ΕΣΠΑ: «Ενίσχυση ίδρυσης & λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων»

Πρώτη Δημοσίευση: 28/01/2019 13:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/01/2019 13:29
ΕΚΤΟΣ πολλά πολύ καλά επενδυτικά σχέδια λόγω έλλειψης χρημάτων
 
ΕΚΤΟΣ του «χρηματοδοτικού νυμφώνος» μένουν πολλά και πολύ καλά επενδυτικά σχέδια που είχαν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο λόγος; Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση εγκρίσεων – απορρίψεων, λόγω  «εξάντλησης του διαθέσιμου Προϋπολογισμού».
Συγκεκριμένα, με Άριστα τα εκατό (100) βαθμολογικά μόρια δεν εγκρίνονται αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων που κατάφεραν βαθμολογία 93,59.
Φυσικά, πρέπει να σημειώσουμε, ότι, όπως κάθε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έχει ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό (όπως και το εν λόγω, που μάλιστα από αρχικό προϋπολογισμό 120.000.000 ευρώ αυξήθηκε στην συνέχεια σε 411.552.544 ευρώ). Οι αιτήσεις βαθμολογούνται και κατατάσσονται με βαθμολογική σειρά. Ακολούθως, με βάση τον υπάρχοντα / διατιθέμενο προϋπολογισμό και αρχίζοντας από την υψηλότερη βαθμολογία (από πάνω προς τα κάτω) γίνονται οι εγκρίσεις μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Βεβαίως, κάθε Περιφέρεια ή και ενότητα (περισσότερες περιφέρειες) έχει το δικό της προϋπολογισμό για το πρόγραμμα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανήκει στην ομάδα των Περιφερειών «σε μετάβαση», δηλαδή που το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανά Κεφαλή κυμαίνεται μεταξύ 75% και 90% του μέσου όρου των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Οι υπόλοιπες δύο κατηγορίες είναι: «Λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες» και «περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες».
 
ΠΕΡΝΕΙ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ;
Άμα προσέξει κανείς την κατανομή του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος (στους πίνακες του ίδιου του υπουργείου, που παρατίθενται) διαπιστώνει ότι η Πελοπόννησος χρηματοδοτείται με λιγότερα χρήματα από άλλες Περιφέρειες που βρίσκονται στην ίδια «αναπτυξιακή κλάση», όπως Κρήτη, Νότιο Αιγαίο…
 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ;
Τι σημαίνει βαθμολογία, π.χ. 93,54 / 100; Απλά ότι πρόκειται για μια σχεδόν τέλεια πρόταση. Συγκεκριμένα, ότι π.χ. ο επενδυτής είναι νέος (και παρά ίσως την επιστημονική του κατάρτιση), δε διαθέτει ολόκληρη την επαγγελματική εμπειρία των δέκα (10) ετών που επιτάσσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά π.χ. εμπειρία 5-6 ετών…  
Βεβαίως, λέει ο (σοβαρός) αντίλογος «τι να κάνουμε, είναι μια σχεδόν τέλεια επενδυτική πρόταση, αλλά δεν υπάρχει προϋπολογισμός για να χρηματοδοτηθεί… Τα χρήματα δεν είναι ατελεύτητα…».
Να γίνει αύξηση προϋπολογισμού, θα πει αμέσως αντιλέγοντας κάποιος. Κάναμε ήδη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού, είναι η απάντηση.
Αυτό που μένει αναπάντητο είναι: Γιατί να μη γίνει και άλλη μια αύξηση προϋπολογισμού για να συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερες πολύ καλές προτάσεις και γιατί να περιμένουν «έτοιμοι επενδυτές» (με επενδυτική και χρηματοδοτική ωριμότητα – ολόκληρη την ίδια συμμετοχή) για να … βγει ένα άλλο πρόγραμμα στο οποίο πάλι θα κάνουν αίτηση;
Τέλος πάντων, αυτή είναι η τεχνοκρατική αντίληψη και η πρακτική υλοποίησης του ΕΣΠΑ και φυσικά δε… χωράνε διαφορετικές προσεγγίσεις.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις