.
 
Εργασίες
Συγκεκριμένα οι εργασίες θα αφορούν:
-Περιμετρική συγκράτηση του συνόλου των τοιχογραφιών (στεφάνωμα) με κονίαμα ουδέτερου χρώματος
-Στερέωση του υποστρώματος με το υποστήριγμα με τη μορφή ενέματος, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονες αποκολλήσεις
-Στερέωση/ενίσχυση της συνοχής του ζωγραφικού στρώματος (στα σημεία που αυτό παρουσιάζεται αποδυναμωμένο)
-Ήπιος καθαρισμός των τοιχογραφιών (σε περιοχές που κρίνεται απαραίτητο)
-Συμπλήρωση των απωλειών με κονίαμα
-Σφράγισμα των ρωγμών.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις